Maltų virtuvės pagrindas yra Cucina Povera – vargingo žmogaus virtuvė. Kas anksčiau buvo laikoma varguolių virtuve, dabar yra madinga aukštoji (haute) virtuvė. Iki šios dienos išliko našlės sriuba. Ją ruošdavo vargingos našlės iš to, ką gaudavo vietinėje bendruomenėje – įvairių kąsnelių, maisto likučių. Šiais laikais tai – pigiausias sriubos variantas. Todėl į Cucina Povera nežiūrėkite iš aukšto, ji yra puiki.

Tradicinis Maltos maistas paprastai būdavo ilgai verdamas, todėl šiek tiek sudėtinga jo rasti restoranuose. Iki karo pabaigos dauguma maltiečių neturėjo krosnių, todėl krosnyje gaminti patiekalai buvo retenybė, patiekiami švenčių proga ar sekmadieniais. Namų šeimininkės arba vaikai nunešdavo paruoštą kepti patiekalą į vietinę kepyklą. Rezultatai būdavo labai skanūs, todėl netgi kai orkaitės tapo įprastos, daug žmonių tebetęsė šią tradiciją.

Šių dienų Maltos virtuvei daug įtakos padarė italų virtuvė, taip pat galima pastebėti arabų šalių įtaką. Pastebimas artimas ryšys ir panašumai tarp sicilietiškos ir maltietiškos virtuvės. Vienintelis skirtumas – britų įtaka: dar dabar galima rasti kavinių, kurios gamina britiškam skoniui, tačiau dauguma restoranų patiekia kontinentinį maistą. Galima rasti tailandietiškos, indiškos, kinų, meksikietiškos ir kitų šalių virtuvės pavyzdžių.

Maltiečiai yra linkę valgyti daug angliavandenių – duonos. Ir tenka pripažinti, jie gamina nuostabią maltietišką duoną. Iš tiesų tai riteriai iš Rodo atsigabeno savo kepėjus, iš kurių maltiečiai perėmė šį receptą.

Šiais laikais Pastizzi išlieka vienu skaniausių greito maisto produktų. Nedideli sluoksniuotos tešlos suktinukai su rikota ir saldžiomis pupomis yra labai skanūs ir visų mėgstami.

Maltos virtuvė yra santykių tarp salos gyventojų ir daugybės užkariautojų, kurie užėmė Maltos salas, rezultatas. Skirtingų skonių samplaika Maltoje sukuria eklektišką Viduržemio virtuvės įvaizdį. Nors didesni restoranai siūlo specializuotas virtuves, galite rasti vietinių užkandinių, kurios specializuojasi vietinėje virtuvėje, patiekdamos jų pačių suinterpretuotus vietinių valgių variantus.

Tradicinis Maltos maistas yra kaimiškas ir priklausantis nuo sezono. Ieškokite Lampuki pyrago (žuvies pyragas), triušienos troškinio, Bragioli (alyvuogės su jautiena), Kapunata (maltietiška daržovių troškinio versija) ir našlės sriubos, prie kurios galite gauti nedidelę Gbejniet (ožkos ar avies sūris) porciją.

Ant daugumos maisto prekystalių rasite Bigilla, riebaus pupelių pašteto su česnaku. Būtina išbandyti užkandžius hobz biz-zeijt (duonos, mirkytos alyvuogių aliejuje ir ištrintos sunokusiais pomidorais, su tuno, svogūno, česnako, pomidorų ir kaparėlių mase) ir pastizzi (nedideli sluoksniuotos tešlos suktinukai su rikota ir saldžiomis pupomis).

Jeigu sekmadienio rytą nuspręsite apsilankyti Marsaxlokk žuvies turguje, pamatysite, kiek Maltos vandenyse plaukioja įvairiausių žuvų ir kitų jūros gėrybių. Kai paragausite žuvies, išbandykite Aljotta (žuvienė). Priklausomai nuo sezono, rasite spnotta (ešerys) dott (stone fish) cerna (jūrinis ešerys) dentici (dentex) sargu (baltasis karšis) ir trill (raudonoji kefalė).

Rudenį gaudomas tunas, kardžuvės, garsiosios Lampuka arba delfinžuvės. Galite nuolatos rasti šviežių kalmarų ir aštuonkojų, kurie puikiai tinka gaminant troškinius ar padažus makaronams.

Skaitykite taip pat: Marsaxlokkas kvepia jūra

Patys mėgstamiausią desertiniai delikatesai yra Kannoli (vamzdelinis traškus pyragaitis su rikota), sicilietiško stiliaus semi-freddo desertų (ledų, cukruje virtų vaisių ir grietinėlės mišinukas, užteptas ant biskvito) ir Helwa tat-Tork (saldutėlis trintų ir sveikų migdolų mišinys).

Galbūt Malta negarsėja vyno produkcija kaip jos Viduržemio pakrantės kaimynės, tačiau jos subrendę vynai puikiai išlaiko savo orumą ir poziciją įvairiuose konkursuose, yra laimėję ne vieną prestižinį apdovanojimą Prancūzijoje, Italijoje ir kitose šalyse.

Norite sužinoti, kokie patiekalai yra tipiški Maltoje? Štai keletas jų.

Triušis (Fenek). Maltiečiai veisia ir augina triušius fermose, jie yra be galo skanūs. Galite rasti keletą restoranų, kurie patiekia tik triušieną. Mgarr miestelyje pilna tokių nebrangių vietelių. Tačiau įspėjame: jų triušo gamybos sugebėjimai, deja, apsiriboja vidutinišku, kompromisiniu stiliumi. Kur kas skanesnio triušio paragausite geresniuose restoranuose.

Našlės sriuba (Soppa ta'l-armla). Tai daržovių sriuba (tradiciškai naudojamos baltos ir žalios daržovės), į kurią įdėta maltietiško sūrio ir kiaušinio. Kai kas mėgsta įsidėti dar šiek tiek makaronų, bet tai nėra būtina. Sriuba neturėtų būti skysta, o kaip tik atvirkščiai – gausi ir tiršta, patiekta su užbarstytu parmezano sūriu.

Kimštas moliūgas arba ilgas agurotis (Qara Twil Mimli). Maltoje moliūgai ypatingi. Maltiečiai išima sėklas, nulupa žievelę ir kemša juos maltos mėsos, parmezano, česnako, petražolių ir kelių kiaušinių mišiniu ir tuomet verda sultinyje.

Bebbux (sraigės)
Torta tal-Lampuki (Mahi mahi pyragas)
Pastizzi (gardūs pyragėliai)
Brungiel Mimli (kimšti baklažanai)
Bigilla (Gerba bean padažas)
Gbejna (šviežias maltietiškas sūris)
Ravjul tal-irkotta (raviolli su rikota) patiekiami su pomidorų padažu
Timpana (makaronai tešlos krepšelyje)
Ross il-form (kepti ryžiai)
Qaghaq ta'l-ghasel (pyragėlis su medaus įdaru)
Mqaret (pyragėliai su saldžiosiomis datulėmis)
Kannoli (vamzdelio formos traškus pyragaitis su rikota)

Twistees (ryžių užkandis) – Didžiojoje Britanijoje vadinami Tastees
IR PATS GERIAUSIAS – hobz biz-zejt – maltietiška duona arba ftira, ištrinta aliejumi, pomidorais ir tuno, česnako, svogūno ir kaparėlių mišiniu. Skaniausia tuomet, kai duona yra šviežia.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)