Vis dėlto yra dalykų, kurių negalima daryti savo veidui, kad ir kokio tipo odą turite. Veido oda ne tik ploniausia, palyginus su kitomis kūno vietomis, ji dar ir ilgiausiai būna saulėje, be to, mes ją tepame makiažo priemonėmis, po to jas nuvalome.

Žodžiu, veidui tenka daug išbandymų, todėl vertėtų parodyti jam daugiau meilės – bent jau per daug netrinti ir nešveisti. Ko gero visos mes manome, kad žinome, kaip kasdien teisingai prižiūrėti odą, bet dar tikrai?

Amerikos dermatologijos akademijos teigimu, sveiką odą galime išsaugoti, jei atrasime ir kasdien naudosime veido priežiūros režimą, kuris tinka būtent mūsų odos tipui. Odos priežiūros ritualus galima pritaikyti pagal savo poreikius, bet yra trys pagrindiniai žingsniai, kurių reikia laikytis: valymas, drėkinimas, apsauga. Sakydama kalbą Amerikos dermatologijos akademijoje dr. Sonia Badreshia-Bansal pateikė tokias rekomendacija, susijusias su veido odos priežiūra:

„Kad ir koks būtų odos tipas, kasdien naudokite drėkinamąją priemonę ir visais metų laikais naudokite apsaugą nuo saulės – taip išsaugosite sveiką, spindinčią odą, – sako dr. S. Badreshia-Bansal. – Tinkamas drėkinimas ir plataus spektro apsauga nuo saulės apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų ir kenksmingų ultravioletinių spindulių, kurie pažeidžia odą, paskatina jos spalvos nelygumus, priešlaikines raukšles ir net odos vėžį. Atradus tinkamus odos priežiūros produktus, pritaikytus konkrečiam odos tipui, ir reguliariai, saikingai juos naudojant, ilgainiui galima pagerinti bendrą odos sveikatą ir išvaizdą.“

Taigi, dabar, kai žinai, ką reikia daryti, paskaityk, ko daryti jokiu būdu negalima:

1. Spaudinėti spuogų

Tai labai bloga mintis dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, išspaudus spuogą, didelė tikimybė, kad jo vietoje atsiras randas, o šis gali niekada ir neišnykti. Antra, ant mūsų pirštų yra labai daug bakterijų, o spuogas yra lokalizuota infekcija, todėl didelė tikimybė, kad bakterijos pateks į kraują ir jį užkrės. Geriausiu atveju, pridygs dar daugiau spuogų. Todėl spuogų geriau neliesk pati, apsišarvuok kantrybe ir palauk, kol jie patys išnyks, o jei iškils didelis pūlinys, kreipkis į dermatologą.

2. Bandyti išspausti pūlingą votį

Nors ką tik aptarėme spuogų spaudinėjimą, bet cistas arba votis reikia aptarti atskirai. Dr. Elizabeth L. Tanzi papasakojo leidiniui „Teen Vogue“, kad votis nėra tiesiog paprastas pūlinys, bet giliai odoje susidariusi infekcija su susikaupusiu skysčiu. Jei bandysi ją spausti, turinys niekada neišlys į paviršių, kaip spaudžiant spuogą. Be to, votis visada pažeidžia ir ją supančius audinius, tad bandydama ją išspausti, padėtį tik dar labiau pabloginsi.

3. Per dažnai šveisti

Reguliariai šveisdamos odą mes išlaikome švarias poras, oda atrodo skaisti, gaivi, bet jei ją šveisime per dažnai, galime ją suerzinti. „Šveičiant odą pašalinamas natūralus apsauginis jos sluoksnis, – sako dr. Benas Johnsonas. – Kai jo nebelieka, oda tampa neapsaugota nuo aplinkoje esančių toksinų ir saulės spindulių, todėl ji greičiau sensta.“

4. Reguliariai nenusivalyti makiažo prieš miegą

Kim Kardashian gal taip ir daro, bet eiti miegoti nenusivalius makiažo yra blogas įprotis. Jei taip darysi reguliariai, odą gali pradėti berti, ji gali išsausėti, akys gali susierzinti arba netgi iškils miežis.

5. Neišsimiegoti

Gerai išsimiegoti daug svarbiau, nei pažiūrėti naujausias ilgai laukto serialo sezono serijas. Bent jau oda tau tikrai padėkos. Ekspertų teigimu, miego stoka paskatina odos išsausėjimą, išbėrimus, raudonas dėmes ir juodus paakių ratilus.

6. Kasdien nesitepti apsauginiu kremu nuo saulės

Dermatologai rekomenduoja kremu nuo saulės teptis kasdien – taip ne tik užkirsi kelią odos vėžiui, bet ir išvengsi priešlaikinio senėjimo.

7. Neplauti makiažo šepetėlių

Sunku įsivaizduoti, kad makiažo šepetėliai, kurie padeda paslėpti veido defektus, gali paskatinti ir spuogų protrūkius, bet taip ir bus, jei reguliariai jų neplausi. Laimei, tai ne taip ir sunku: šepetėlius makiažo pagrindui ir maskuokliui reikia plauti kartą per savaitę, o akių šepetukus – kartą per mėnesį.

8. Rūkyti

„Rūkydami mes ne tik įkvepiame kancerogeninių medžiagų, bet tiesioginio ir netiesioginio rūkymo pasekmė yra ir teršalai T zonoje, kurie užkemša poras, dėl to susiformuoja inkštirai. Rūkymas taip pat paskatina smulkias raukšleles virš viršutinės lūpos.“

9. Valgyti perdirbtą maistą

„Valgant greitą maistą dažniausiai nežinome, kokia jo sudėtis ir negalime jos kontroliuoti. Todėl neturime nė menkiausio supratimo, ką dedame į savo kūną ir kaip tai gali paveikti mūsų odą. Geriausia valgyti namuose pagamintą maistą iš neperdirbtų produktų (daržovių, vaisių, mėsos, grūdų, kruopų ir ankštinių) – tai ir sveika, ir lengviau kontroliuoti sudėtį. Jei jūsų odą linkusi į spuoguotumą, reikėtų vengti cukraus, pieno produktų ir greito maisto, nes jie gali dar labiau sustiprinti šią problemą. Galite kreiptis į mitybos specialistą, kad padėtų susidaryti tinkamą mitybos režimą.“