Šiuos komponentus išskiria specialios liaukos, esančios aplink akis. Jei ašarų sistemoje atsiranda disbalansas, galimas akių išsausėjimas.

Jei ašaros netinkamai drėkina akis, galima jausti skausmą, jautrumą šviesai, šiurkštumo jausmą, „smėlį“ akyse, niežėjimą, akys gali parausti, rega - pablogėti.

Kartais akys gali išsausėti, tačiau ašaros vis dėlto gali tekėti upeliais. Kodėl? Taip nutinka, kai akys negauna pakankamai lubrikacijos. Akis siunčia pavojaus signalą per nervų sistemą siekiant gauti daugiau lubrikacijos. Į tai sureaguojama ir akis užtvindoma ašarų, siekiant kompensuoti sausumą. Tačiau tos ašaros yra daugiausia vanduo, jos neturi tos pačios sudėties kaip normalios ašaros, taigi jos nuplaus svetimkūnius, tačiau nepadengs deramai akies paviršiaus.

Kas sukelia akių sausumą?

Ne tik sutrikimas ašarų tekėjimo sistemoje gali išsausinti akis. Akių sausėjimas gali būti susijęs su oro kondicionavimu, karščiu arba kitomis aplinkos sąlygomis. Tai gali būti susiję ir su natūraliu senėjimo procesu, ypač menopauzės laikotarpiu. Akių sausumą nulemia tam tikrų vaistų, tokių kaip antihistaminai ir kontraceptinės priemonės, šalutinis poveikis. Esti tam tikros ligos, dėl kurių akys išsausėja - reumatoidinis artritas ir kt. Ir galiausiai, galimos problemos su akių vokais - žmogus negali iki galo užmerkti akių.

Kaip rūpintis išsausėjusiomis akimis?

Nors akių sausumo negalima išgydyti, tačiau galima jomis tinkamai pasirūpinti. Gydymo galimybes reikėtų aptarti su akių priežiūros specialistu. Tarp jų gali būti:

Dirbtinės ašaros ir tepalai. Dirbtinių ašarų naudojimas - pagrindinė sausų akių priežiūros priemonė. Dirbtinių ašarų galima nusipirkti be recepto. Ne visos ašaros veikia vienodai, taigi jums gali tekti paeksperimentuoti, kol rasite sau tinkamiausias.

Jei jūsų akys chroniškai sausėja, svarbu naudoti dirbtines ašaras netgi tada, kai akys jaučiasi gerai, kad jos išliktų gerai sudrėkintos. Jei akys sausėja naktį, prieš miegą reikėtų naudoti stipresnę priemonę, pavyzdžiui, specialų kremą.

Laikina punktalinė okliuzija. Kartais yra būtina blokuoti nutekėjimo angas apatiniame voke, sustabdant ašarų nutekėjimą. Maži nutekėjimo kanalai blokuojami nedideliais tirpiais kamšteliais, kurie ištirpsta per kelias dienas. Tai daroma siekiant užtikrinti, kad nuolatinė okliuzija nesukels perteklinio akių drėkinimo.

Nuolatinė punktalinė okliuzija. Jei laikinas užkimšimas davė reikiamą poveikį, nuolatinis nutekėjimo angų uždarymas atliekamas su netirpiais kamščiais. Tačiau ir jie gali būti pašalinti. Retais atvejais jie gali pasišalinti patys. Daugeliui pacientų šie kamščiai pagerina akių būklę ir sumažina poreikį vartoti dirbtines ašaras.

Vaistai. Kai kuriais atvejais gali būti naudingi vaistai, netgi topiniai steroidai.

Operacija. Jei reikia, nutekėjimo angos gali būti visam laikui uždarytos, kad daugiau ašarų liktų akyse. Tam atlikti reikalinga operacija, kurios metu naudojami vietiniai anestetikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)