Žinoma, profesionalo atliktas masažas sugrąžins jūsų kojoms stiprybę greičiau, tačiau ne visada yra galimybė pas jį apsilankyti dėl užimtumo arba finansinių problemų. Todėl jums būtina išmokti pačiai atlikti paprastą masažą kojoms ir pėdoms. Ši procedūra maloni ir labai naudinga sveikatai. Ji stiprina raumenis, tonizuoja ir didina odos elastingumą.

Kuo naudingas kojų masažas?

Taisyklingai masažuojant galima pasiekti gan gero poveikio kojų odai, poodiniam sluoksniui ir raumenims.

Pirmiausia pašalinamos negyvos odos ląstelės, su kuriomis pasišalina ir nešvarumai bei dulkės. Aktyvuojamas odos liaukų darbas, gerėja kraujotaka, paspartėja metabolizmas.

Taigi pagerėja išorinis kojų vaizdas, raumenys pastandėja, riebaliniai dariniai tampa mažiau matomi. Po masažo kojos ilsisi, atsipalaiduoja, praeina įtampa ir skausmai.

Kur slypi masažo efektyvumo paslaptis?

Kojas masažuoti galima atskiromis zonomis, o galima imtis viso paviršiaus, nuo sėdmenų ir klubų iki pirštų – viskas priklauso nuo jūsų noro ir laisvo laiko. Poveikis bus juntamas ne tik odai ir raumenims, bet ir apskritai visam organizmui, kadangi kojose, ypač pėdų srityje, gausu refleksinių taškų.

Masažuojant pėdas teigiamai bus veikiamas stuburas, gali apmalšti stuburo skausmai. Veikiant pirštus, gali pagerėti ausų ir akių būklė. Jei energingai patrinsite pėdas prasidedant peršalimui vakare, kitos dienos ryte jausitės kur kas geriau.

Masažo namų sąlygomis variantų yra du – arba jį atlieka partneris, arba darotės savimasažą.

Mylimojo masažas

Tai, žinoma, ne tik naudinga, bet ir labai malonu. Pirmiausia reikia tinkamai atsigulti: gulkitės ant lygaus paviršiaus ir po nugaros apačia pasidėkite volelį arba susuktą į ruloną rankšluostį.

Masažo metu neturite justi jokių skausmų, todėl reguliuokite judesių intensyvumą, nurodydami, kur pamasažuoti aktyviau, o kur – silpniau. Patalpoje turi būti vėsu. Jeigu vienai kojai atliekant masažą antroji ima šalti, ant jos galima užmesti pledą.

Kad pasiektumėte maksimalaus efekto, būtina naudoti aliejus su švelniais aromatais. Tai padės atsipalaiduoti, ypač po sunkios dienos. Jei masažas skirtas skausmams numalšinti, galima naudoti šildomuosius kremus arba masažo gelius.

Instrukcija jūsų masažuotojui

Partneris turėtų paimti pėdą viena ranka, kitos rankos delnu aktyviai trindamas pėdą. Šildant pėdas, galima kaitalioti delno ir pirštų judesius. Kai pėda ima šilti, reikia pamasažuoti kiekvieną kojos pirštą atskirai, nuo nago iki piršto pagrindo.

Paskui, paėmus pėdą į ranką ir užfiksavus toje padėtyje, reikia, kad partneris masažuotų pėdą sukamaisiais judesiais didžiuoju rankos pirštu. Kur oda storesnė, spausti galima labiau, kur visai plonytė – lengviau, kad neskaudėtų. Ypatingą dėmesį reikia skirti kulnui: čia oda paprastai storiausia, taigi pastangos turi būti maksimalios.

Paskui partneris turėtų pereiti į Achilo sausgyslės sritį, ją būtina pamasažuoti didžiuoju pirštu aukštyn ir žemyn, stengiantis nesuteikti skausmo. Panašiais judesiais reikia pamasažuoti pėdų kauliuko sritį. Galiausiai – lengvai pasukinėti pėdą įvairiomis kryptimis. Naudinga patempti pėdą, kaip kad daro balerinos, o paskui suspausti ją priešinga kryptimi.

Tuomet partneris gali pradėti masažuoti blauzdą ir kelius, kur pirmiausia reikia odą sušildyti trinant, o vėliau sukamaisiais judesiais pamasažuoti raumenis. Vėliau kylama į klubų sritį ir tais pačiais judesiais masažuojami klubų raumenys.

Užbaigti masažą reikia masažuojant sėdmenų sritį, pradedant nuo trynimo ir baigiant aktyviais minkomaisiais judesiais. Pabaigoje reikia lengvai paglostyti kojų paviršių. Po masažo būtų gerai pagulėti dar 15 minučių, pratęsiant malonumą.

Kojų savimasažas

Žinoma, be partnerio pagalbos visą kojų paviršių išmasažuoti sunku, tačiau pagal jau pateiktas rekomendacijas galima atlikti savimasažą prieinamose zonose. Be to, naudinga vaikščioti basomis po specialų masažinį kilimėlį. Prisirinkite akmenėlių ant jūros kranto, o namie išbarstykite juos ant rankšluosčio ir pavaikščiokite dešimt minučių. Arba galite naudoti žirnius ar pupeles.

Naudinga viena koja masažuoti kitą, ypač jei gresia arba jau yra plokščiapadystė. Tai galima atlikti vonioje arba iškart po jos (tačiau galima atlikti ir bet kokiu kitu metu). Maksimaliai tieskite vieną koją masažuodami ja kitos kojos zonas pirštų galiukais arba kulnu, galima – ir visa pėda.

Galima vaistinėje įsigyti specialų masažuoklį ir juo atlikti masažą. Juo patogiau pasiekti sunkiau pasiekiamas vietas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)