„Tai amžiaus bėda, apie kurią plačiai kalbėti pradėta 2011 metais“, – teigia Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytoja neurologė dr. Rūta Mameniškienė.

Prabunda pavargę

Miegas – vienas svarbiausių geros sveikatos veiksnių. Jis reikalingas kūno vystymuisi, fizinėms jėgoms atgauti po dienos darbų. Pagrindinė miego funkcija – sureguliuoti, atgaivinti smegenų veiklą. Tačiau nemažai žmonių vargina miego sutrikimai. Ekspertų tvirtinimu, nuo elektroninės nemigos kenčia maždaug kas penktas gyventojas.

„Kai žmogus ryte prabunda pavargęs ir toks jaučiasi visą dieną, nieko nepajėgia daryti, galima įtarti lėtinį nuovargį, miego apnėją ar kitus miego sutrikimus, – tvirtina gydytoja neurologė dr. R. Mameniškienė. – Atrodo, žmogus naktį miega lyg ir pakankamai, netgi per parą gali miegoti 14–15 valandų, bet vis vien neišsimiega ir dėl lėtinio nuovargio jausmo nebesugeba tinkamai atlikti jokios fizinės veiklos.

Taip yra dėl to, kad neatsitraukia nuo savo elektronikos: su telefonu, kompiuteriu gula, su telefonu, kompiuteriu kelia. Daugelis turi išmaniuosius telefonus, laiko juos naktimis prie lovos ar net lovoje ir prabudę tikrina savo „Facebook‘ą“, elektroninį paštą, siuntinėja nuotraukas, žinutes. Jei naktį keliasi į tualetą ar atsigerti vandens, negali nugalėti savęs – būtinai patikrina žinutes telefone ar internete. Visa tai ir sukelia vadinamąją elektroninę nemigą.“

Šis sutrikimas dažniausiai vargina paauglius, jaunimą, bet pastaruoju metu nuo savo elektroninių „draugų“ nesitraukia daug ir vidutinio amžiaus bei vyresnių žmonių.

Elektroninė priklausomybė

„Prancūzų atlikta apklausa (apklausta 25 tūkstančiai žmonių) rodo, kad žmonės prie elektroninių prietaisų praleidžia vidutiniškai apie vienuolika valandų per parą. Vien tekstines žinutes rašo vidutiniškai dvi valandas, – aiškina gydytoja dr. R. Mameniškienė. – Nuo interneto nesitraukia ne tik jaunimas, bet ir dauguma suaugusiųjų: jiems nuolat reikia tikrinti elektroninį paštą. Eidamas į paplūdimį paauglys ir net suaugęs žmogus gal pamirš kremą nuo saulės, bet tik ne telefoną. Net kas trečias žmogus (iki 35 procentų dirbančiųjų) atsiliepia, skambina telefonu arba rašo žinutes naktį. Apklausos duomenimis, paaugliai per naktį išsiunčia vidutiniškai apie penkiasdešimt žinučių.“

Tai trikdo miegą, poilsį. Miegas darosi paviršutiniškas, žmogus negali atsipalaiduoti, pasiekti kietesnio miego stadijų, kurios reikalingos smegenims atsigauti, ląstelėms atsinaujinti. Prisirišimas prie naujausių technologijų gali labai paveikti dėmesingumą ir sukelti daug kitų problemų: nuovargį, nerimą ar net baimę.

„Dėl elektroninės nemigos atsiranda somatinių negalavimų: duria širdies plote, skauda galvą, pilvą ir kita. Tokiais atvejais visi tyrimai būna geri, o žmogus jaučiasi blogai. Dažniausiai tai reiškia, kad smegenims trūksta poilsio, – perspėja neurologė. – Paauglius, patiriančius tokių neaiškios kilmės simptomų, tėvai veda pas gydytojus, o šie ieško širdies, smegenų ligos.

Labai daug pacientų ateina pas endokrinologus, jie, aiškindamiesi, kodėl paauglys visai neturi energijos, tiria, ar nesusilpnėjusi skydliaukės funkcija, antinksčių veikla. Iš visų, kurie skundžiasi lėtiniu nuovargiu, gal tik kas penktąjį ar net dar mažiau žmonių kankina nuovargio sindromas. Visų kitų pagrindinė bėda – elektroninė nemiga.“

Nakčiai reikia išjungti

Šiuolaikiškos technikos – mobiliųjų telefonų, kompiuterių, tikrai niekas neatsisakys, bet išvengti elektroninės nemigos įmanoma.

„Kompiuteris, telefonas, kiti elektroniniai prietaisai vakare, prieš miegą, turi būti išjungti. Žinutes, elektroninį paštą patartina patikrinti dar prieš vakarienę, bet ne vėliau. Prieš miegą geriau pasivaikščioti lauke, pakvėpuoti grynu oru ar paskaityti knygą, – ragina dr. R. Mameniškienė. – Ryte pabudinti turi tradicinis žadintuvas, o ne telefonas. Jei būtų atlikta apklausa, kiek žmonių naudojasi tradiciniais žadintuvais, turbūt paaiškėtų, kad tik vienetai kur nors kaimuose ar gyvenvietėse.

Tiek darbingo amžiaus žmonės, tiek vyresni, juo labiau paaugliai – visi naudojasi mobiliuosiuose telefonuose esančiais žadintuvais. Vadinasi, girdi ne tik telefono žadintuvo skambutį, bet ir visas ateinančias žinutes.“

Gydytoja ragina riboti laiką, skiriamą susirašinėti telefonu ar elektroniniu paštu. Suaugusieji turėtų kontroliuoti, kiek laiko jų vaikai praleidžia prie elektroninių prietaisų, ir jį riboti.

„Ilgainiui dėl elektroninės nemigos gali sutrikti širdies ritmas, išsivystyti stenokardija, netgi ištikti ankstyva mirtis“, – aiškina gydytoja dr. R. Mameniškienė.