„Šventinis stalas būdavo ir tebėra padėkos stalas“, - sako papročių žinovė.

Prie Kūčių stalo reikia sėstis su visais susitaikius. Senovėje ant Kūčių stalo patiekalai būdavo dedami patys paprasčiausi, net kasdieniai.

„Svarbu, kad būtų pilnatvė: javų patiekalas – iš tėvo rankų, daržovių – iš mamos valdų, riešutai ir miško gėrybės – vaikų ir senelių indėlis. Visa tai sudarydavo pilnatvę.

Iš kiekvieno dubenėlio visi šeimynos nariai paragaudavo, bet taip, kad dugno dar nesimatytų, nes likusią dalį reikia palikti protėviams. Jiems maistą palikdavo per naktį“, - pasakoja G. Kadžytė.

Kalėdų stalas dažnai būdavo nukrautas saldumynais iš turgaus. Jei šeimoje būdavo medžiotojų namiškiai valgydavo triušienos ar šernienos, jei ne – tuomet būdavo ruošiama paukštiena. Dažnai prieš Kalėdas skersdavo kiaulę, tad ant stalų puikuodavosi skilandžiai, vyniotiniai, paštetai ir pan.

Šeimininkių fantazija pasireikšdavo gaminant šaltieną. Ją išpuošdavo įvairiais daržovių ornamentais.

Be abejo, netrūkdavo ir žuvies patiekalų, ypač ant Kūčių stalo: karpis drebučiuose, vėgėlė. Dabar neįsivaizduojame Kūčių ir Kalėdų be silkės, bet, pasak G. Kadžytės, ji į Lietuvą atkeliavo tik XIX amžiuje. Kai Lietuva buvo prijungta prie Rusijos imperijos, vandens telkiniai buvo suvalstybinti, tad nebuvo galima žvejoti, tekdavo žuvį pirkti.

Kūčių ir Kalėdų stalas buvo neįsivaizduojamas be spanguolių kisieliaus, aguonpienio, medumi pasaldinto vandens, riešutų, obuolių, meduolių.

„Nelabai mes skiriamės nuo protėvių. Prieš Kalėdas taip pat stengiamės pabaigti svarbiausius darbus, pagalvoti apie prabėgusius metus, pradžiuginti artimuosius dovanomis.

Beje, anksčiau žmonės neskaičiuodavo, kad būtinai dvylika patiekalų būtų ant stalo, tai labiau paplito XX amžiuje, labiau lyg žaidimas vaikams. Iš istorinių šaltinių sužinome, kad ką turėjo žmonės, tą ir valgė. Svarbiausia būdavo, kad Kūčių ir Kalėdų stalas būdavo toks padėkos stalas. Padėkos aukštesnėms jėgoms, leidusioms užauginti derlių, ir artimiesiems“, - sako etnologė.

Galite palyginti tradicinį ir modernų Kalėdų stalus. Patiekalus ruošė virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas ir restorano „The Gallery“ meistrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)