- Iš kur ir kaip atsirado Gyvatnešio Zodiako ženklas?

Gyvatnešio žvaigždynas neatsirado nelauktai ir netikėtai. Gyvatnešio žvaigždynu Saulė keliavo nuo neatmenamų laikų, jis minimas jau gilioje senovėje. Gyvatnešio simbolis: žmogus, laikantis gyvatę. Gyvatnešio žvaigždynas kerta ekliptiką (Saulės kelią, kurį ji nukeliauja per metus), bet išsidėstęs jis kitoje plokštumoje, tarsi virš ekliptikos, ir tik gyvatę nešančio žmogaus „pėdos“, remiasi į Skorpiono žvaigždyną.

Viena Gyvatnešio pėda yra arti Skorpiono nugaros, vos aukščiau Antario žvaigždės, lyg jis į ją remtųsi, kita - netoli uodegos, - šalia jų yra Šaulio strėlė - ir čia pat mūsų Paukščių tako galaktikos centras.

Tai, kad jis išsidėstęs kitoje plokštumoje, galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl jis nebuvo plačiai minimas kartu su vienoje plokštumoje išsidėsčiusiais žvaigždynais.

Gyvatnešio simbolis gali būti traktuojamas skirtingai. Rytuose tai – Mokytojo, Išminties simbolis, senovės majams gyvatė simbolizavo tamsią properšą, vedusią į požemius. Vakaruose gyvatė traktuojama kaip nelaimė, pavojus. Gal būt tai perspėjimas apie būtinybę suvaldyti pavojingą situaciją?

Simboliška ir tai, kad kintant šio žvaigždyno padėčiai buvo padaryti didžiausi medicinos atradimai, o iš kitos pusės galime pastebėti ir didesnį terorizmo bei karų keliamą pavojų, o taip pat dėl žmonių nepakankamo rūpinimosi savo namais, Žeme, pavojingą Žemei klimato kaitą.

- Kodėl būtent dabar apie tai prakalbo astronomai ir astrologai?

Prieš tūkstančius metų žvaigždynų, tame skaičiuje ir Gyvatnešio, matymas iš Žemės padėties dėl Žemės ašies svyravimų kiek pakito. Kad būtų vaizdingiau, galime sakyti, kad Gyvatnešis tarsi labiau įsiskverbė į Saulės kelią ir dabar Saulė, per metus aplankydama daugiau nei 12 žvaigždynų, tryliktajame - Gyvatnešio žvaigždyne vieši kiekvienais metais, nuo lapkričio 30 d. iki gruodžio 17 d.

Todėl astronomų grupė ir siūlo įtraukti Gyvatnešio žvaigždyną kaip tryliktą Zodiako ženklą.

- Kodėl ne visi su tuo sutinka?

Gyvatnešio žvaigždynas kerta ekliptiką (Saulės kelią, kurį ji nukeliauja per metus), bet išsidėstęs jis kitoje plokštumoje, tarsi virš ekliptikos, ir tik gyvatę nešančio žmogaus „pėdos“, remiasi į Skorpiono žvaigždyną.

Dar viena priežastis būtų ta, kad daugelio astrologų nuomone, mus labiau įtakoja Saulės, Mėnulio ir Saulės sistemos planetų padėtys, o ne tolimieji žvaigždynai.

- Ką jūs pati apie tai manote?

Saulės sistemos dangaus kūnų įtaka pati stipriausia, ryškiausiai atspindi mūsų užduotis, talentus, su kuriais čia ateiname.

Esu linkusi labiau atsižvelgti į pačių žvaigždžių, sudarančių žvaigždynus, įtaką, nes vėlgi mes patys sugrupuojame žvaigždes į žvaigždynus, priskirdami tam tikrą bendrą pavadinimą. Ir mūsų susitarimo dalykas, kaip mes tą žvaigždyną pavadiname. Manyčiau, svarbu ir po kokia žvaigžde esame gimę. Ne veltui klausiama, „ar gimei po laiminga žvaigžde?“ Žvaigždės daro didelę įtaką ir tarptautiniams įvykiams.

Pvz. Gyvatnešio Bernardo žvaigždė po ja gimusiems gali sustiprinti gydytojo talentą! Ir tai nesikeis nuo to, ar mes žmogų imsime ir priskirsime ar nepriskirsime Gyvatnešio ženklui. Svarbiausia, ar jo horoskope įvertinsime to žvaigždyno žvaigždžių daromą įtaką,kuri nepriklausys nuo pavadinimo. Kaip ir iškritęs sniegas ir šaltis nepriklauso nuo to, kaip mes esamą mėnesį vadiname.

Manyčiau, kad astrologijoje svarbu skirti sąvokas: žvaigždynas ir Zodiako ženklas. Palyginimui: turime keturis metų laikus: pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą. Kiekvienam metų laikui priskiriame tris mėnesius. Tai nereiškia, kad pavasaris prasideda tiksliai kovo 1 d., o baigiasi tiksliai gegužės 30 d. Jis prasideda dažniausiai kiek vėliau, bet visi žinote, kad kovas - pavasario mėnuo.

Kaip ir žiema nebūtinai prasidės gruodžio 1 d., sniegas ir minusinė temperatūra dažni jau lapkričio pradžioje, tačiau lapkritį vadiname dar rudens mėnesiu. Pavadinimas nevaidina lemiamo vaidmens, nes kaip bepavadiname, nei vienos dienos nepametame, net ir tik kas ketveri metai pasikartojančios vasario 29-osios, papildomos dienos.

Taip ir tradicinėje astrologijoje, nors Saulė ir būna kiekviename žvaigždyne nevienodą dienų skaičių, visas Saulės kelias yra padalintas į dvylika lygių sektorių, pavadintas 12 Zodiako ženklų sistema ir suskirstytas dar kiekvienas į 30 laipsnių, kiekvienas laipsnis dar dalijamas į minutes ir t. t. Tokiu būdu nei mažiausia Saulės kelio atkarpa nėra „pamesta“, o apibendrinus tūkstantmečių stebėjimus, vertinama ir apibendrinama dangaus kūnų judėjimo kuriama įtaka.

Yra astrologinių mokyklų, sukurtų remiantis žvaigždžių judėjimo pagrindu. Pavyzdžiui Vedų astrologija. Jos sistemoje, jei, pavyzdžiui, gimėte kovą, būtumėte Vandenio, o ne Žuvų ženklo...

- Į ką atsižvelgiate sudarydama asmeninius horoskopus?

Visata man tarsi gyvas organizmas. Viskas joje tarpusavyje susiję, nieko nėra atskirai, paties sau. Galime sakyti, kad dangaus kūnai tarpusavyje sujungti nematomais siūlais, todėl neabejotinai vienas kosminis kūnas veikia kitą. Ir tas poveikis nuo to, ką mes nusprendžiame ar kaip nubalsuojame, nepriklauso.

Pavyzdžiui, ne taip seniai buvo nuspręsta, kad Plutonas ne planeta, dabar kaip ir susitarta, kad gal tai nykštukinė planeta. Visai neseniai jau ir astronomai pastebėjo galimą devintosios, dar nežinotos jiems, Saulės sistemos planetos poveikį, į ką kai kurios astrologinės mokyklos seniai atsižvelgdavo. Tas poveikis tiesiog yra. Jis buvo ir iki šio astronomų ginčo. Kaip ir mūsų jautresnė reakcija į Mėnulio pilnatį.

Todėl atsižvelgiu ir į Gyvatnešio žvaigždžių įtaką ir į tai, kaip per tūkstantmečius kinta Saulės buvimas konkrečiame ženkle. Bet atskirų rodiklių nesureikšminu, nes reikia derinti tarpusavyje visus astrologinius rodiklius, susieti juos kaip atskirus siūlus į vieną audinį. Kaip muzikoje, atskirus garsus žyminčios natos svarbios, bet klausytis mėgstame iš garsų sukurto muzikos kūrinio.

Kiekvienas mūsų - unikalus ir kiekvieno kosmogramą, horoskopą kuria ne vien tik Saulės buvimo konkrečiame ženkle rodikliai. Svarbi ir Mėnulio, kitų Saulės sistemos planetų, žvaigždžių padėtis, tranzitai ir dar daugelis kitų astrologinių rodiklių. Manau, kad geras astrologas turi turėti ne tik astrologines, matematines žinias, bet ir būtiną tam įžvalgos dovaną, gebėjimą žiūrėti į savo darbą kūrybiškai.

Ir kaip kompozitorius kuria muzikos kūrinį iš atskirų natų, taip iš atskirų rodiklių parodyti žmogaus gyvenimo kelią, jo gabumus ir talentus, tikslus atspindintį paveikslą. Man pačiai svarbu ne įrodinėti vienos ar kitos astrologinės sistemos pranašumą, o konkrečiai padėti žmogui suvokti savo gyvenimo tikslą, paskirtį ir gabumus, su kuriais jis čia atėjo, parodyti jam jo kelio „žemėlapį“, padėti rasti tinkamiausią jo problemos sprendimą, būdus jo tikslui pasiekti.

Todėl, sudarydama žmogaus asmeninį horoskopą, apjungiu Avestos, Vedų ir vakarietiškos sistemos žinias, atsižvelgiu į visą poveikių visumą, atsirinkdama, kokie astrologiniai rodikliai daro didesnę įtaką konkrečiam žmogui. Juk svarbiausia, kad žmogus, sužinojęs savo galimybes, tikslus ir talentus, galėtų priimti tinkamiausius sprendimus, keisti į gera savo gyvenimą.