Savo šalies kalėdinius patiekalus restorane „La Storia“ pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

„Gimiau ir augau Tbilisyje, bet jau daug metų gyvenu čia, Vilniuje. Jaučiuosi tvirtai įleidusi šaknis, tačiau tėvynės tikrai pasiilgstu. Ypač artėjant šventėms. Todėl labai džiaugiuosi galimybe savotiškai apjungti dvi man artimas kultūras“, – sakė Šorena.

Šventiniais pietumis rūpinęsis restorano šefas Arūnas Jonaitis teigė, kad gruziniška virtuvė gali tapti puikiu idėjų šaltiniu, pasufleruosiančiu kaip savo šventėms nesunkiai pridėti šiek tiek egzotikos.

„Dirbti su gruziniškais patiekalais buvo iš tiesų labai smagi patirtis. Jie išsiskiria tuo, kad daugelis yra pakankamai lengvai paruošiami, ir kiekvienas norintis sugebės nesunkiai išmokti šiuos receptus ir taip paįvairinti savo Kalėdinį stalą“, – įsitikinęs šefas.

Paprašyta išskirti pačius svarbiausius gruziniškus šventinius patiekalus, Šorena pamini Satsivi, Lobiani, Chačapuri, Pchali, baklažanų suktinukus ir Ajapsandali.

„Be abejo, pagrindinis gruziniškas šventinis patiekalas yra Satsivi. Per Kalėdas ir Naujuosius metus jį gamina visi gruzinai. Aš pati labai gerai pamenu, kaip vaikystėje padėdavau jį ruošti savo mamai. Ant stalo pamatęs Satsivi iš karto gali suprasti, kad jau atėjo šventės!“, – teigė žinoma dainininkė.

Šiltas emocijas jai kelia ir Chačapuri, kuris Gruzijoje itin mėgiamas ir gaminamas jį gausiai gardinant įvairiais sūriais. Kalėdoms itin tinka ir Lobiani – paplotėliai su pupelių įdaru, tradiciškai ruošiami per didžiąsias metų šventes.

Šorena išskiria ir gruziniškas užkandėles Pchali. Šį nesudėtingą patiekalą iš špinatų ir riešutų labai nesunku pasigaminti, todėl jį pasiruošti sugebės kiekvienas. Šventiniam stalui ryškumo pridės gruziniškas vegetariškas troškinys Ajapsandali, gaminamas iš pačių įvairiausių produktų, ir todėl išsiskiriantis savo spalvingumu.

Vis dėlto, jeigu reikėtų išsirinkti vieną vienintelį gruzinišką patiekalą, kuris būtų ant šventinio stalo, žinoma moteris ilgai nesvarstytų.

„Galiu drąsiai teigti, kad mano mėgstamiausias patiekalas yra baklažanų suktinukai. Gruziniškoje virtuvėje baklažanai yra labai svarbūs, ir iš jų gaminama daugybė patiekalų, bet šis yra mano mėgstamiausias. Močiutė man netgi išdavė paslaptį, kaip suktinukus paruošti taip, kad šie būtų tiesiog neapsakomo skonio. Maža to, tai gana paprastas patiekalas, kurį nesunkiai išmoks pasigaminti ir lietuviai“, – neabejojo Šorena.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)