Rutuliukus gamina iš ryžių patiekalo rizoto. Rizotas neturi nieko bendro su plovu. Rizotas turi būti ne birus, o lipnus. Kad rizotas būtų lipnus, jam naudoja „Arborio“ rūšies ryžius ir sviestą, sūrį, o kepa rizotą orkaitėje, kad sūris sulipdytų ryžius.

Ryžius troškina sultinyje ir maišo, kol išgaruoja skystis. Rizotą galima gaminti su įvairiausiais priedais. Na o iš prieskonių tinka Provanso žolelės, kalendra, pipirai, lauro lapai, krienai.

Pagrindinis itališkų ryžių rutuliukų receptas

Produktai:

1 litras vištienos sultinio,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 susmulkintas svogūnas,
4 kiaušiniai,
2 česnako skiltelės,
1,5 puodelio (ar stiklinės) ryžių „Arborio“,
4 kiaušiniai,
1/2 puodelio parmezano,
2 puodeliai skrudintų džiūvėsėlių,
1 puodelis miltų,
100 g mocarelos,
aliejaus arba taukų,
pomidorų padažo,
marinuotų alyvuogių,
fetos.

Kaip gaminti:

Sultinį užvirinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepkite svogūną ir česnaką. Sudėkite ryžius ir kepkite, kol pasidarys perregimi. Supilkite 1/2 stiklinės sultinio ir pamaišydami troškinkite, kol išgaruos skystis. Toliau pilkite sultinį, maišydami ryžius.

Suberkite parmezaną. Išvirusius ryžius atvėsinkite. Į ryžius įmuškite du kiaušinius, išmaišykite. Likusį kiaušinį išplakite. Drėgnomis rankomis iš 2 šaukštų ryžių masės suformuokite rutuliukus. Centre padarykite įdubą, įspauskite gabalėlį mocarelos ir užspauskite. Rutuliukus pavoliokite miltuose, pamirkykite plaktame kiaušinyje ir apvoliokite džiūvėsėliuose.

Pusvalandžiui įdėkite rutuliukus į šaldytuvą. Įpilkite į keptuvę aliejaus, 5 cm sluoksniu, įkaitinkite. Kepkite rutuliukus aliejuje, kol paskrus. Paskui sudėkite rutuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad nugertų riebalus. Patiekite su pomidorų padažu, alyvuogėmis ir feta.

Iš jau pagaminto rizoto formuojami rutuliukai, apvoliojami džiūvėsėliuose ir 4 – 5 minutes apkepami aliejuje. Rutuliukai gali būti ir garnyras prie mėsos bei žuvies patiekalų arba juos galima valgyti vienus ar netgi pagaminti saldžius ir patiekti desertui.

Įdarai

Rozmarinas ir moliūgas

20 min. kepkite smulkiais gabalėliais supjaustytą moliūgą su 2 šakelėm rozmarino ir nesmulkinta česnako skiltele. Rozmarino šakeles ir česnaką išimkite ir įdėkite į rizotą su pirmuoju sultinio įpylimu.

Sūris ir petražolės

Į rizotą suberkite smulkiai supjaustytą pelėsinį sūrį ir smulkintų šviežių petražolių. Ant viršaus galima užberti parmezano.

Grybai

Aliejuje ar svieste patroškinkite grybų (pievagrybių ar voveraičių) ir suberkite į beveik išvirusį rizotą.

Čiobreliai ir grybai

Troškindami ryžius įdėkite į puodą džiovintų čiobrelių šakelę. Atskirai pakepkite grybus ir smulkintą svogūną, kai rizotas bus išviręs, viską sumaišykite.

Rutuliukai iš rizoto su špinatais

Produktai:

300 g špinatų,
2 cukinijos,
1 sauja petražolių,
1 sauja bazilikų,
druskos,
1 svogūnas,
1 česnako skiltelė,
2 šaukštai aliejaus,
400 g „Arborio“ ryžių,
1 l daržovių sultinio,
1/8 l baltojo sausojo vyno,
pipirų,
100 g parmezano,
50 g sviesto,
4 kiaušiniai,
2 stiklinės džiūvėsėlių,
1 stiklinė miltų,
žalumynų.

Kaip gaminti:

Pasūdytame vandenyje apvirkite špinatus, cukinijas. 200 g daržovių atidėkite, likusias sumaišykite su žalumynais ir sutrinkite iki piurė konsistencijos. Svogūnus ir česnakus patroškinkite, kol suminkštės. Tada suberkite ryžius ir maišydami troškinkite, kol jie taps perregimi, įpilkite vyno ir virkite, kol išgaruos skystis.

Palengva supilkite karštą sultinį ir troškinkite 25 min. Sumaišykite piurė iš žalumynų, špinatų ir cukinijų, patroškinkite 5 min., įberkite druskos, pipirų. Suberkite parmezaną, įdėkite sviestą, atidėtus 200 g daržovių, išmaišykite. 3 – 4 min. pašaukite į orkaitę. Suformuokite iš rizoto rutuliukus ir kepkite, kaip baziniame recepte.

Mėgstate gaminti? Atsiųskite savo receptą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)