Apie eterinių aliejų (EA) naudą žmogaus organizmui, jų gydomąsias ir profilaktines savybes kalbėjome su aromaterapijos specialiste Ramune Skurkiene.

- Gal galite papasakoti apie eterinių aliejų profilaktines ir gydomąsias savybes? Kurie eteriniai aliejai naikina bakterijas?

Galime pasidžiaugti, kad būtent eteriniai aliejai – gyvos substancijos iš gamtos – gali mums puikiai pasitarnauti ligų profilaktikai, imuninės sistemos stiprinimui. Kai pradėsite naudoti – nustebsite, nes tikrai pradėsite geriau jaustis, būsite labiau patenkinti kiekviena diena ir, žinoma, nesirgsite.

Patys stipriausi, pagrindiniai ir plataus veikimo spektro eteriniai aliejai, stiprinantys ir saugantys mūsų imuninę sistemą nuo bakterijų ir virusų, sukeliančių kvėpavimo sistemos ligas, yra šie:

Arbatmedis arba lietuviškas atitikmuo Pražiangialapis mirtenis/mirtenė. Šis EA stiprina imuninę sistemą, pasižymi antimikrobiniu veikimu. Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus jums puikiai padės terapinė vonia.

Saujoje jūros druskos, medaus arba grietinėlės ištirpinkite 7-10 lašų arbatmedžio EA ir dėkite masę į vonią. Šis aliejus veikia gram-teigiamas bakterijas, tokias kaip stafilokoką, auksinį stafilokoką, streptokokus, pneumokokus. Arbatmedis gydo kvėpavimo sistemos susirgimus, gerklės infekcijas, tonzilitus bei anginą. Šį eterinį aliejų yra saugu naudoti gryną. Galite tepti ant nešvarios, pūlingos, infekuotos žaizdos, taip pat ant bėrimų.

Rutulinis eukaliptas. Jis naikina oro kilmės bakterijas, nužudo net 70 proc. stafilokokų. Gilina kvėpavimą, gerina plaučių darbą, valo gleives, skreplius, veikia kraujo ir limfos cirkuliaciją. Švelnesnio kvapo yra Spindulinių eukaliptų, Smito eukalipto eteriniai aliejai. Jie puikia tinka užgulusios nosies gydymui.

Europinis pūkenis pasižymi plačiu antiseptiniu, antimikrobiniu veikimu. Slopinančiai veikia gram-teigiamas ir gram-neigiamas bakterijas, taip pat veikia daugelį grybelių rūšių.

Čiobrelis pasižymi antivirusinėmis savybėmis. Labai tinka gydyti kvėpavimo takų susirgimus: kosulio, kokliušo, plaučių uždegimo. Šis EA yra galingas imuniteto stimuliatorius. Puikus antiseptikas sergant peršalimo ligomis, stimuliuoja kraujotaką, tačiau šiek tiek kelia kraujo spaudimą.

Pušies eterinis aliejus taip pat stiprus antiseptikas, naudojamas gydyti kvėpavimo takų infekcijoms.

Ravintsarų (kamparinių cinamonų) EA „užkuria“ imuninę sistemą, tinka kosuliui gydyti, stiprina nervų sistemą, priešbakterinis, antivirusinis, gerina plaučių veiklą.

Kipariso EA tinka žmonėms, kuriems organizme kaupiasi skysčiai, gleivės (bronchitas, šlapi skrepliai, sinusitas, celiulito profilaktikai, limfos stazei). Padeda gydyti skaudančius sąnarius. Tinka daryti įtrinimus ant krūtinės, pėdų (vaikams), pagulėti terapinėje vonioje (7-10 min.), išjudina limfos tekėjimą, padeda detoksikuoti organizmą nuo medžiagų apykaitos šalutinių produktų.

Kosulį gerina šie eteriniai aliejai: muskatų, tujų, citrinų, citrinžolių, palmarozų, čiobrelių, eukaliptų. Galite daryti gydomųjų aliejų inhaliacijas. Jos turi būti švelnios ir saugios, kad nenudegintų kvėpavimo takų gleivinės. Vienas ar du lašiukai eterinio aliejaus ar mišinuko įlašinami į garuojantį puodą (40-50 C) ir užsidengus galvą rankšluosčiu kvėpuojama. Netinka kvėpuoti esant veido kuperozei.

- Kaip reikėtų naudoti eterinius aliejus, kad jie nepakenktų?

Prieš naudojant eterinius aliejus būtina padaryti kvėpavimo takų ar odos jautrumo testą dėl individualaus eterinių aliejų toleravimo. Siūlau susipažinti su bendromis eterinių aliejų naudojimo/laikymo taisyklėmis.

1. Laikyti vėsioje vietoje, sandariai uždarytus, originalioje pakuotėje;
2. Laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje;
3. Ant odos naudoti tik atskiestus;
4. Nenaudoti nėštumo metu;
5. Negerti, išskyrus tuos atvejus, kai tai patarė specialistas;
6. Nenaudoti kartu su homeopatiniais preparatais;
7. Nenaudoti esant padidėjusiam bendram organizmo jautrumui;
8. Nepirkti ir nenaudoti įtarimą keliančių eterinių aliejų, kurie yra įtartinai pigūs, laikomi netinkamomis sąlygomis, kurių pakitusi spalva, kvapas, konsistencija.

Odos testas

1 lašą eterinio aliejaus ar jų mišinio ištirpinti 0,5-1 arbt. šaukštelyje kokio nors augalinio aliejaus ir nedidelį kiekį įtrinti į alkūnės vidinės pusės arba riešo odą. Jeigu per 15-40 min. neatsiras odos suerzinimo požymių, galite drąsiai naudoti.

Kvėpavimo takų testas

Jeigu įkvėpus gryno eterinio aliejaus ar jų mišinio kvapo, nejaučiate diskomforto, kvapas malonus ir nesukelia kvėpavimo spazmų, t. y. kosulio, dusimo, tokį aliejų galite naudoti.

Eterinių aliejų naudojimas yra labai platus.

Pats paprasčiausias būdas sau padėti – patalpų aromatizavimas. Eteriniai aliejai ar jų mišiniai garinami specialioje aromatinėje lempoje, kurios apačioje įdedama žvakutė, o viršuje į platų dubenį pilamas šiltas vanduo. Į vandenį lašinami 3 lašai norimo eterinio aliejaus ar jų mišinio. Aromatinė lempa gali stovėti ne tik namuose, bet ir ant darbo stalo ar klasėje. Toks aromatizavimas naikina ore virusus ir bakterijas, valo orą, įkvepiame švaresnį orą, tuo pačiu aplinką darome jaukesne. Taip sklindantis aromatas veikia mūsų nervų sistemą ir daro teigiamą įtaką mūsų psichoemocinei būsenai.

Kitas būdas sau padėti – EA naudojimas vonioje. Galime pasidaryti sau ar mylimam žmogui mini SPA namuose – terapinę vonią, kuri gali raminti, tonizuoti, detoksikuoti, tai priklausys, kokius eterinius aliejus lašinsime. Pirmiausia, reikia paimti saują natūralios jūros druskos, gerą šaukštą medaus arba 0,5-1 stiklinės 10-30 proc. riebumo grietinėlės. Į kažkurią išvardintą bazę sulašinti norimus eterinius aliejus, pvz. nuovargį nuimantis mišinys (3 lašai levandų, 4 – bergamočių, 3 – rozmarinų) ir paskleisti vonioje. Nusimaudę tokioje vonioje atgausite jėgas, nuraminsite protą, pamaitinsite odą, suaktyvinsite limfos tekėjimą, pagerinsite sąnarių judrumą. Tokioje vonioje rekomenduojama pagulėti 10 min.

Trečiasis savipagalbos būdas – nešioti aroma medalionus. Tai maži keramikiniai įvairių formų medalionai su duobute įlašinti eteriniams aliejams. Į aromą medalioną lašinami 3 lašai norimo EA ar jų mišinio. Aroma medalionas nešiojamas ant kaklo, arčiau nuogo kūno. Kadangi mūsų kūnas šiltas, EA garuoja, tuomet gauname naudingą inhaliaciją.

Dar vienas šiuo metu labai mėgiamas ir populiarus būdas – masažas. Masažo metu į aliejų įlašiname tam tikrų EA, pagal žmogaus poreikį ar problemą. Taip organizmui daromas trejopas poveikis: masažas – daugelio ligų gydymo metodas ir profilaktika; eterinio aliejaus įsiskverbimas į organizmą per odą – kai aktyviosios medžiagos, įsiskverbusios giliai į odą, veikia visas odos funkcijas: gerina kraujo apytaką ir limfos tekėjimą, stangrina ir tonizuoja, didina organizmo atsparumą; tuo pačiu metu įkvepiami aromatai veikia nervų sistemą, taip mažina stresą, įtampą, nerimą; stiprina energetiškai; suteikia dvasinių ir fizinių jėgų, gerina visų organizmo sistemų funkcionavimą.

- Ar gali kvapas žmogui netikti ar kelti neigiamas emocijas?

Priklausomai nuo mūsų nuotaikos, psichoemocinės būsenos, nuo to, kaip mokame išvengti streso, kai kurie kvapai mus gali erzinti ir netgi sukelti neigiamas asociacijas. Žmogus, pajutęs (užuodęs) jam nepriimtiną kvapą, iš karto pradės „raukti“ nosį ir sakys, kad šis kvapas jam bjaurus/nemalonus/atstumiantis. Tačiau tai daugiau susiję su neigiama patirtimi ar išgyventa nemalonia emocija praeityje. Kvapas yra unikalus tuo, kad gali nukelti mus į praeitį, tačiau niekada nenukels į ateitį.

Mūsų uoslė turi tiesioginį ryšį su smegenimis, o smegenų sritis, kurioje „registruojami“ kvapai, yra pogumburis (lot. hypothalamus) – tarpinių smegenų dalis, esanti po gumburu (pagal tai ir pavadinimas). Joje gausu nervinių ląstelių, atliekančių signalo perdavimo ir sekrecijos funkcijas. Tai yra aukščiausias vegetacinių organizmo reakcijų reguliavimo centras. Vieta, kurioje kartu reguliuojama tiek nervinė, tiek ir endokrininė veikla.

Niekada nereikia žmogui siūlyti nepatinkančio kvapo. Pati uoslė padiktuoja, kurį aromatą pasirinkti šiandien. Eteriniai aliejai – gyvos ir komunikuojančios substancijos iš gamtos, gydo mūsų psichinę, fizinę, dvasinę sveikatą.

Linkiu visiems eterinių aliejų pagalba subtiliai jausti gamtą ir namų vaistinėlėje turėti būtiniausių eterinių aliejų :)