Dovanos – ypatinga bet kokios šventės dalis, todėl dar senovėje dovanotiems daiktams buvo skiriamas ypatingas dėmesys, ką jau kalbėti apie skirtingas tautas ar šalis.

Bet kokioje tautoje vestuvės yra svarbiausias iš visų ritualų, todėl skirtingos pasaulio šalys turi savas tradicijas ir papročius, kurie mums gali pasirodyti šiek tiek atgyvenę ar neįprasti. Kokias gi dovanas priimta dovanoti įvairiose pasaulio šalyse?

Japonijoje į vestuvių ceremoniją kviečiami visi įmanomi giminės ir abiejų pusių, todėl Tekančios saulės šalyje aktualiausia ir populiariausia vestuvių dovana, kad ir kaip banalu tai būtų, yra pinigai. Taip jaunavedžiai planuoja padengti visas šventinės ceremonijos išlaidas. Kadangi visi dovanoja tą patį, svarbiausia tampa ne pati dovana, o tai, kaip ji jaunajai šeimai buvo įteikta.

Japonai dažniausia iš pinigų daro vėduoklę, kuria reikia pavėdinti jaunikį ir nuotaką. Šioje šalyje egzistuoja prietaras, kad iš pinigų padaryta vėduokle galima pritraukti pinigus. Panašią tradiciją turi nuo Japonijos toli esanti Lenkija. Čia taip pat jaunavedžiams priimta dovanoti pinigus, tačiau juos vestuvių svečiai meta į nuotakos nuometą.

O štai prancūzai – gražių ir saldžių dovanų mėgėjai. Dar nuo XVI amžiaus išskirtinė prancūziška tradicija yra migdoliniai saldainiai, padengti cukraus glazūra arba aplieti šokoladu. Prancūzai tiki, kad tokia dovana, įpakuota į gražią ir brangią dėžutę, gali atnešti jaunavedžiams gerovę. Jau daugelį šimtmečių šie ypatingi saldainiai yra turto ir finansinės nepriklausomybės simbolis, nes anksčiau tokias dovanas sau leisti galėjo tik turtingiausi Prancūzijos gyventojai.

Kinai mano, kad gerovę ir laimę simbolizuoja raudona spalva, todėl jie visada stengiasi savo dovaną suvynioti į ryškiai raudoną popierių. Nepriklausomai nuo to, ką jie nuspręstų dovanoti, svarbiausia, kad dovana būtų suvyniota būtent į šios kinams ypatingos spalvos popierių.

Nors tokia tradicija egzistuoja jau daugelį šimtmečių, ji aktuali ir šiandien. Be to, per vestuves kinai dovanoja savo dievų - ypatingai ilgaamžiškumo, džiaugsmo, laimės ir turtų – figūrėles.

Tanzanijoje išskirtinis dėmesys skiriamas tam, kokią dovaną jaunikis įteikia savo nuotakai. Čia jau daugybę amžių gyvuoja tradicija dovanoti merginai prieš vestuves nužudyto liūto kailį. Žinoma, anksčiau gyvūną būsimas jaunikis nudobdavo savo rankomis, o šiandien toks kailis perkamas parduotuvėse. Jis turi ypatingą reikšmę – juo jaunavedžiai turi užsikloti pirmąją vestuvių naktį.

Malaizijoje tradicinė dovana jaunai šeimai... kietai išvirtas kiaušinis. Šioje šalyje tikima, kad kietai virtas kiaušinis – turtų ir finansinio stabilumo simbolis. Be to, jaunikis ir nuotaka gali dovanoti vienas kitam gėlėmis puoštus padėklus su vaisiais.

Gruzinai per vestuves dovanoja ypatingą senovinę puošmeną „čiragdan“, kuri simbolizuoja „gyvenimo ir turtingumo medį“. Tai tradiciškai laikoma ženklu, kad būsima šeima gyvens laimingai, turtingai ir susilauks daug vaikų.

Vietname nuotakai ir jaunikiui svečiai dovanoja arbūzų sėklas, kurios šioje šalyje simbolizuoja vaisingumą. Taip jaunavedžiams linkima daug sveikų vaikų bei materialinės gerovės.

Papuasai mano, kad geriausia vestuvinė dovana – rojaus paukščio kailiukai, kiaulės arba jūros kriauklės. Naujosios Gvinėjos tautos įsitikinusios, kad kiaulė yra šventas gyvūnas, todėl dovanodami ją svečiai tiki, kad tai atneš jaunavedžiams pinigus ir daug vaikų.

Vestuvės visada buvo jautrus ir tyras ritualas, nes tai – naujos šeimos gimimas. Todėl net ir tie žmonės, kurie netiki prietarais, šiandien susimąsto, ką padovanoti jaunajai šeimai. Juk nuo tos akimirkos jaunavedžiai tampa viena visuma, todėl dovana turi priminti jiems tą ypatingą misiją, kurios jie tądien ėmėsi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją