Renginio šeimininkai - Kaune naujai duris atvėrusi specializuota žuvies parduotuvė „Šiaurės jūra“ svečiams surengė netradicinę gurmanišką vakarienę, specialiai šiam vakarui užsakę 55 kilogramų tuną, pagautą Indijos vandenyne, ir kitus įspūdingus laimikius, sakoma pranešime spaudai.

Į renginį susirinkę verslo bei pramogų pasaulio atstovai turėjo galimybę pamaloninti savo skonio receptorius neįprastais žuvies patiekalų skoniais. Čia pat, parduotuvėje, tarp daugybės žviežios žuvies ir egzotiškų jūros gėrybių buvo dorojamas, pjaustomas ir gaminamas didžiulis tunas.

Svečiams šefas Gintaras Krutkevičius patiekė patiekalus iš žalios žuvies, o taip pat ir iš trumpai kepto tuno. Specialiai šiam renginiui iš Šiaurės ir Norvegijos jūrų bei Islandijos krantų atkeliavo 14 kg svorio europinis jūrų velnias, 37 kg atlantinis paltusas, 4,5 kg dygioji raja ir kiti laimikiai.

„Žmonės tampa vis žingeidesni ir įprastas ežerų žuvis keičia į naujus jūrinių žuvų skonius. Tai ypač pastebime per didžiąsias metų šventes. Tiesa, kai kurie vengia egzotiškos žuvies ir neretai pasižiūri kaip į eksponatą, tačiau šviežią žuvį paruošti nėra sudėtinga, kai žinai pagrindinius principus. Todėl siekiame kuo daugiau edukuoti pirkėjus, papasakoti apie žuvį ir jos gamybą, pasiūlyti naujų patiekalų idėjų, išpjaustyti bei paruošti ją patogiam gaminimui,“ – kalbėjo naujos parduotuvės savininkas, žuvies žinovas Žilvinas Pupkus. Jau antrą specializuotą parduotuvę atidaręs Ž. Pupkus teigia šią nišą pastebėjęs tada, kai po gyvenimo užsienyje grįžęs į Lietuvą nerado vietos, kur galima nusipirkti išties kokybiškos, šviežios jūrinės žuvies.

Lietuviai noriai išbando naujus žuvies skonius

Žinoma keliautoja, tinklaraštininkė ir antrosios kulinarinės knygos autorė N. Degutienė pasakoja, kad kelionėse ji visada stengiasi išbandyti būtent žuvies patiekalus, nes Lietuvoje daugelio jų iki šiol nebuvo galimybės paragauti ar pasigaminti. Savo knygos pristatymą „Žuvis pasaulio virtuvėse“ N. Degutienė pradėjo nuo pasakojimų apie gastronomines keliones. Anot kulinarės, daugelyje šalių žuvis užimą labai svarbią mitybos raciono dalį, o atskiri žuvies turgūs Portugalijoje, Prancūzijoje ar P. Korėjoje tiesiog apsuka galvą nuo didžiulio asortimento ir nematytų jūros gyventojų.

„Pastebėjau, jog lietuviai vis drąsiau neria į naujų žuvies skonių atradimus. Labai svarbu, kad renkantis žuvis ar jūrų gėrybės, jos būtų šviežios, nes tik tada geriausia atsiskleidžia tikrasis jų skonis. Knygoje galima rasti daugybę receptų, pagardų ir patarimų, kaip pasigaminti įvairius jūrinės žuvies patiekalus patiems namuose,“ – apie naująją knygą pasakojo N. Degutienė.

Žuvis - tik iš patikimų ūkių

Į keletą gastronominių kelionių N. Degutienė leidosi kartu su Ž. Pupkumi, kuris visame pasaulyje ieško patikimų, šviežios žuvies ir jūros gėrybių tiekėjų. Viena tokių knygoje aprašytų išvykų – tai kelionė į austrių fermą Prancūzijoje, Šaivete, iš kurios tiekiamos šviežios ir kokybiškos austrės į Lietuvą.

„Žuvies skonis ir kokybė priklauso nuo to, kokiame ūkyje ji užauginta, todėl mes renkamės ne didelius tiekėjus, o šeimų verslus, kurie siūlo puikios kokybės organines žuvis ar jūros gėrybes“, - sako Ž. Pupkus. Parduotuvėje pirkėjai galės įsigyti jūrines žuvis, kaip atlantinės menkės, skumbrės, dorados, lašišos, paltusai, tunas, jūrų velniai, rajos ir daugelį kitų žuvų bei šviežių jūros gėrybių.

Pasaulinės organizacijos duomenimis, žuvį svarbu valgyti mažiausiai du kartus per savaitę, iš kurios gauname reikiamą omega 3 riebalų rūgščių dozę, tai svarbus ingredientas žmogaus smegenų, širdies veiklai ir imuninei sistemai stiprinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)