aA
Lietuvos rinka kasmet pasipildo naujais vietos gamintojų maisto produktais. Specialistai teigia, kad aukso medalio vertės gaminį gali sukurti ir finansiškai pajėgi įmonė, galinti dirbti su profesionaliomis laboratorijomis, ir artimųjų bei giminaičių skoniu pasikliaujantis smulkusis gamintojas. Viena iš sėkmės recepto dalių – Lietuvos pirkėjams patinka gana tradiciniai skoniai.
Aukso vertės maisto gaminio kūrimas: nuo laboratorijų iki giminaičių
© Organizatorių nuotr.

Nuo laboratorijos iki stalo – ilgas kelias

Maisto pramonės konsultantė, Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF ekspertė Elena Paviržienė sako, kad vartotojams svarbu, jog maisto gaminiai būtų skanūs, maistingi ir patraukliai bei patogiai supakuoti. Jie nesuka galvos apie gamintojams svarbius aspektus: ar tokius produktus patogu transportuoti, kiek ilgai išlieka jų savybės.

„Kartais produktas kuriamas metus ar net ilgiau. Įmonėse triūsia maisto technologai, degustacijos komandos, kiti specialistai. Maisto produkto kelias link pirkėjų stalo prasideda laboratorijose, kur kuriami receptai, tikrinamos produktų sudėtys, išbandomos pačios įvairiausios produktų savybės“, – sako E. Paviržienė.

Siekiant sukurti sėkmingą maisto produktą, ne tik tiriama vartotojų reakcija, bet ir žiūrima, kaip naujas sūrelis ar duona reaguoja į besikeičiančias sąlygas, laikymo terminus ar nekinta jų skonis, išvaizda.

Aukso vertės maisto gaminio kūrimas: nuo laboratorijų iki giminaičių
© Organizatorių nuotr.

Kauno technikos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto Maisto mokslo ir technologijos katedros profesorius Rimantas Venskutonis tvirtina, kad šiuo metu Lietuvos maisto rinkoje yra tiek daug naujovių, jog tik pirkėjai gali nuspręsti, kurios iš jų prigis ir išsikovos nuolatinę vietą pirkinių krepšelyje.

„Kai nuėję į parduotuvę pamatote, kad jums siūlo kažką ragauti – žinokite, kad taip įmonė bando naują produktą, ir jei daugeliui kitų pirkėjų jis patiks – po kelių savaičių ar mėnesių jį jau matysite lentynose“, – sako profesorius.

Jo teigimu, laikas nuo produkto idėjos iki galutinio gaminio yra tiesiogiai proporcingas įmonės finansinėms galimybėms, taip pat priklauso nuo to, ar gaminamas į jau esančius rinkoje panašus produktas, ar visiškai naujas, rinką turintis nustebinti dalykas.

„Pagaminti dar vieną naujo skonio varškės sūrelį, nebūtų labai keblu. Reikia tik parinkti komponentus, suderinti receptūrą, pagaminti ir laukti pirkėjų reakcijos. Bet jei norite sudėtingo naujo maisto produkto – teks užtrukti laboratorijoje. Toks produktas – tai bendras maisto technologų, rinkodaros specialistų, ragautojų kūdikis, kartais – labai ilgai augintas“, – sako KTU profesorius R.Venskutonis.

Aukso vertės maisto gaminio kūrimas: nuo laboratorijų iki giminaičių
© Organizatorių nuotr.

Kelias į sėkmę – ir per degustacijas giminaičiams

Elektrėnų rajone veikiančio konservų fabriko „Gerovė“ asortimento naujovės pereina per kelias laboratorijas, yra daug kartų ragaujamos, tikrinamos. Tuo tarpu mažesniems gamintojams tenka labiau rizikuoti pasitikint savo ir artimųjų skoniu.

„Gaminame, ragaujame, naujų skonių ieškome ir kuriame išties ilgai – štai humusą iki atidavimo į rinką kūrėme daugiau nei metus, kol gavome tokią kokybę ir konsistenciją, kokios troškome. Kartais nutinka net taip, kad sumanai vieną produktą, o gaunasi – kitas“, – darbo subtilybes pasakoja fabriko „Gerovė“ direktorė Asta Jurėnienė.

Tuo tarpu jau trejus metus lietuvišką vyną gaminanti, maisto ekspertų parodoje BAF įvertinta „Lietungė“ rengia ir degustacijas artimiesiems.

„Vyndarys daro tai, kas jam patinka ir skanu, o vėliau duoda ragauti žmonėms. Testavimas būna įvairus, pasitikime savo ir artimiausios aplinkos, giminaičių skoniu. Kartais pagaminame ir iškart paleidžiama į rinką. Taip tiesiogiai tyrinėjame pirkėjų reakcijas, skonius, įsitikiname, kurie produktai prigyja, o kurie – ne“, – pasakoja įmonės vadovas Justinas Vaitkus.

Aukso vertės maisto gaminio kūrimas: nuo laboratorijų iki giminaičių
© Organizatorių nuotr.

Rinką veikia ir sveiko maisto tendencijos

Kad ir kiek ilgai truktų naujo produkto gimimas – galutinis teisėjas visada bus pirkėjas, todėl ypač svarbu gerai žinoti, ką žmonės mėgsta, kas jiems skanu ir kokių produktų kategorijų jie pasigenda.

„Nors yra žmonių, kurie ieško naujovių, bet iš esmės lietuviams patinka gana tradiciniai skoniai. Žinome, kad latvių ir estų skonis – panašus, tad prisiderinti nėra sudėtinga. Kuriant naują produktą keliame sau tikslą nieko nekopijuoti, ieškome įdomių sprendimų, kartais einame prieš srovę. Taip pat derinamės prie pasaulinės sveiko maisto bangos – vengiame priedų, siekiame išsaugoti natūralų skonį. Per penkerius metus asortimente neliko tik kelių gaminių – pagardų sūriams ir marinatų“, – sako A. Jurėnienė.

Pernai metais Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF apdovanojimus nuskynusios įmonės „Baltic Larus”, prekiaujančios šviežia brandinta jautiena, dažnai pasitelkiamos degustacijos, atstovai sako, kad kuriant naujus skonius dažnai pasitelkiamos degustacijos, betarpiškas bendravimas su pirkėjais

„Norėdami pažinti savo klientus, patys nuolat dalyvaujame mugėse, parodose, miestų šventėse. Čia ne tik čirškiname savo produkciją ir vaišiname lankytojus, bet ir išklausome jų pastabų bei lūkesčių. Bendraujant įgytą patirtį parsinešame į įmonėje veikiančią „minčių laboratoriją“, kurioje gimsta naujų produktų idėjos ir receptai“, – sako įmonės rinkodaros direktorė Rūta Burdzilauskaitė.

Aukso vertės maisto gaminio kūrimas: nuo laboratorijų iki giminaičių
© Organizatorių nuotr.

Jos teigimu, sveiko maisto tendencijos koreguoja vartotojų poreikius, tačiau lietuviai išlieka ištikimi natūraliam, tradiciniam mėsos produktų skoniui.

Lapkričio 10-13 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyksiančioje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF lankytojai galės susipažinti ne tik su Lietuvos maisto rinkos naujovėmis, bet degustuoti Estijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Uzbekistano, Vokietijos gamintojų sukurtus produktus. Maisto ekspertų išrinkti geriausi lietuviški gaminiai bus apdovanoti BAF medaliais.

Dar vieni medaliai laukia pakuočių kūrėjų. Antrą kartą parodoje bus įteikti „Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai (NAPA)“, lankytojai galės apžiūrėti į nominantų sąrašą patekusių pakuočių ekspoziciją.

Kartu vyks tarptautinė parduotuvių, restoranų ir viešbučių įrangos paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“, kurios metu rengiami tradiciniai „Geriausio Lietuvos virėjo“ bei kiti konkursai.
Pirmąją parodų dieną profesionalų laukia svetingumo konferencija „Meniu360: svetingumo verslo sėkmės formulė“, kurioje bus kalbama apie tai, nuo ko pradėti kurti sėkmingą restoranų verslą, kaip parengti sėkmingą komunikacijos strategiją ir tapti madingu traukos centru, kaip su minimaliu biudžetu pasiekti maksimalių rezultatų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Vilniaus bažnyčioje – siaubingi išpuoliai: prie altoriaus – dar neregėtos orgijos (306)

Vilniaus centre esančioje Dievo Gailestingumo Šventovėje – siaubingi išpuoliai: jau daugiau...

Verslui Vyriausybės užmojai netikėti: kodėl bus galima į parduotuvę, bet ne į lauko kavinę ar sporto klubą (369)

Šalies verslo atstovai sutrikę – Vyriausybės siūlymai griežtinti pandemijos valdymą juos...

Atrankos dugne atsidūrusi ir apie stebuklą prabilusi Palšytė: prieš 2 savaites dar abejojau, ar pavyks taip šokti specialiai Delfi iš Tokijo (99)

Nuo rudenio neviešinta kojos operacija ir pusės metų pasiruošimo stebuklas leido 29 metų Airinei...

Justina Maciūnaitė | D+

NT ekspertai jau dabar gali pasakyti, kokių kainų rinkoje ir kokių būstų galite tikėtis

NT ekspertai sutaria, kad pandemija pakeitė gyventojų įpročius ir požiūrį į būstą. NT...

Kova dėl vietos finale: JAV – Australija gyvai (19)

Ketvirtadienį ryte Tokijo žaidynių pirmame pusfinalyje JAV rinktinė testuoja Australiją,...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Top 15. Valymo paslaugas teikiančiose įmonėse – nuo svaiginančių iki vos skurdo ribą perlipančių algų (1)

Naujausiame portalo Delfi reitinge išvysite, kokius gi atlyginimus gauna valymo paslaugas...

Didžiųjų įmonių planai dėl grįžimo į biurus JAV: siaučiant virusui viskas keičiasi (11)

COVID-19 atvejų augimas paskatino JAV darbdavius stabdyti grįžimo į biurus planus ir įvesti...

Policija pradėjo tyrimą dėl grasinimo įvykdyti teroristinį nusikaltimą 12-koje objektų (36)

Lietuvos policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo įvykdyti teroristinį nusikaltimą...

Roma Macijauskaitė | D+

Londone lietuvės nėrė į grožio verslą: tokios sėkmės nesitikėjome, mus net vadina raganaitėmis

Kiekvieno emigranto istorija vis kitokia. Diana ir Zoja jau gyveno Londone, kai susipažino...

ES ambasadorius: panašu, kad skrydžiai iš Irako į Minską kuriam laikui atšaukiami papildyta 22.23 val. (684)

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Irake Martinas Huthas sako, kad skrydžiai iš šios šalies į...