Suvalgomas pirmas sumuštinis – duona su sviestu ir dešra. Dešros greit nelieka. Pusės rinkio. Tada ant keptuvės pašildomos virtos bulvės, sumušami keturi kiaušiniai. Visa tai akimirksniu prapuola žvėries nasruose. Toliau – stiklainis marinuotų agurkėlių.

Po sūraus patraukia link saldaus – „Paukščių pieno“ dėžutė netrunka ištuštėti. Tada - vėl šaldytuvas. Iš jo ištraukiamas litrinis stiklainis trintų braškių su cukrumi. Šaukštas po šaukšto suvalgomas visas. Nuo saldumo darosi šleikštu, pilvas jau pilnas, o sotumo jausmo kaip nėra, taip nėra.

Paimami keli obuoliai. Po jų – žirneliai su majonezu. Dabar jau viskas! Ir ne todėl, kad pagaliau pasisotinta. Tiesiog daugiau nebetelpa. Ir jokio pasitenkinimo maistu, o tik besaikis rijimas, nuo kurio kyla apmaudas ir pyktis ant savęs, kaltės jausmas ir pažadama, kad nuo rytdienos tikrai tikrai gyvensiu sveikai ir jokių jokių apsirijimų. Tačiau ir kitą, ir dar kitą vakarą persivalgymo dainelė dainuojama nuo pradžios iki galo.

Pažįstama situacija? Čia aprašytas pasikartojantis vakaro scenarijus, kurio metu tarytum įsijungia apsirijimo filmas. Ir jo neįmanoma sustabdyti. Tokiais atvejais NLP siūlo scenarijaus pakeitimo psichotechniką, kuri suteikia galimybę vieną „blogą“ scenarijų pakeisti net devyniais „gerais“. Toliau pateiksiu šios psichotechnikos aprašymą.

1.Prisiminkite tris atvejus, kai „įsijungė“ apsirijimo scenarijus.

2.Įsivaizduokite, kaip peržiūrite dviejų dalių filmuką, kuriame esate pagrindinis veikėjas. Pirmoje filmuko dalyje jūs veikiate prieš prasidedant „blogajam“ scenarijui, o antrojoje dalyje – besočio ėdrūno rolėje. Matykite save tarytum „iš šono“.

3. O dabar dėmesio: svarbu atrasti apsirijimo dalies įjungimo momentą, kuris yra vadinamas trigeriu. Atkreipkit dėmesį į momentą prieš prasidedant besotiškumui, kai jūs dar esate pirmoje filmuko dalyje, tačiau imate jausti, kad „tuoj tuoj prasidės“, kad tuoj imsite ristis daugybę kartų išvažinėtu besotiško valgymo takeliu.

Štai tas jausmas ir yra trigeris, paleidžiantis neekologišką jūsų elgesį. Schematiškai filmuką su trigeriu galima pavaizduoti taip:

„geras“ elgesys                                        „blogas“ elgesys

                                             Trigeris

4. Atradę trigerį jūs jau padarėte pusę darbo. Dabar „ nuplėškite“ blogąją filmuko dalį, esančią už trigerio, ir ją sunaikinkite. Galite įsivaizduoti, kad ją sudeginate.

„geras“ elgesys                                        „blogas“ elgesys

                                             Trigeris


5. Sugalvokite tris naujus siužetus, kaip jūs praleidžiate vakarą , ir tai jums patinka. Tarkime, jūs persirengiate ir einate į sproto salę, kur mankštinatės, o grįžę namo, suvalgote vieną sumuštinuką su sūriu pomidoru ir salotos lapu. Tai vienas siužetas. Kitas gali būti, kaip jūs susitvarkote kambarius, paskui išgeriate arbatos su citrina ir suvalgote gabaliuką žuvies su daržovėmis. Prieš miegą skaitote įdomią knygą. Trečias – lengvai užkandę einate pasivaikščioti po parką.

Kai turėsite pasiruošę tris „gerus“ siužetus, prilipinkite juos paeiliui vietoj apsirijėliško siužeto ir peržiūrėkite filmuką su nauja pabaiga. Prasukite kiekvieną siužetą po tris kartus, matydami save iš šono (disocijuotai), o paskui „įeikit“ į save ir vėl prasukit viską jau iš savo kūno matydami, girdėdami, jausdami ir vykdydami naują scenarijų (asocijuotai). Ir vėl pražaiskit kiekvieną scenarijų po tris kartus.

6. Pradžioje(1 punktas) prisiminėte tris apsirijimo atvejus. Vieną jau pakeitėme ir turime filmuką su trimis „geromis“ pabaigomis. Dabar tą patį padarykit su likusiais dviem atvejais. Galų gale jūs turėsite devynis variantus, kaip galite pasielgti vietoj to, kad vakarą užpildytumėte besaikiu valgymu.

7. Beliko patikrinti, ar gerai atlikote užduotį –įsivaizduokit, kaip po kelių dienų grįžtate iš darbo, nusimetat paltą, nusiaunate batus, įsispiriate į šlepetes ir... Jei įsijungs kuris nors iš jūsų sugalvotų naujų „gerųjų“ siužetų, techniką atlikote puikiai.

Nežiūrint to, kad dabar jums bus lengva išvengti apsirijėliško elgesio ir galėsite su nauda sau praleisti vakarus, kartu kviečiu sumažinti šaldytuve laikomo maisto kiekį. Pirkite produktų tiek, kiek protingai leidžiate sau suvalgyti per kartą. Jokių atsargų.

Jei šaldytuvas bendras visai šeimynai, tai pasiskirkite sau atskirą lentynėlę, kur dėsite savo maistą. Techninis aplinkos organizuotumas padės tais momentais, kai apims silpnumas. Ilgainiui nauji įpročiai taps neatsiejama jūsų gyvenimo dalimi. Sėkmės!