Smūgis į tarpkojį vyrams susigrūmus? „Taip, tai taip pat gali būti priežastis. Nors dažniausia tai siejama su nedideliais varpos pažeidimais, patirtais per šiurkštų seksą, - sako N. Balčiūnas ir priduria, kad vyras tuo metu galėjo nieko nepajusti. - Kitas ligos, kuri moksliškai vadinama sausu obliteruojančiu balanopostitu, požymis - kai kuriems vyrams ilgainiui tampa sunku sukelti erekciją ir ją išsaugoti, dėl to, žinoma, suprastėja lytinis gyvenimas“.

„Dažniausiai ligą sukelia mikrotraumos, kuomet lytinių santykių metu įplyšta akytkūnio dangalai. Tuomet susidaro kraujosrūva ir jos vietoje ima formuotis randas. Na, įsivaizduokite guminį pripučiamą vamzdį. Jei ant šio vamzdžio užklijuosite pleistro gabalėlį ir pūsite orą, šis vamzdis išsilenks pasagos forma – taip vyksta ir su varpa: susiformuoja randas, ten pribėga kraujo, tempimas didėja, o randas akytkūnio dangaluose toje vietoje jo nepraleidžia, tad varpa išsilenkia į kurią nors pusę. Randas yra linkęs didėti, tad ir varpa ilgainiui pradeda linkti vis labiau“.

Anot urologo, bėda gali ištikti ir jauną, ir seną, bet dažniausiai - lytiškai aktyvius vidutinio amžiaus vyrus, kuriems, kaip juokauja gydytojas, „protas nubėga į šoną“: „Peirono ligai atsirasti turi būti sukurtos tam tikros sąlygos – jų konkrečiai negaliu nusakyti, aš matau tik pasekmes. Bet tai gali būti neatsargus judesys mylintis, gal per greitas bandymas pakeisti pozą, ar kažkoks kitas neatsargus judesys“.

Tačiau judesys turi būti gana stiprus, nes, kaip sako urologas, „oralinio sekso metu taip nutikti negali, čia jau reikia kažko ekstravagantiškesnio.“

„Kartais sakoma – lūžo varpa. Nors iš pradžių vyras gali nieko nejusti - gal sudiegė kažkas, gal kažkoks gūziukas iškilo, kuris ilgainiui išnyko. Tik po kelių mėnesių jis gali pamatyti, kad varpa pradėjo lenktis į kurią nors pusę – štai tuomet, ligai besivystant ir didėjant randui, palaipsniui atsiranda ir skausmas, juntamas tik erekcijos metu. Tad jei erekcijos metu varpa pradeda lenktis į kurią nors pusę, reikia skubėti pas urologą“, - spėja N. Balčiūnas.

Kaip gydoma?

„Iki šiol gydymas buvo chirurginis – randą mikrochirurgai tiesiog išpjaudavo, o ir į jo vietą įdėdavo iš žmogaus paimtos venos gabaliuką. Dar anksčiau buvo įstatomas aortos protezo gabaliukas – gofruotas, kuris tamposi, tad leisdavo akytkūniui išsitiesti. O šiuo metu gydoma specialiu aparatu – litotriptoriumi, - sako N. Balčiūnas ir priduria, kad prietaiso paskirtis - daužyti inkstuose akmenis, tačiau ilgainiui buvo rastas ir kitas pritaikymas, kad ta pačia smūgio jėga galima suminkštinti randą.

„Principas panašus, kai šeimininkė išmuša karbonadą – iš pradžių jis gi būna storas ir mažas, o išmuštas tampa plonas ir didelis. Tad štai tas randas varpoje, kuris iš pradžių buvo trumpas ir storas, aparatu ploninamas, kartu mažėja ir varpos išsirietimo kampas. Ilgainiui penis gali visiškai išsitiesti“, - sako urologas.

Anot jo, rando „prigimtis histologiškai yra vienoda – esant kolageno pertekliniui kiekiui audiniuose, šie sukietėja ir pasidaro neelastingi, tai štai šio aparato gydymo tikslas – padaryti audinius vėl elastingus“.

Atsakymas gudragalviams: deja, net ir labai intensyviu masažu varpos ištiesinti neįmanoma. Tačiau procedūros bijoti nereikia. Ji užtrunka apie 10 minučių, visgi ją gali tekti pakartoti iki šešių kartų.

„Suleidžiame paprastų nuskausminamųjų vaistų, - sako N. Balčiūnas ir skuba nuraminti įsibaiminusius: Ne, juos leidžiame ne į varpą“.

Svarbiausias urologo patarimas vyrams: „Ateikite laiku, nes turėjau pacientą, kurio jau nebegalėjau gydyti - jis delsė taip ilgai, kad aplink varpą susidarė žiedinis randas, tad ten jau daužyk nedaužęs - nieko neišdaužysi... Kaip jau minėjau, randas ilgainiui didėja dėl įvairių imuninių mechanizmų, dėl to svarbu apsilankyti pas urologą sunerimus dėl mažiausių varpos pokyčių“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)