Štai ir visas gydymas. Tačiau ką daryti, jei žmogus laikosi visų rekomendacijų, o akys vis tiek sausėja? Kaip surasti priežastį, ir ką galima, o ko negalima daryti tokiu atveju?

Darbo kompiuteriu sukeltas akių sausumas, kai vienintelė sausų akių priežastis būna nuolatinis žiūrėjimas į kompiuterio ekraną, yra nedidelė problema.

Tokį akių sausumą galima nesunkiai išgydyti arba jis praeina savaime, jei laikomasi profilaktikos principų. Ženklu, kad akys išsausėjo, gali tapti nepastovus peršėjimas, svetimkūnio akyse pojūtis. Tačiau jei peršėjimas tapo nuolatinis, akys paraudo, paburko, prarado natūralų spindesį ir pradėjo skaudėti, vadinasi, problema yra rimtesnė. Tokiu atveju drėkinantys lašiukai nebepadės, reikia kreiptis į gydytoją.

Kodėl liga komplikuojasi?

Jeigu atmesime fanatikus, kurie prie kompiuterių sėdi ir dieną, ir naktį, tai sindromas į sunkesnę stadiją pereina dėl to, kad akis būna pažeista iš pat pradžių ir tuomet net trumpas prisėdimas prie kompiuterio ar kiti „žalingi“ faktoriai (dūmai, nuolat sausas, peršildytas oras) sukelia staigų ligos paūmėjimą.

Kaltininkas - demodekozė

Jei pamėginsime išsiaiškinti, kokios ligos dažniausiai sukelia sausų akių sindromą, tai paaiškės, kad dažniausiai (maždaug 65 proc. atvejų) tai būna blefaritas – vokų uždegimas. Vokų liaukos išskiria lipidus, kurie suformuoja apsauginę ašarų plėvelę. Jei šios liaukos būna pažeistos, pradeda trūkti lipidų.

Tokiu atveju vanduo, sudarantis vidurinį plėvelės sluoksnį, greitai išgaruoja ir akis pradeda sausėti. Labiausiai paplitusi blefaritų priežastis – demodekso erkučių platinama infekcija. Šios erkutės veisiasi vokų liaukose ir blakstienų folikuluose.

Erkučių sukelti blefaritai ne visuomet yra lydimi klasikinių simptomų (vokų peršėjimo ir pleiskanojimo, blakstienų iškritimo). Labai dažnai blefaritas pasireiškia tik sausų akių sindromu. Taigi pajutę, kad šis sindromas net pasitelkus profilaktines priemones nepraeina ir pradeda panašėti į rimtą susirgimą, pradėkite nuo demodekso tyrimų.

Kad neužsikrėstumėt šiomis erkutėmis, kiekvieną kartą prieš dažant blakstienas tušu reikia nusiplauti rankas ir mažiausiai kartą per tris mėnesius keisti blakstienų šepetėlį. Dėl tos pačios priežasties neverta naudotis svetimu blakstienų tušu ar duoti draugėms savąjį.

Kada reikia kreiptis į gastroenterologą?

Antroje ligų, sukeliančių sausų akių sindromą, vietoje yra tie patys blefaritai, tačiau kylantys dėl bakterinės kilmės uždegimų. Užsikrėsti galima nuo nešvarių rankų, baseinuose ar pirtyse. Uždegimo priežastimi gali tapti ir žarnyno disbakteriozė. Šios kilmės blefaritai nustatomi paėmus tepinėlį nuo akies paviršiaus arba tiriant mikrobiologinį akies pasėlį.

Bakterinės kilmės blefaritų gydymo kursas tęsiasi 3 – 4 savaites. Problema ta, kad prie išorinio uždegimo prisijungia disbakteriozės pasekmės, todėl gydymas turi būti kombinuotas ir suderintas su gastroenterologu.

Mokestis už patogumą

Tie žmonės, kurie akinius iškeičia į kontaktinius lęšius, mano, kad sausos akys yra neišvengiamas mokestis už komfortą. Tačiau prisipirkę drėkinančių akių lašų ir laistydami jais akis tarsi iš vandens žarnos, jie daro didžiulę klaidą.

Beveik 25 proc. sausų akių sindromo atvejų pasireiškia dėl konjunktyvitų, kuriuos sukelia neteisingas kontaktinių lęšių naudojimas.

Priminsime, kad konjunktyvitas yra junginės – viršutinės akies obuolio gleivinės - uždegimas. Ašarų plėvelėje ji sudaro vidinį, baltyminį sluoksnį. Jeigu kontaktiniai lęšiai nešiojami neteisingai, jie tarsi trintuvė pratrina junginę. Kai ašarų plėvelė pažeidžiama, vystosi sausų akių sindromas.

Netgi pačioje pradinėje sausų akių sindromo stadijoje draudžiama nešioti kontaktinius lęšius, todėl prieš juos įsidėdami atlikite pas oftalmologą Širmerio testą. Jo metu prie akies obuolio bus priglausta specialaus popieriaus juostelė. Sveikų akių ašarų plėvelė turėtų ją sudrėkinti iki reikiamo laipsnio. Jeigu ant juostelės liks mažiau dėmių, vadinasi, akys yra nepakankamai drėgnos. Išsiaiškinkite, kokia yra akių sausumo priežastis, ir, jei reikės, pasigydykite. Tik po to pradėkite nešioti kontaktinius lęšius.

Kad sindromas nekiltų dėl pačių kontaktinių lęšių, prieš miegą būtinai juos išsiimkite. Prieš dėdami lęšius, nepamirškite į akis įsilašinti specialių lašiukų (po vieną lašą į kiekvieną akį), ir, žinoma, keiskite lęšius, kai pasibaigia jų nešiojimo laikas.

Kaip bebūtų keista, ašarų liaukų vaidmuo vystantis sausų akių sindromui yra palyginti nedidelis – su jomis susiję tik 10 proc. susirgimų, sukeliančių šį sindromą. Dauguma jų yra autoimuniniai susirgimai, kai be ašarų liaukų sutrinka ir kitų organų funkcijos. Taigi lankydamiesi pas oftalmologą būtinai išsakykite viską, kas jus neramina.

Pati pavojingiausia liga, susijusi su ašarų liaukų pažeidimu, yra Šegreno liga, dar vadinama sausumo sindromu. Ja susirgus, pažeidžiamos ne tik ašarų, bet ir seilių liaukos, taip pat sąnariai ir kiti organai. Taigi jei be sausų akių sindromo dar jaučiate sausumą burnoje bei sąnarių skausmus, kuo skubiau kreipkitės į reumatologą.

Šegreno ligą (ja dažniausiai serga 40 – 60 metų moterys klimakso periodu) gydo trijų sričių specialistai – stomatologas, oftalmologas ir reumatologas, tačiau svarbiausius sprendimus priima pastarasis.

Gydytojo oftalmologo patarimai

Visiems, kurie prie kompiuterio praleidžia daugiau nei 4 val., reikia pasirūpinti sausų akių sindromo profilaktika. Prieš pradėdami dirbti, į kiekvieną akį įsilašinkite po 1 lašiuką drėkinančių akių lašų. Geriausia rinktis tuos, kurių sudėtyje nėra konservantų, tačiau jų galiojimo laikas trumpesnis.

Kas valandą mažiausiai 10 min. atitraukite žvilgsnį nuo kompiuterio ekrano. Per tas minutes geriausia atsistoti ir pavaikščioti.

Bent kartą per dvi valandas atlikite akių gimnastiką – po 10 pratimų kiekvienai akiai. Trims sekundėms užmerkite ir smarkiai suspauskite vokus, o tada atsimerkite. Su trumpais stabtelėjimais sukite akių obuolius viršun, į kairę, žemyn, į dešinę, tuomet pakeiskite kryptį.

Trims sekundėms sutelkite žvilgsnį į kuo tolesnį tašką, tuomet pažiūrėkite į tašką priešais save. Pabaigoje lengvai pamirksėkite.

Nustatykite ekrano padėtį taip, kad centrinis jo taškas būtų 10 cm žemiau už akių liniją. Optimaliausias atstumas iki ekrano – per ištiestą ranką.

Priežasčių paieškas, jei profilaktikos priemonės nepadeda išvengti sausų akių sindromo ir jis ima panašėti į atkaklią ligą, pradėkite nuo demodekso tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)