Krūties vėžys aukų nesirenka – jam tinka moterys iš viso pasaulio. Ir visai nesvarbu, ar jos turi pakankamai pinigų, ar skursta, nesvarbi ir moters tautybė, išsilavinimas.

Niekam ne paslaptis, kad kuo anksčiau krūties vėžys diagnozuojamas, tuo didesnė tikimybė pasveikti. Skaičiai kalba patys už save – mokslininkai išsiaiškino, jog anksti diagnozavus krūties vėžį, ligą galima sėkmingai įveikti net 94 proc. atvejų.

Kas trukdo moterims, netgi gyvenančioms dideliuose miestuose, kur tikrai nestinga nei poliklinikų, nei privačių klinikų, reguliariai lankytis pas mamologą ir ginekologą? Baimė, gėda ar tiesiog aplaidus požiūris į savo pačios sveikatą?

Pateikiame opiausius klausimus apie krūties vėžį ir specialistų atsakymus.

Ar verta valgyti daugiau kopūstų ir brokolių? Ar tiesa, kad šios daržovės saugo nuo vėžio ir pelnytai laikomos veiksminga prevencine priemone prieš onkologines ligas?

Įprasti vaisiai ir daržovės, tarp kurių ir brokoliai, stebuklingomis antivėžinėmis galiomis tikrai nepasižymi, nors internete tikrai netrūksta informacijos, esą brokoliai – tikrų tikriausia vėžio atgrasymo priemonė, stabdanti vėžinių ląstelių dauginimąsi.

Šį mitą tiesiog būtina paneigti – maisto produktų, stebuklingai apsaugančių nuo vėžio ar padedančių jo atsikratyti paprasčiausiai nėra. Tačiau tokios daržovės kaip kopūstai, kuriose gausu vitamino U ir pektino, pieno bei kitas liaukas iš tikrųjų saugo nuo pažeidimų.

Ar tikrai sportas 2-3 kartus per savaitę krūties vėžio riziką sumažina net 20 proc.?

Sportas teigiamai veikia visą organizmą, aktyvi fizinė veikla suteikia energijos, gerina tonusą ir vidaus organų darbą.

Reguliarios treniruotės sumažina ir krūties vėžio riziką. Tai faktas. Tačiau šio teiginio iliustruoti skaičiais mokslininkai visgi nedrįsta – moksliniais tyrimais paremtų statistinių duomenų, įrodančių, jog sportas tikrai sumažina krūties vėžio riziką, kol kas nėra. Specialistai sudarę ne vieną pratimų, skirtų krūtinės dailinimui ir tvirtinimui, programą.

Įvairūs pratimai padeda išsaugoti sveiką ir dailią krūtinę. Pieno liaukos raumenų neturi, tačiau tokie pratimai padeda sutvirtinti didžiuosius krūties raumenis, supančius minėtąsias liaukas.

Ar tiesa, kas pakaitinė hormonų terapija bei kurie priešvėžiniai hormoniniai preparatai padidina krūties vėžio riziką?

Pakaitinės hormonų terapijos (PHT) vartojimas menopauzės metu šiek tiek didina krūties vėžio riziką. PHT – moteriškų lytinių hormonų, kuriuos gamina kiaušidės, vartojimas, kai kiaušidės jų nebegamina menopauzės metu ar kai, pavyzdžiui, kiaušidės pašalintos (jaunoms moterims, kurios vartoja pakaitinę hormonų terapiją dėl kokios nors priežasties pašalintų kiaušidžių ar dėl ankstyvos menopauzės, iki 50 metų amžiaus krūties vėžio rizika nedidėja).

Šiek tiek didina krūties vėžio riziką kontraceptinių (apsaugančios nuo pastojimo) tablečių vartojimas.

Vėžio riziką taip pat padidina:

Negimdymas.
Ankstyvos mėnesinės ir vėlyva menopauzė.
Nemaitinimas krūtimi. Nemaitinusių krūtimi rizika didesnė nei tų moterų, kurios maitino metus ar daugiau.
Antsvoris moterims, kurioms jau yra menopauzė.

Ar tikrai alkoholis, kava ir rūkymas provokuoja krūties vėžio atsiradimą?

Rūkymas ir piktnaudžiavimas alkoholiu iš tikrųjų pelnytai įvardijami kaip veiksniai, skatinantys vėžio atsiradimą, konkrečiai kalbama apie kvėpavimo takų vėžį. Rūkymas iš esmės išbalansuoja visų vidaus organų darbą, silpnina imunitetą. O imunitetui nusilpus, visos ligos vystosi sparčiau, smogia skaudžiau ir jų atsikratoma sunkiau. Ši formulė galioja ir onkologinėms ligoms.

Kalbant apie kavą, šis gėrimas, vartojamas saikingai, jokiais būdais krūties vėžio nesukels.

Ar tiesa, kad nuolat naudojami antiperspirantai padidina krūties vėžio riziką?

Prieš trejus metus buvo atlikti tyrimai. Juose dalyvavo 17 moterų, kurioms diagnozuotas krūties vėžys. Atlikus tyrimus, krūties audiniuose aptikta aliuminio druskų. Tuomet mokslininkai nusprendė, kad dėl to kalti antiperspirantai, kurių sudėtyje, kaip jau minėjome, yra aliuminio druskų. Tačiau šio tyrimo rezultatai yra labai abejotini. Amerikos vėžio asociacija neigia šiuos gandus ir tvirtina, kad reikia atlikti daugiau tyrimų šiai prielaidai patvirtinti.

Ar moterys privalo reguliariai krūtis pailsinti nuo liemenėlės (ne tik naktimis)? Ar tiesa, kad liemenėlės kenkia krūtinei ir gali paskatinti vėžio atsiradimą?

Visai atsisakyti liemenėlės negalima. Net jeigu jūsų krūtinė ir labai maža, krūtis būtina prilaikyti, nes priešingu atveju jos deformuosis. Tačiau labai svarbu prisiminti, jog netinkama liemenėlė gali sutrikdyti normalią krūtų kraujo mikrocirkuliaciją ir taip paskatinti vėžio atsiradimą.

Nereiktų pulti prie kito kraštutinumo ir rinktis tik sportui skirtas liemenėles (be lankelių). Trumpai tariant, visur ir visada būtinas saikas ir sveikas protas: eidamos į miestą, galite užsisegti įspūdingą krūtinę pakeliančią nėriniuotą liemenėlę, tačiau kiekvieną dieną tokios segėti gal ir nereikėtų.

Dar apie liemenėlių lankelius – problemų sukelia tik metaliniai lankeliai, giliai įsirėžiantys į krūtinės audinį. Jeigu lankeliai plonyčiai (tokie naudojami tik labai prabangaus apatinio trikotažo gamyboje), tokią liemenėlę galima nešioti praktiškai visą parą. Jokių problemų nekils.

Ar pavojinga, kai sekso metu vyras stipriai suima krūtis? Ar krūtys netraumuojamos?

Bet kokios traumos, taip pat ir menkiausi suspaudimai, gali turėti labai nemalonių padarinių. Būtent dėl šios priežasties reikia visada būti dėmesingai ir atsargiai – pieno liaukų pažeidimai gali baigtis tragiškai.

Kalbant apie meilės žaidimus, seksas turi teikti malonumą. Jeigu partnerio veiksmai sukelia skausmą ar kitus nemalonius pojūčius, reikia ir netgi būtina jam apie tai pasakyti (kad ir kaip savaime suprantamai tai beskambėtų).

Svarbi pastaba: tai, kad vyras sekso metu itin domisi jūsų krūtine, neabejotinai turi ir savų pliusų. Gana dažnai būtent vyrai pirmieji užčiuopia pakitimų mylimosios krūtyse ir paskatina kreiptis pas specialistus. Neretai tokie netikėti vyro atradimai leidžia laiku diagnozuoti ligą ir sėkmingai ją įveikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)