Jeigu žalios ar pusžalės mėsos patiekalai, pavyzdžiui, didkepsnis ar totoriškas bifšteksas, jums kelia pasišlykštėjimą ir mėgstate tik gerai iškeptą mėsą, vadinasi, jums virtuvėje pravers termometras kepimui.
© Žurnalas "TM"
Net ir patyrusios šeimininkės gali blogai iškepti mėsą: atšildyta mėsa kartais būna rusvos spalvos, todėl atrodo, jog ji jau iškepusi dar prieš tai, kai iš tikrųjų iškepa. Ir tai viena iš pagrindinių maisto ruošimo klaidų – iškepusios mėsos temperatūra turi siekti 70°C, o tai nustatyti „iš akies“ neįmanoma.

Šeimininkės dažniausiai mano, kad, pavyzdžiui, kotletams gerai apkepus ir jų vidus bus iškepęs. Deja... Kanzaso valstybinis universitetas (JAV) praėjusiais metais atliko tyrimą, kurio rezultatai įrodė, kad vertinimas „iš akies“ yra neveiksmingas – tik termometras gali tiksliai nustatyti, ar mėsa įkaito iki 70°C. Būtent tokioje temperatūroje mėsa yra gerai iškepusi ir joje nelieka žmogaus sveikatai kenksmingų bakterijų.

Rinkitės, kokį norite

Kepimo termometrai dar vadinami mėsos termometrais. Jie skirstomi į tris grupes: plunksninius, laikrodinius ir skaitmeninius matuoklius.

Plunksninis matuoklis veikia kaip ir senieji lauko termometrai: juose temperatūrą rodo siaurame stikliniame vamzdelyje esantis skystis. Vienoje vamzdelio pusėje yra skalė su Celsijaus laipsniais, kitoje – su Farenheito. Plunksniniam matuokliui toks pavadinimas duotas dėl jo išvaizdos. Šių termometrų būna ir vienkartinių.

Laikrodinis temperatūros matuoklis atrodo kaip ledinukas ant pagaliuko: matuoklyje yra apvali laipsnių skalė su strėlyte, o į mėsą termometras įbedamas išsikišusiu strypeliu. Dėl platesnės matavimo amplitudės ir tikslesnių parodymų laikrodiniai matuokliai atlieka daugiau funkcijų nei plunksniniai.

Skaitmeninis termometras turi skaitmeninį ekraną, kuriame mėsos temperatūra rodoma skaičiais, o ne skalės padalomis. Tokio termometro veikimas pagrįstas NTC (termorezistoriaus su neigiamu temperatūros koeficientu) principu – kintant temperatūrai kinta elektros varža.

Skaitmeninis termometras nuo plunksninio ir laikrodinio skiriasi tuo, kad laidu prijungtas jutiklis įbedamas į orkaitėje esantį kepsnį, o ekranas lieka išorėje. Šie matuokliai atsparūs šilumai iki 200°C, tačiau tinka ir neigiamai, pavyzdžiui, šaldytų maisto produktų, temperatūrai matuoti.

Plunksniniai ir laikrodiniai matuokliai rodo tik temperatūrą, o skaitmeniniuose yra ir termometras, ir laikrodis. Kai kuriuose mėsos termometruose šiomis funkcijomis galima naudotis atskirai. Belaidžiai temperatūros matuokliai dažnai turi siųstuvą ir imtuvą, tad juos galima valdyti ir 25 m atstumu.

Laikomasi rekomendacijų

Kai kuriuose mėsos termometruose rekomenduojama temperatūra užprogramuota pagal pasirinktos mėsos rūšį ir kokybę bei norimą iškepimo laipsnį: pavyzdžiui, jautienai ir kiaulienai termometre nustatyta daugiau laipsnių karščio negu vištienai.

Visų skaitmeninių matuoklių matavimo antgalis būna plonas, aštrus ir pakankamai ilgas, todėl jį lengva įsmeigti į mėsą. Laikrodinių matuoklių antgalis yra toks pat, tačiau jį sunku įsmeigti dėl termometro formos. Plunksninių matuoklių matavimo antgalis būna gana ilgas, tačiau storesnis nei kitų, o patį termometrą įsmeigti į mėsą nepatogu: plunksninės dalies kraštai įsirėžia į delną, o stiklinis vamzdelis su skysčiu nuo stipresnio paspaudimo gali sulūžti ir sužeisti pirštus.

Termometrai kepimui plaunami rankomis, vandeniu šlapinant tik matavimo antgalį. Plauti matuoklius indaplovėje nerekomenduojama. Plaunant skaitmeninius mėsos termometrus negalima drėkinti jų jutiklio laido.

Skaitmeninis – ekonomiškesnis

Pabandžius įvairius mėsos termometrus galima daryti išvadą, kad plunksniniai matuokliai nelabai patikimi ir patogūs. Laikrodinių termometrų konstrukcija žymiai patikimesnė. Tačiau geriausi ir patogiausi yra daugiafunkciniai skaitmeniniai matuokliai.

Jei mėgstate dažnai gaminti mėsos patiekalus, šie termometrai – tinkamas pasirinkimas. Jie netgi padeda taupyti energiją, kadangi tikrinant, ar mėsa iškepus, nereikia atidarinėti orkaitės durelių. Tačiau jei kepinių termometro prireikia tik kartą per metus, geriau rinktis laikrodinį matuoklį.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: sniegas neskubės tirpti, grįš šaltis (13)

Panašu, jog šalyje pagaliau įsitvirtins tikra žiema, su sniegu pasipuošusiomis apylinkėmis. Nors...

SEB paskelbė naujus įkainius – kai kas brangs dukart (427)

Kaip ir kiti komerciniai bankai, SEB bankas pranešė kad netrukus didins dalies paslaugų...

Vienuoliktasis Dakaro etapas: Žalą buvo ištikęs krachas, greičiausias – Juknevičius (439)

Vienuoliktajame jubiliejinio 40-ojo Dakaro ralio etape sportininkams trečiadienį reikėjo iš Beleno...

Lietuvio įspūdžiai iš audringiausio Hamburgo rajono: radau viską, nuo ko valdžia saugo mūsų šalies žmones (430)

Įsijautęs į nuo alkoholio, prostitucijos, rūkalų ir marihuanos išvalytos Lietuvos įvaizdį...

Avangarde finišavęs Juknevičius: labai gaila Vaido (6)

Vienuoliktasis Dakaro etapas vieniems Lietuvos sportininkams buvo sėkmingas, kitiems labai skaudus....

Šeškus tiki LiAngelo ateitimi: jam reikia pradėti mąstyti europietiškai Jasilionis prisipažino pasinaudojęs Ballų silpnybėmis (11)

Edvinas Šeškus praleido rungtynes dėl kelio skausmų, todėl jo tėvas ir vyriausiasis...

Kaip mylimajam pasakyti, kad vienas jo sekso judesys jums visai nepatinka? (36)

Kiekvieną mėnesį „Women`s Health“ svetainė su trimis „Men`s Health“ atstovais analizuoja...

Vasario 16-ąją bus leista valgyti mėsą (403)

Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metis – šįmet sutampa su pirmuoju gavėnios...

Jauna moteris dėl tampono neteko ir antros kojos (33)

Amerikietei manekenei, kuri dėl higieninio tampono sukelto toksinio šoko sindromo neteko dešinės...

Mokslininkai aptiko dar vieną vyrų ir moterų skirtumą: kas susijaudinus darosi jų galvose? (12)

Tai, kad moterys ir vyrai yra labai skirtingi, žino visi. Evoliucija ir per tūkstantmečius...