Po valgio ir gėrimo bombų dažnam žmogeliui šventės baigiasi kiek liūdnokai. Apsinuodijimas, viduriavimas, galvos skausmas... O juk sakoma: kaip sutiksi Naujuosius, tokie bus visi metai. Negi norim juos praleisti tualete?

Todėl verta žinoti, kokie pavojingiausi patiekalai, kokių derinių geriau atsisakyti, kad skrandis nepiketuotų.

5 vieta: mandarinai

Be šitų skanėstų žiemos šventės neįsivaizduojamos. Tačiau medikai perspėja: žmonės, kenčiantys nuo opos ar sergantys gastritu, turėtų mandarinais mėgautis itin atsargiai, nes šie vaisiai neigiamai veikia skrandį. Vien dėl šios priežasties ant paties šventiškiausio Naujųjų metų vaisiaus krenta dėmė.

Be to, gydytojai primena, kad mandarinus, kaip ir visus kitus vaisius, negalima valgyti iškart po pagrindinio patiekalo. „Užkritę" ant mėsos, jie rūgdami lauks, kol ši bus suvirškinta, o patys visą vakarą kankins jus pilvo pūtimu, trikdys skrandžio veiklą.

Todėl jei mėgstate mandarinus, valgykite juos kaip užkandį  prieš pagrindinį patiekalą, o tiksliau, likus geram pusvalandžiui iki jo.

4 vieta: riebi mėsa

Kiaulienos kepsniai su pievagrybiais ir sūriu, įdaryta antis, žąsis su obuoliais  štai taip dažnai įsivaizduojame tobulas ir sočias šventes. Tačiau atlaikyti tokią riebaus maisto bombą gali ne kiekvieno žmogaus skrandis. Nes dar turėkime galvoje, kad valgoma beveik be pertraukos, Todėl geriau iš mėsos patiekalų rinktis triušieną, kalakutieną ar vištieną.

Be to, medikai primena pagrindinę taisyklę  mėsą valgykite su daržovėmis. Net ir pati puikiausia bulvių košė apsunkins skrandį. O daržovės yra lengvai virškinamos.

3 vieta: apgaulingas šampanas

Sunkiai įsivaizduojamas Kalėdos ar Naujųjų metų sutiktuvės be šampano taurės. Tačiau burbuliukai dažnai ėda rėmenį, nemaloniai atsirūgsta.

2 vieta: majonezo aistros

Salotos, daryti kiaušiniai, krabų salotos, naminė balta mišrainė - viskasbūtinai pagardinta majonezu! Medikai pataria tokius patiekalus valgyti vakaro pradžioje arba apskritai gaminti viską su alyvuogių aliejumi.

Majonezas greitai rūgsta, ypač tvankioje patalpoje, todėl patiekalai, pagardinti majonezu, gali jums gerokai apkartinti šventę.

1 vieta: kokteiliai

Rėmuo, sunkumas skrandyje, pykinimas ir visi kiti ilgo šventimo lydimieji veiksniai gali sugadinti vakaro nuotaiką jums bei aplinkiniams. Tačiau naujamečių švenčių didžiausias gadintojas lieka alkoholis.

Didžiausią pavojų sveikatai kelia kokteiliai  stipraus alkoholio maišymas su gazuotais gėrimais. Klaidingai daugelis mano, kad atskiesdami alkoholį, jie neapgirs. O iš tikrųjų gazuoti gėrimai nugesina alkoholio skonį, todėl kokteilių išgeriama daugiau. Antra, gazuoti gėrimai padeda alkoholiui greičiau patekti į kraują, todėl apgirstama greičiau, o pagirios būna itin sunkios.

Todėl medikai ne tik perspėja apie alkoholio žalą, bet ir pataria juo nepiktnaudžiauti.