aA
2010 metais pelnęs geriausio Lietuvos virėjo titulą, iš Londono jaunųjų virėjų varžybų grįžęs su bronza Deivydas Praspaliauskas šiemet jau pats vertins kolegų darbus. Lapkričio 9 dieną LITEXPO centre vyksiančiame „Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ čempionate D. Praspaliauskas dirbs kartu su tarptautine teisėjų komanda ir komentuos konkursinių patiekalų sudėtį ir skonį, privalomų produktų panaudojimą.
Deivydas Praspaliauskas
Deivydas Praspaliauskas
© Organizatorių archyvas

„Atvirai ir viešai dar niekada nevertinau savo kolegų darbų, bet jau dabar žinau, kad bus tikrai sunku. Blogiausia, kad labai lengvai gali užsitraukti kitų nemalonę“, – sako D. Praspaliauskas.

„Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ čempionate varžysis 8 virėjai, kurie per tris su puse valandos turės pagaminti tris patiekalus: šaltąjį užkandį, karštąjį patiekalą ir desertą. Tarp privalomų panaudoti produktų šiemet atsidūrė figos ir ožkų sūris, eršketas ir gelteklių šaknis, šaltalankiai ir baltasis šokoladas.

Lapkričio 8 d. vyks ir „Geriausio Lietuvos konditerio 2012“ čempionatas, kuriame varžysis 8 dalyviai. Saldumynų meistrai privalės pagaminti 15 mažyčių pyragaičių ir papuošti tortą. Konkursų seriją užbaigs lapkričio 10-oji, kuri skirta Lietuvos gastronomijos viltims – būsimiesiems virėjams ir konditeriams.

Dalyvavimo čempionatuose patirtį turintis D. Praspaliauskas sako, kad įvairiose varžybose gaminti sudėtinga – įtampa, nuovargis, be to, reikia atsivežti savo keptuves, puodus ir visas kitas priemones bei produktus. Tik privalomais panaudoti produktais aprūpina organizatoriai – šiuose konkursuose juos organizuojanti Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA). Pasak LRVVKA tarybos narės Onos Jurkšienės, vietas konkurso dalyviams įrengs bendrovė „Baltic Master“ ir pasirūpins, kad virėjai jose rastų visą reikalingą aukščiausios kokybės įrangą – nuo multifunkcinės konvekcinės krosnies iki stelažo produkams, tačiau smulkų inventorių turi atsivežti patys konkursantai.

Nors ir sunku, vis dėlto D. Praspaliauskas mano, kad dalyvauti tokiuose čempionatuose tikrai verta. Jeigu ne „Geriausio Lietuvos virėjo 2010“ čempionatas ir jame laimėtas aukščiausias titulas, Deivydas ir toliau darbuotųsi svetimoje virtuvėje Danijoje. Laimėtas titulas paskatino grįžti į Lietuvą, Vilniuje atidaryti savo restoraną „Lauro lapas“ ir įsiveržti į virtuvės meistrų elitą. „Neabejoju, kad man pirmajam Lietuvoje pavyks pelnyti kiekvieno virtuvės šefo svajonę – „Michelin“ žvaigždutę“, – įsitikinęs D. Praspaliauskas.

Nors Lietuvoje neturime „Michelin“ žvaigždutės pelniusios virtuvės, tačiau pamatyti kaip dirba tokių virtuvių šefai, proga bus. Tomis pačiomis dienomis LITEXPO centre rinksis visas gurmaniškojo pasaulio „žvaigždynas“. Čia savo meistriškumą demonstruos ne tik geriausi virėjai ir konditeriai, bet ir pripažinti Lietuvos baristai, žinomi virtuvių šefai, savo receptais ir paslaptimis dalinsis kulinarijos tinklaraščių autoriai.. Čia pirmą kartą svečiuosis ir tarptautinio lygio žvaigždė - garsus italų virtuvės šefas Rocco Ianonne. Jo meistriškumas ir itališkos virtuvės tradicijų išmanymas įvertintas dviem „Michelin“ žvaigždutėmis. Rocco Ianonne gamins autentiškus nacionalinius italų patiekalus.

„Geriausio Lietuvos konditerio 2012“, „Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ „Jaunųjų talentų 2012“ čempionatai vyks lapkričio 8-10 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Kaip visuomet, šie čempionatai organizuojami šalia parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“, kurioje bus pristatoma visa svetingumo versle reikalinga įranga, priemonės, paslaugos – nuo moderniausios įrangos virtuvei, naujausių maisto ruošimo technologijų iki interjero detalių, apšvietimo ir puošybos elementų, tekstilės, uniforminių drabužių viešbučiams, restoranams, parduotuvėms.

Atskirose salėse įsikurs Baltijos maisto ir gėrimų mugė BAF bei arbatos produktus bei vartojimo kultūrą propaguojantis renginys „Arbatos dienos“. Šie renginiai vyks viena diena ilgiau – lapkričio 8-11 d.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Top naujienos

Dėlioja galimą Rusijos įsiveržimo scenarijų: įžengti būtų lengva, ištrūkti – ne (46)

Nepaisant daugiau nei 100 tūkst. Rusijos karių, šių metų balandžio mėn. atsiųstų prie...

Medienos kainų šuolis vos neuždarė 30 metų veikusios įmonės: šie metai mums smogė į paširdžius (3)

UAB „Tyla“ , taip vadinasi Biržų rajone įsikūrusi medienos gamybos įmonė. Jos direktorius...

Vaidas Mikaitis | D+

Rasistiniais išpuoliais garsėjančioje šalyje lietuviams prireikė apsaugos: čia pirma gausi peilį į šoną ir tik tada bus aiškinamasi, ką turi (3)

Rašau, būdavo tekstus apie keliones kaimyninėse šalyse, džiaugiuosi, kad žmonės skaito ir iš...

Jogintė Užusienytė | D+

Šešiasdešimtmetę apstulbino per pirmąjį pasimatymą nuskambėjęs pasiūlymas: ar aš senamadiška?

Pirmasis pasimatymas iš dalies gali priminti pokalbį dėl darbo. Jis yra neatsiejama besimezgančių...

Žaidynių karštį prisijaukinęs buriuotojas pasigenda vėjo – gal padės taifūno bučinys specialiai Delfi iš Tokijo (24)

Nuostabiu kraštovaizdžiu garsėjančioje Enošimos saloje sekmadienį savo pasirodymą Tokijo...

Žinomai menininkei – nemalonumai dėl agresyvaus vilkogaudžio (94)

Baro „Keulė Rūke“ bendraturčio Dominyko Českausko buvusi sutuoktinė Rūta Jankauskaitė ,...

Klaipėdos rajone verslą kuriantys Agnė ir Raimondas: daugelis konditerių desertus kepa, o mes priešingai (18)

Klaipėdos priemiestyje, Slengiuose, kur intensyviai auga gyvenvietė, noriai būstą įsigyja...

Vos 24 minučių skrydis virto tikru košmaru: galvas kraipo net ekspertai (74)

Bėdos prasidėjo praėjus kelioms minutėms po to, kai krovininis lėktuvas „ Boeing 737 “,...

Dėlioja kelis galimus rudens scenarijus: naują karantiną atlaikytų ne visi (16)

Pasigirstant perspėjimų apie ketvirtą koronaviruso pandemijos bangą ir galimą naują karantiną,...

Modesta Meškė | D+

Profesorius Eugenijus Skerstonas išaiškino vyrams, kaip reikėtų vilkėti šortus: sužinoję šias taisykles niekada nesuklysite (3)

Šiltuoju metų laiku pasirinkus vilkėti šortus ne vienam vyrui kyla dilema – kokio silueto ir...