Pirmiausia išsiaiškinkime terminus.

Pelėdomis vadinami žmonės, kurie užmiega tik po vidurnakčio, o rytais keliasi tik po 10 – 11 val. Tikrais vyturiais galima vadinti tuos, kurie be žadintuvo prabunda 6 ar 7 val. ryto, o vakare, artėjant 22 val., jiems jau merkiasi akys. Tačiau jei įpratote prabusti 8 val. ryto, o gulatės miegoti maždaug 23 val., jus taip pat dar galima vadinti vyturiu.

Vyturių ir pelėdų, norinčių būti sveikais, mityba turėtų būti skirtinga.

Vyturiai rytais retai skudžiasi apetito stoka, nuo kurios dažnai kenčia pelėdos. Taip gali būti dėl to, kad vyturių paros ritmas sutampa su virškinimo sistemos prabudimu ir miegu.

Pelėdos turi kitą problemą: būtent jos dažniausiai skundžiasi, jog „nieko nevalgo, bet storėja“. Iš tiesų, pelėdos gali būti nevalgiusios 18 – 19 valandų. Tačiau artėjant nakčiai, jų alkio jausmas „pratrūksta“. Deja, lieknumui tai nepasitarnauja: vieną – du kartus sočiai užkirtus, galima viršyti vienos paros kilokalorijų normą. Taigi užduotis pelėdoms – išmokti nepraleisti vėlyvų pusryčių ir pietų.


Pagrindiniai mitybos principai vyturiams

Vyturiai gali sau leisti sočiai papusryčiauti. Jie gali rinktis sorų, grikių arba miežių košę, kuri aprūpins organizmą sudėtiniais angliavandeniais. Pirmenybę galima suteikti ir baltymams, išsikepus omletą, kiaušinienę ar išsivirus kiaušinį. Taip pat galima pasidaryti sumuštinį iš pilno grūdo duonos ir sūrio ar kumpio. Tačiau kavos per pusryčius vyturiams geriau atsisakyti. Jiems pakanka ir natūralaus jų žvalumo, todėl kava gali juos pernelyg suaktyvinti, o tai, atėjus vidurdieniui, gali sukelti energijos trūkumą.

Vyturiai paprastai pietauja 13 – 14 val. Pietūs savo kaloringumu neturi nusileisti pusryčiams. Šiuo metu vyturių virškinimo sistema dirba aktyviausiai. Jiems tiks sriubos, mėsos ir žuvies patiekalai su bulvių, makaronų ir kitais garnyrais. Popietinį darbingumą sužadins puodelis žalios arbatos. Galima išgerti ir puodelį kavos, tik ne itin stiprios: vyturių nervinė sistema paprastai būna lengvai sužadinama.

Dienos metu galima užkandžiauti saldžiais vaisiais ar uogomis. Rinkitės persikus, kriaušę, vynuoges, nektariną, abrikosus ar mangą.

Vakarieniauti vyturiams rekomenduojama ne vėliau nei 18 – 19 val. Jeigu tuo metu dar būnate darbovietėje, dietologai pataria nesigėdyti ir vakarieniauti ten. Tai kelia rūpesčių, tačiau naudinga jūsų sveikatai ir figūrai. Vėlyva vakarienė vyturiams, deja, baigsis antsvoriu. Vakarienės valgiaraštis: virta mėsa arba žuvis su daržovėmis.


Pagrindiniai mitybos principai pelėdoms

Pagrindinė pelėdžiukų užduotis – išmokti pusryčiauti ir nepraleisti pietų, kad po to nereikėtų persivalgyti prieš naktį. Pelėdų skrandis pradeda dirbti tik po poros valandų nuo pabudimo, todėl jei valgyti nenorite, neverta savęs kankinti. Tačiau jums bus naudinga išgerti šilto vandens ar arbatos – tai paskubins prabudimą ir padės įsivažiuoti virškinimo sistemai.

Gerti šaltą vandenį neverta: šalti gėrimai, atvirkščiai, stabdo apsnūdusį organizmą. Pusryčiams galima sau leisti puodelį kavos. Tačiau gerkite ją ne ant tuščio skrandžio.

Kadangi pelėdų virškinimo sistema atsikėlus dirba lėtai, pusryčiams nevalgykite maisto, kuriame yra sunkiai virškinamų baltymų. Taigi jokios kiaušinienės su dešra! Vėlai besikeliantiems tiks lengvi rūgštaus pieno produktai: jogurtas, varškė (nuo 1 iki 9 proc. rieb.) su bananu ar kiviu, skrudinta duona su uogiene ar džemu, tos pačios košės.

Pelėdos pietus gali nukelti ir iki 15 val. Pirmam patiekalui tiks sultiniai ir lengvos sriubos, trinta sriuba ar šaltibarščiai. Antram – žuvis arba mėsa su daržovių garnyru. Dienos metu pelėdos gali išgerti arbatos ir užkąsti saldžiarūgščiais vaisiais: apelsinais, greipfrutais, obuoliais, granatais, kiviais, slyvomis, mandarinais. Nepamirškite ir vandens: reikalaudamas skysčių, organizmas gali imituoti alkį, tačiau numalšinus troškulį, noras valgyti iš karto praeina.

Dėl vakarienės pelėdoms pasisekė: kadangi jos gulasi vėlai, gali sau leisti vėlyvą ir gana sočią vakarienę. Pelėdos per vakarienę gali suvalgyti 35 – 40 proc. paros maisto normos. Tie žmonės, kurie gulasi po vidurnakčio, paskutinį kartą gali užvalgyti 21 val. Vakarienei tinka visos jūros gėrybių rūšys, veršiena, ėriena, kalakutiena. Garnyrui rinkitės daržoves: šparagines pupeles, špinatus, pomidorus, agurkus, saldžiąsias paprikas ir visų rūšių kopūstus.

Niekas taip neslegia pelėdų, kaip atimta galimybė pavalgyti vėlų vakarą. Jeigu naktį praalkote, išgerkite ramunėlių arbatos ar šilto pieno – tai suteiks sotumo ir pilno skrandžio jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)