Pyrago kepimo subtilybių mane mokė italė, kantriai aiškindama kaip ruošti tešlą ir kaip formuoti įdarą. Anot jos, pagal įdaro dėliojimo formą galima suprasti kokios tautybės kepėjas tai gamino. Na, gal ir būtų galima nukrypti nuo mokymo, bet kad labai jau gražu. Skubantiems siūlau rinktis šaldytą bemielę tešlą, o mėgstantiems sukiotis virtuvėje ir vertinantiems naminį skonį reikia pasiruošti 1 pakelį sviesto (apie 180g), 1,5 st. miltų, 1 kiaušinį.

Sviestas turi būti labai šaltas, jį prieš naudojant netgi galima 10min. palaikyti kameroje. Miltus suberiu ant stalo, įmušu kiaušinį, ilgu peiliu, vis pasemdama iš šonų, maišau, beriu žiupsnį druskos, vėl maišau. Traukiu iš šaldytuvo (šaldiklio) sviestą, tiesiai į miltus įtarkuoju “burokine” tarka. Ir vėl imu peilį ir juo įmaišau sviestą.

Tešla neturi būti vienalytė. Truputį padrėkintom rankom suformuoju tešlos rutulį, įvynioju jį į maistinę plėvelę ir dedu pusvalandžiui į šaldytuvą. Ruošiu įdaro produktus, pjaustau:

1 didelį baklažaną arba 2 mažus – apie 0,5cm riekėmis

150 g mocarelos sūrio – plonomis riekelėmis

150 g fermentinio sūrio (gerai besilydančio, ne kietųjų tipo) – plonomis riekelėmis

150 g šalto rūkymo šoninės arba kumpio – labai plonomis juostomis ir juostas dar per pusę

Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą iškočioju į lakštą (labai pamėgau silikoninį kilimėlį kočiojimui), ją sulankstau į voką, vėl iškočioju, vėl į voką. Ir taip 4 kartus. Taip taip, yra ką veikti ir kartais norisi atsiprašyti pirktinės šaldytos tešlos :)

Paruoštą tešlą iškočioju rutuliu, dedu ant jo kepimo formą ir “pamatuoju” kiek dar kočioti. Iš šonų turi likti apie 5-7cm. Tešlą įkloju į skardą, jei naudoju metalinę formą – įkloju ir kepimo popieriaus. Tešlą subadau šakute ir pradedu atsakingiausią ruošimo dalį. Reikia atrinkti pačią didžiausią baklažano riekę ir dėti ją į patį centrą.

Tuomet ratu, atremiant į formos bortą, tolygiai išdėlioju riekeles, 4 pačias mažiausias atidedu į šoną. Į kiekvieną tarpą tarp baklažanų riekių dedu abiejų sūriu gabaliukus ir mėsos juosteles. Mažąsias baklažano riekeles pjaunu per pusę, sustatau jas aplink vidurinį ratą ir į jį sudedu visus likusius sūrio ir smulkiau papjaustyto kumpio gabaliukus. Tešlos šonus pakeliu ir gražiai suformuoju.

Puodelyje gerai suplaku 3 kiaušinius, 2 v.š. natūralaus jogurto (galima keisti grietine).

Plakiniu aptepu tešlą, o likusį tolygiai supilu ant įdaro. Užberiu
džiovinto baziliko, džiovintų pomidorų miltelių (ar labai smulkiai pjaustytų džiovintų pomidorų).

Pyragą kišu į orkaitę, jungiu 180C ir laukiu nuostabaus aromato. Po 35-45 min. turėtų paruduoti tešlos viršus ir iškepti įdaras.

Pyragą tiekiu tiesiai iš orkaitės, su visu kepimo indu. Jokio padažo nesinori, nes pyrago įdaras yra pakankamai drėgnas.

Šaltą pjaustau riekelėmis ir tiekiu kaip užkandį.