Ne visi taip jaučiasi, bet dauguma aplinkinių taip vertina: senoji karta liežuviais plaka, kad dabar jau be nuodėmės gyvens, vidurinioji - kad pagaliau privertė antrąją pusę popierėlius pasirašyti, jaunoji karta (priklausomai, kiek įtakos daro jų artimieji, jų asmeninei nuomonei) tik gūžteli pečiais.

Taigi, kur ta vertė, apie kurią pasakose rašo, bet kaip patys pasakoriai užbaigia: „...ir aš ten buvau, vyną, midų gėriau, burnoje nieko neturėjau“.

Kai piestu stojiesi prieš oponentą, norėdamas įrodyti savo nuomonės pranašumą, ar paklausi savęs, kiek tau tuoktis/nesituokti buvo/yra naudinga? Kas Tu esi ir kuo būsi po santuokos? Gal geresne asmenybe tapsi, nugriausi kalnus, pareigose pakilsi, labdaros organizaciją įkursi, pasaulyje taiką įvesi, o gal „mėlynas“ kraujas ims tekėti venomis...?

Žmonės dar iki šiol nelabai suvokia, kas yra santuoka, todėl tuos, kurie negalvoja apie ją, iš mažo išprusimo, vadina bailiais, o ar patys tokiais nesijaučia (retorinis klausimas).

Taip pat populiaru motyvuoti, kad santuokoje atsakomybės jausmas „užauga“. Šis jausmas ugdomas nuo mažų dienų, santuoka - galutinis produktas, joje jau turi turėti pagrindus, o ne tik pradėti „auginti“.

Dviem asmenybėms jaučiant įsipareigojimą, vienas kitam papildomų patvirtinimų nereikia. Tie žmonės puikiai žino, ko jiems reikia būti laimingiems. Jie dalijasi darbais, priima kartu sprendimus, vieningai tvarko finansus, aiškinasi iškilusius nesutarimus.

Kitas dažnai pasitaikantis motyvas - išeiti sunkiau, gyvenant vedybinį gyvenimą. Jei jau reikalai krypsta šia linkme, žmonės, pagalvokite, kokioje padėtyje atsidūrėte ir ar tikrai norite būti toliau kartu vien dėl to, kad skyrybos - ilgas procesas. Įsipareigojimai - viena, bet jei negerbsi savęs pats, kodėl aplinkiniai turėtų Tave gerbti?

Būkime nuoširdūs patys sau, priimkime sprendimus dėl savęs, o ne dėl „spaudimo iš šalies“ ar iliuzinės pagarbos. Nesu nei už, nei prieš santuoką, kiekvienas renkasi savo kelią. Pati nesituokiu, nes nematau prasmės, ir baimė čia nieko dėta, taip gyvenu jau tiek metų, kad 50 proc. aplinkinių susituokusių porų jau spėjo iširti santuokoje pragyvenusios kur kas mažiau. Pasaulyje vyksta tiek daug įvairių dalykų, o mes sureikšminame tokį mažmožį.

Skaistė Č.

Kviečiame diskutuoti ir dalyvauti konkurse „Kodėl verta (arba ne) tuoktis“. Įtikinamiausių argumentų autorių laukia puikūs „OG rings“ įsteigti prizai - prabangūs volframo karbido žiedai!

Daugiau skaitytojų minčių rasite čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)