Į Lietuvą iš Laplandijos kelią atradęs Kalėdų Senelis irgi raudonas. O kaip turėtų atrodyti lietuviškas? Apie tautinio Kalėdų Senelio paieškas pasakoja Eglė Plioplienė, etnologė, viešosios įmonės „Kalėdų Senelio paštas“ direktorė.

Viską girdi, žino ir gali

„Apie tautinį Kalėdų Senelio įvaizdį susimąstėme prieš 15 metų, kai atsirado lietuviškas Kalėdų Senelio pašto adresas. Vaikai pradėjo siųsti laiškus su piešiniais, kuriuose buvo pavaizduotas stereotipinis Kalėdų Senelis. Tai atspindėjo visuomenėje susiklosčiusias tradicijas, kad šis personažas turi būti kaip nykštukas su raudonais, kartais mėlynais drabužiais, rečiau geltonu ar žaliu apdaru. Niekada neteko matyti, kad vaikai pieštų Kalėdą vilkint baltai.

Tradiciškai susiklostė, kad tikrasis Kalėdų Senelis gyvena Laplandijoje, o reklaminis atstovauja „Coca-colos“ kompanijai. Kurgi lietuviškasis? Kokia informacija pasiekia vaiko pasąmonę? Jeigu Lietuvoje nėra Kalėdų Senelio, dovanas dalija gerasis vaikų draugas, gyvenantis užsienyje, vadinasi, ten ir yra tikrasis gyvenimas – turtingas, gražus, išpildantis svajones. Kai tam vaikui sukaks 18 metų, nereikia stebėtis, kad jis emigruos iš Lietuvos, nes intuityviai norės gyventi ten, kur buvo jo vaikystės pasakos.

Kalėdų Senelis yra mitologinis personažas. Vaikai į jį kreipiasi kaip į aukštesnę būtybę, kurios vietos negali užimti nei tėvai, nei auklėtoja, nei mokytoja. Kalėdų Senelis viską girdi, žino ir gali, išpildo pačias slapčiausias svajones.

Pažadino patriotinius jausmus

Kalėdų Senelio paštas gauna ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų laiškų, nes kai mes išaugame iš vaikystės ir sužinome, kad nėra Kalėdų Senelio, patys jais tampame, dalijame dovanas. Laiko ratas apsisuka, todėl nekeista, kad laiškus rašo ir mamos, ir močiutės. Ne vien dovanų prašydamos, bet ir norėdamos pasiguosti dėl bėdų, ligų, vargų... Juk Kalėdų Senelis yra nakties personažas (todėl vaizduojamas su naktine kepuraite) – jis ateina tarsi iš sapno pasaulio, kuriame viskas kitaip, ir mes esame kitokie. Tai, kas realiame gyvenime neįmanoma, sapne gali ir išsipildyti.

Štai koks jis svarbus, tad nenuostabu, kad 1995-aisiais, kai pirmą kartą į Lietuvą atvyko Kalėdų Senelis iš Suomijos, prabudo ir lietuviškasis mitologinis personažas. Jo patriotiniai jausmai miegojo ilgai, nes tarybiniais metais buvo užgožti rusų įtakos – raudonai pasidabinusio Senelio Šalčio.
Iš tiesų lietuvių mitologijoje Senelis Kalėda žinomas nuo seno. Pasakose jis pasirodo kaip ponas Dievas, tačiau jo įvaizdis neaiškus. Folklore persirengėliai vaizduoja Kalėdą išverstais kailiniais su krivule rankoje ir drobiniu maišeliu, iš kurio traukia dovanas.

Mitologinę galią turintys kailiniai

Mitologinė ir folklorinė tautos savastis yra, šiame kontekste tereikėjo nuspėti konkretesnį jo įvaizdį. Kartu ir atgaivinti lietuviškas šventės tradicijas, kaip kažkada susigrąžinome Užgavėnes bei Jonines. Pasitaiko, kad tam tikrais istorijos laikotarpiais tradicijos nutrūksta, bet svarbiausia, kad vėl atgimtų, tautos kūryba nesustotų. Nenorėdami apsiriboti vieno ar kelių specialistų nuomone, šiais metais kartu su Lietuvos liaudies kultūros centru surengėme Senelio Kalėdos įvaizdžio konkursą.

Sulaukėme septynių iš tiesų puikių siūlymų, tačiau vieno neišskyrėme. Gal ir teisingas sprendimas, nes kiekvienas konkurso dalyvis Senelio Kalėdos drabužius matė vis kitaip ir pabrėžė skirtingas detales. Tad buvo apdovanoti trys laimėtojai.

Vilniaus dailės akademijos Architektūros ir dizaino fakulteto Kostiumo dizaino katedros magistrantė Viktorija Igliukaitė įvertinta už Kalėdų Senelio kostiumo, vilkimo patalpoje, detales: marškinius, liemenę, kelnes, blauzdines, pirštines, kepurę. Taip pat įvertinta Kostiumo dizaino katedros studentė Rūta Zlatkauskienė už įvaizdžio idėjos originalumą ir meniškumą. Ji pasiūlė vidinę, nematomą kailinių pusę papuošti mitologinių simbolių aplikacijomis. Trečiasis konkurso nugalėtojas – dailininkas Arvydas Bagdonas, sukūręs įspūdingą Kalėdų Senelio kailinių modelį, kuris pasiūtas iš skirtingų žvėrelių kailiukų lopinėlių. Tai mitologinę galią turintys kailiniai, nes tikima, kad kiekvienas žvėrelis kartu su padovanotu kailio lopinėliu perduoda ir savo galią.

Kur Kalėdų Senelio žmona?

Svarbiausia visiems kartu puoselėti lietuvišką Kalėdų Senelio įvaizdį. Mums skambino daugybė žmonių, visų jų nuomonės skirtingos, tačiau vyrauja vienas bendras požymis: Kalėdų Senelis įsivaizduojamas su kailiniais, kurie turi būti šviesūs. Mūsų etninei kultūrai šviesi spalva yra priimtina. Vidiniai drabužiai turi būti papuošti tautiniais raštais.

Neturėtume pamiršti ir Kalėdienės. Natūralu, kad dažnai jos pasigenda ir vaikai. Jie klausia, kur Kalėdų Senelio žmona ar Senelė? Įdomu tai, kad Italijoje kartu su Kalėdų Seneliu labai populiarus ir moters, raganos, kuri atskrenda ant šluotos, baudžia negerus ir apdovanoja gerus vaikus, personažas. Rusų kultūroje Snieguolė yra mažo ūgio, bet savo svarba neprilygsta Seneliui Šalčiui. Lietuviškoje tradicijoje Kalėdienė yra lygiavertis personažas Kalėdai.“