Netinkama išvaizda

Netinkami drabužiai ir aksesuarai – itin dažna klaida biuro šventėje, todėl šią temą verta išsamiau aptarti.

Įsivaizduokite tokį šventės scenarijų: besiruošdamos įmonės vakarėliui, keletas moterų sumano pademonstruoti aštrius kvepalus, įmantrias šukuosenas, prabangias sukneles. Savo ruožtu pora vyrukų nusprendžia, kad šventė – ideali proga parodyti naują blizgų kostiumą.

Nesusiruoškite į vakarėlį atrodydami taip, lyg eitumėte į naktinį klubą. Rinkitės konservatyvesnius drabužius, kurie nebūtų skirti laisvalaikiui ar sportui. Oficialiame įmonės pobūvyje nepatartina spindėti kaip Kalėdų eglutei arba atrodyti taip, lyg kvietimą gavote paskutinę minutę ir neturėjote kuo apsirengti. Atkreipkite dėmesį, koks aprangos kodas nurodytas kvietime į šventę, ir nedarykite šių klaidų.

Apranga moterims

Per daug blizgučių. Karoliukai, metalo detalės, blizgus audinys tinka asmeninei šventei. Neretai moterys laukia kokios nors šventės, per kurią galėtų sužibėti, tačiau įmonės pobūvis netinkama tam proga.

Kūno apnuoginimas. Trumpi aptempti sijonėliai ir suknelės, pilvą apnuoginantys apdarai galbūt atrodo nuostabiai kabėdami parduotuvės vitrinoje, tačiau realybėje ne visada tinkami dėvėti.

„Nėra kuo apsirengti“. Labai nesmagu pasijusti taip, lyg atrodote, jog neturėjote kuo apsirengti. Net jeigu iš tiesų jūsų spintoje kabo drabužiai, kuriuos jau dėvėjote įmonės pobūvių metu, pasitelkite naujas detales ir atrodysite naujai. Platus šalis, skarelė, segė tam puikiai tinka.

Prislėgta rūpesčių naštos. Darbas, kelionė, dovanų pirkimas, šeiminiai rūpesčiai – jeigu šie dalykai užgriūva tuo pat metu, kai ruošiatės įmonės vakarėliui, galite pervargti, net jeigu esate gerai organizuota moteris. Tokiam atvejui visada turėkite kuklią juodą kokteilinę suknelę.

Apsirengusi ne taip, kaip kiti. Jeigu visos moterys ateina apsirengusios velveto kostiumėliais, o Jūs dėvite džinsus arba apsirengėte ilga elegantiška suknele, o kolegės dėvi oficialius kostiumėlius, pasijusite nekaip. Todėl labai svarbu paskaityti, ar kvietime į pobūvį nurodytas aprangos kodas. Dažniausiai pasitaikantis kodas – juoda suknelė moteriai ir tamsus kostiumas vyrui. Jeigu kodas nenurodytas, pasidomėkite, ką rengsis kolegės.

Nesirinkite drabužių, su kuriais atrodytumėte pernelyg atsipalaidavusi arba susikausčiusi. Svarbiausia – švarūs, tvarkingi drabužiai. Tiesus iki kelių sijonas, palaidinė aukštu kaklu, švarkelis tinka beveik visada. Jeigu manote, kad taip apsirengusi atrodysite pernelyg paprasta ir nuobodi, paryškinkite aprangą saikingais papuošalais ir makiažu. Apsiaukite aukštakulnius batelius.

Apranga vyrams

Apranga – ne tik moterų galvos skausmas. Ne mažiau svarbu ir vyrui įmonės šventės metu gerai atrodyti.

Kostiumas. Net jeigu nemėgstate kostiumo, jį turėti būtina. Įmonės pobūviui rinkitės tamsų, geriausia – juodą arba tamsiai pilką kostiumą. Pirkdami žiūrėkite, kad medžiagos sudėtyje būtų vilnos, nes tada kostiumas mažiau glamžosi, geriau išlaiko savo formą. Venkite pirkti kostiumą, kuris itin madingas šiuo metu. Ieškokite klasikinio stiliaus, kad galėtumėte dėvėti kelerius metus. Taip išvengsite rūpesčių, pakaks pasikeisti marškinius arba kaklaraištį, ir atrodysite naujai. Nepasirūpinę kostiumu ir atėję be jo, greičiausiai tarp kolegų, apsirengusių kostiumais, pasijusite prastai.

Liemenė. Jeigu vakarėlis nėra itin oficialus, tačiau ne toks, kad galėtumėte sau leisti ateiti su džinsais, puikiai tiktų siūta liemenė. Geriausia – juoda arba tamsiai mėlyna.

Klasikinis megztinis. Jeigu vakarėlis laisvo pobūdžio ir kostiumas netinka, drąsiai vilkitės klasikinį V formos kaklo megztinį (mėgstamos spalvos).

Balti marškiniai. Niekas taip nepuošia vyro kaip balti marškiniai. Juos galima dėvėti prie kelnių arba tamsaus kostiumo, rankogalius puošti sąsagomis. Alternatyva – dryžuoti marškiniai, tinkami dėvėti ne tik prie kostiumo, bet ir prie juodų kelnių.

Kaklaraiščiai. Jie ryšimi prie kostiumo, marškinių, megztinio, todėl jų savo spintoje reikia turėti ne vieną. Kaklaraiščių mados greitai keičiasi, kasmet stenkitės įsigyti vieną naują kaklaraištį, ypač jeigu dažnai dėvite kostiumus. Įvairaus rašto, spalvos kaklaraiščiais galėsite ryšėti atsižvelgdami į progą ar nuotaiką ir neatrodysite nuobodžiai.

Juodi batai ir diržas. Didžiausia vyrų mados nuodėmė – batų ir diržo spalvų nederinimas. Pasirinkdami juodus batus ir juodą diržą visada atrodysite stilingai. Pirkite geros odos diržą, tarnausiantį kelerius metus. Nesugadinkite įvaizdžio prie juodų batų pasirinkdami spalvotas kojines. Jos privalo būti juodos. Tos, kurių sudėtyje yra vilnos, tarnauja ilgiau nei medvilninės.

Naujausiame žurnalo „Biuro administravimas“ numeryje skaitykite:

Kaip prasideda mūsų rytas darbe? Rašome laiškus klientams, verslo partneriams, netgi gretimame kabinete sėdintiems kolegoms, o laisvalaikiu dar raitome sakinius draugams, pažįstamiesiems ir giminėms. Ir dažnai atrodo, kad užtenka aiškiai išdėstyti reikiamą dalyką – o visa kita ne taip jau ir svarbu. Iš tiesų egzistuoja nerašytos taisyklės, vadinamasis tinklo etiketas. Ne veltui jis vadinamas garbės kodeksu... Gerbiate save, nenorite atrodyti neišmanėliu? Nieko nebus – teks jo paisyti. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje DALYKINIS SUSIRAŠINĖJIMAS ELEKTRONINIU PAŠTU.

Jau ir pas mus tapo įprasta palikti arbatpinigių kavinėje, viešbutyje Be to, arbatpinigiai sudaro gana reikšmingą aptarnaujančių darbuotojų uždarbio dalį, todėl už suteiktą paslaugą reikia nepašykštėti ir atsilyginti. Ypač jeigu buvo aptarnauta maloniai. Kada atsirado šis paprotys, kada ir kiek arbatpinigių reikia palikti – aptarsime šiame straipsnyje. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje ARBATPINIGIAI – NE TIK UŽ ARBATĄ.

Kūno kalba – pirmoji mūsų kalba. Daugumą informacijos gauname stebėdami ir analizuodami žmonių judesius. Pasak psichologo Alberto Mehrabiano, iš mūsų verbalinės kalbos pašnekovas gauna vos 7 proc. informacijos. Vadinasi, mūsų sakomi žodžiai yra smulkmena, palyginti su tuo, kaip juos sakome, – net 93 proc. informacijos perduodame balsu ir judesiais. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje KŪNO KALBA – MŪSŲ JAUSMŲ ATSPINDYS.

Šaltinis
Žurnalas "Biuro administravimas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją