Dietiniuose gazuotuose gėrimuose yra dirbtinių medžiagų, įskaitant saldiklius, kurie žmogaus organizme skatina didesnį potraukį kitiems saldumynams, tad galiausiai mes suvartojame daugiau kalorijų, pasidavę saldaus maisto ar desertų pagundai. Tad kuo galima būtų pakeisti dietinius gazuotus gėrimus ar gėrimus su dirbtiniais saldikliais?

Dirbtiniai priedai ir medžiagų apykaita

Gėrimai su dirbtinėmis medžiagomis ne tik stiprina potraukį saldumynams, dirbtiniai saldikliai taip pat skatina svorio augimą, nes lėtina medžiagų apykaitą. Atsisakę dietinių gazuotų gėrimų, ilgainiui sumažinsime suvartojamų kalorijų kiekį, tačiau mums gali būti sunku atsisakyti burbuliukų. Ir nebūtina! Pateikiame idėjų, kuo galima pakeisti dietinius gazuotus gėrimus. Gamindami šiuos gėrimus namie, ilgainiui priprasite prie natūraliai saldžių ir sveikų skonių.

Norint atpratinti organizmą nuo gazuotų gaiviųjų gėrimų, prireiks gazuoto vandens, kelių vaisių ir šiek tiek žolelių – ir gyvenimas nepraras nei skonio, nei burbuliukų! Išmėginkite šiuos sveikus ir skanius dietinių gaiviųjų gėrimų pakaitalus.

Ar gerdami saldintus gėrimus susimąstote, kad ši silpnybė yra tiesus kelias link didesnio dydžio drabužių? Galbūt įjunkote į popiečio latę ar kokteilius priešpiet - skystos kalorijos trukdo atsikratyti nereikalingų kilogramų ir net gali paskatinti nutukimą. Vasara yra tinkamas metas imtis teigiamų pokyčių ir tuščius kaloringus gėrimus pakeisti tokiais, kurie yra iš tiesų dietiniai ir teikia naudą sveikatai. Pateikiame 13 vasaros gėrimų receptų, kurie bus atgaiva jūsų kūnui.

Tipiškas saldintas gazuotas gėrimas gali turėti 140 kalorijų, taurė vyno – 150 kalorijų, o sirupais ir kitais priedais saldintame ir balintame kavos gėrime kalorijų kiekis gali siekti 300 ar daugiau! Šios kalorijos labai greit tampa pastebimos, užlipus ant svarstyklių.

Dietiniai gėrimai nėra išeitis: nors jose mažiau kalorijų, bet nuo dirbtinių saldiklių sustiprėja mūsų potraukis cukrui. Tad jei reguliariai geriate paprastus ar dietinius gazuotus gėrimus, dabar pats laikas atsikratyti šio įpročio.

Vasarą mes daug geriame, ypač jei gyvename aktyviai. Geriausiai skysčių atsargas organizme papildo vanduo, o jei norisi ko nors skanesnio, yra daugybė sveikų gėrimų, kurie atgaivina organizmą. Šiuose sveikuose gėrimuose yra vitaminų ir maistinių medžiagų, nuo kurių jausitės energingi, stiprūs ir geros formos.

Gazuota granatų arbata

• 2 puodeliai vandens
• ½ puodelio granatų sulčių
• ¼ puodelio gazuoto vandens
• ½ puodelio šaltos organinės žaliosios arbatos
• 2 arb. šaukšteliai organinio medaus
Viską sumaišykite ir mėgaukitės!

Citrusiniuose vaisiuose yra tirpios ir netirpios ląstelienos, kuri suteikia sotumo ir malšina apetitą. Šiuose vaisiuose yra organizmui būtinų vitaminų ir mineralų, be to, jie valo organizmą, padėdami pašalinti nereikalingas medžiagas, tokias kaip toksinai, cheminės medžiagos ir konservantai, kurių yra mūsų maiste ir gazuotuose bei negazuotuose gaiviuosiuose gėrimuose.

Citrusiniai vaisiai pagardina patiekalus ir gėrimus, nes jų skonis saldžiarūgštis.

Jei norite pikantiškesnio skonio, įmeskite šviežių kalendų!

Citrusadas

• 1 ½ puodelio vandens
• 2 arb. šaukštelio organinio medaus
• ¾ puodelio šviežių citrinų sulčių (3-4 citrinos)
• ½ puodelio šviežių apelsinų sulčių (2 apelsinai)
• ¼ puodelio šviežių žaliųjų citrinų sulčių (2-3 žaliosios citrinos)
• 1 litras atšaldyto gazuoto ar jonizuoto vandens

Organizuojate karštą vakarėlį? Atšaldyti gėrimai padės atvėsti.

Gaivinantis arbūzų vanduo

• 7 puodeliai arbūzų kubelių be sėklų
• 1/4 puodelio šviežių mėtų lapelių
• pusė litro gazuoto ar jonizuoto vandens
• natūralaus saldiklio (pavyzdžiui, organinio medaus) pagal skonį
• mėtos šakelė papuošti

Pagyvinkite medžiagų apykaitą, lepindamiesi gėrimu su žaliąja arbata. Jei norite praturtinti šį skanų, sveiką ir šaltą gėrimą antioksidantais, įberkite šilauogių arba raudonųjų vynuogių. Jei negalite gerti gazuoto vandens, išbandykite jonizuotą.

Melionų ir žaliųjų citrinų gaiva

• 1 nedidelis geltonasis melionas
• ½ puodelio besėklių raudonųjų vynuogių
• ½ puodelio šviežiai išspaustų žaliųjų citrinų sulčių
• ½ puodelio medaus
• 2 puodeliai gazuoto vandens

Dietinis naminis imbierinis limonadas

Pripažinkime: atprasti nuo gazuotų gėrimų gali būti nelengva. Kol atprasite, pasigaminkite sveikesnį pakaitalą namuose. Pateikiame naminio dietinio imbierinio limonado receptą. Šį sveiką gėrimą pasigaminsite iš gazuoto vandens, naminio imbierų sirupo ir žaliųjų citrinų sulčių. Skonis jūsų tikrai nenuvils – šviežiai pagamintas šis gėrimas skanesnis, nei pirktas parduotuvėje.

Šviežio imbiero skonis išskirtinis – saldus, aštrus, su citrinos užuomina. Gamindami šį gėrimą smulkiai supjaustome šviežio imbiero šaknį ir sumaišome ją su neapdorotu cukrumi bei vandeniu. Šį skystį reikia užvirinti, tada virti ant lėtos ugnies, kol susidarys karamelės spalvos imbierinis sirupas. Sirupą ataušinę, vėliau galėsime jį maišyti su gazuotu vandeniu ir gausime puikų naminį imbierinį limonadą.

Produktai

Imbiero sirupas
1 puodelis šviežio pjaustyto imbiero
1 puodelis nerafinuoto cukraus
3 puodeliai vandens

Imbierinis limonadas

3 arb. šaukšteliai imbiero sirupo
300 ml gazuoto vandens
½ arb. šaukštelio žaliųjų citrinų sulčių

Eiga

Smulkiai pjaustytą imbierą sudėkite į trintuvą ar virtuvinį kombainą. Smulkiai sutrinkite. Prikaistuvyje sumaišykite imbierą, cukrų ir vandenį. Užvirinkite. Sumažinkite karštį ir virkite neuždengtą apytikriai 90 minučių arba kol liks perpus mažesnis skysčio kiekis (retkarčiais pamaišykite). Sirupas turi būti sodrios karamelinės spalvos.

Perkoškite sirupą per smulkų sietelį ar sūrmaišį ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.

Imbierinį limonadą pasigaminsite sumaišę 3 arbatinius šaukštelius sirupo, 300 ml gazuoto vandens, ½ arb. šaukštelio žaliųjų citrinų (arba daugiau, pagal skonį). Išmaišykite ir patiekite su ledukais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)