Kirmėlės, kompostuojančios maistą jūsų virtuvėje - skamba bauginančiai, ar ne? Tai keista, bet patraukli „viskas viename“ virtuvės idėja: panaudotas vanduo yra panaudojamas dar kartą, perdirbamos kietos atliekos, sumažinamas energijos suvartojimas. Virtuvės esmė - maisto gaminimą paversti integruota natūralių aplinkos ciklų dalimi. Tai ir mini sodas, ir šiukšlių presas, ir futuristinis dizainas.
Futuristinė kompostuojanti ekologiška virtuvė
© dornob.com

Kompanijos „Faltazi“ gaminys pavadinimu „EcoKook“ - tai labiau mikro-ekosistema ir modernus mokslo eksperimentas nei patogus virtuvės dizainas. Svarbiausias klausimas: kaip paversti savo namus (ar bent jau virtuvę) ekologiškais, ekonomiškais ir itin naudingais? Tai ir būdas patiems savo akimis išvysti, kaip maisto gamyba ir vartojimas veikia aplinką.

Dizaineriai, sukūrę realiai įgyvendinamų sistemų pavyzdžius, įkvėpimo sėmėsi tiek iš civilinės inžinerijos (drėkinimo sistemos), tiek iš aplinkos inžinerijos (savarankiškos ekosistemos).

Tai visiškai ekologiškas maisto gaminimas. Kriauklė su vandens rezervuaru, aiškus bei užprogramuotas skysčių tekėjimo planas, gyvų žalių augalų vazonėliai virš žaliai nudažytų spintelių - tiek vidus, tiek išorė yra neabejotinai ekologiški. Žinoma, visi paslaptingi procesai vyksta sistemų viduje: nuo gyvų kirmėlių ir žemės sluoksnių iki įvairiausių vandens ir kietų atliekų filtrų.

Tai ne tik ekologiška, bet ir į ateitį orientuota itin funkcionali virtuvė: ji taupo laiką, energiją ir brangiai kainuojančius išteklius. Ji taip pat suteikia žmonėms galimybę suvokti, iš kur maistas atkeliauja ir kur dingsta. Be to, ši virtuvė yra švari ir moderni, net jei negalvosime apie jos naudą aplinkai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

VSD pažymose – ne tik „MG Baltic“: atskleisti kitos įtakingos verslo grupės veiksmai (199)

Neleistinus politikų ir verslo ryšius tiriantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas...

Latvijos ekonomistas: pamirškite apie 20–30 proc. algų augimą (46)

Darbdaviai Baltijos šalyse dar puikiai pamena praėjusią finansų krizę, todėl darbuotojams...

Artimieji susikibo dėl nužudyto kovotojo Morkevičiaus palaikų: už urnos laikymą namuose velionio mylimajai gresia bauda (65)

2016 metų gruodį nužudytas garsus kovotojas Remigijus Morkevičius , kuris TV žiūrovams buvo...

Prie jūros susiruošusi moteris pateko į kuriozinę padėtį autobuse (9)

Vilnietė Marija atsidūrė gana kuriozinėje situacijoje. Moteris su keturmete dukra iš sostinės...

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas užfiksuotas pikantiškoje vietoje (156)

Antradienio vakarą Druskininkų miesto meras Ričardas Malinauskas leido kartu su šimtais...

Puiki trąša svogūnų laiškams: augs kaip išprotėję (14)

Jei norite užsiauginti stambių ir skanių svogūnų, turite atsižvelgti į daugybę aspektų....

Orai: po trumpo lietaus temperatūra pašėlusiai kils – galimas 30 laipsnių karštis (19)

Itin gražiais ir šiltais orais lepinusi gegužė nesiliaus mūsų stebinti ir toliau. Savaitės...

Odontologės įspėja: neatlikus įprastos procedūros, gresia baisios ligos ir byrantys dantys (163)

Kada paskutinį kartą jums buvo atlikta burnos higienos procedūra? Odontologės įspėja, kad...

Vyrų siaubas: ar įmanoma sustabdyti plikimą? (21)

Plikimas yra šis tas, su kuo teks susidurti daugeliui vyrų. Ir nieko nepadarysi. Mokslininkai jau...

DELFI skaitytojai atvėrė namų duris: pamatykite, kaip jie gyvena (28)

Konkursas „Interjeras, kurį sukūriau pats“ paskatino daugybę DELFI skaitytojų pasidalinti savo...