Žingsniai pagal dantų būklę

„Dažnai nuotakos atbėga likus mėnesiui iki vestuvių, prašydamos sutvarkyti dantis, kad šventės dieną jie atrodytų nepriekaištingai. Vienas paprasčiausių ir prieinamiausių būdų kiekvienam iš mūsų padailinti savo šypseną yra dantų balinimas. Tačiau, deja, ne visoms pacientėms padėti galima vien šia procedūra“, – patirtimi dalijasi klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja odontologė Rūta Abloževičienė.

Gydytoja odontologė išskiria žingsnius tobulos šypsenos link, pagal dantų būklę, kad šventės dieną nuotaka galėtų visiškai pasitikėti savimi.

Sveiki dantys. R. Abloževičienės teigimu, idealiu atveju, kai dantys yra sveiki ir tiesūs, tam, kad vestuvių dieną šypsena atrodytų tobulai, prieš kelias savaites pakanka atlikti burnos higieną ir dantų balinimą po jos.

Pažeisti dantys. Jeigu dantys yra tiesūs, bet pažeisti karieso arba seniai plombuoti, tuomet gydytoja rekomenduoja jau prieš kelis mėnesius pasikonsultuoti su odontologu apie tai, kokias procedūras reikės atlikti iki šventės. Norint balinti dantis, prieš tai būtina atlikti burnos higieną bei sugydyti kariesus, pakeisti nehermetiškas plombas. Tik tada balinimas bus saugus ir efektyvus.

„Tam tikrais atvejais, besiruošiančioms šventei pacientėms reikia atlikti ir estetinį plombavimą. Procedūra reikalinga, kai dantys yra pažeisti karieso, juose yra senų plombų, netenkina dantų forma arba dantys yra nudilę. Tačiau skubančius raminu – estetinį plombavimą galima atlikti vos per keletą vizitų, o jei plombuoti reikia tik vieną ar kelis dantis – pakanka ir vieno apsilankymo pas odontologą“, – ramina gydytoja.

Kreivi dantys. Jeigu dantys yra kreivi, juos ištiesinti breketais prireiks metų ar kelių. Tačiau gydytoja odontologė sako, kad neverta baimintis, jei per vestuves būsite su breketais. Gana dažnai prieš tuokiantis žmonės pasirenka atspindinčius šviesą safyrinius breketus, kurie nuotraukose praktiškai nepastebimi, o pirmųjų tiesinimo rezultatų sulauksite jau po pusmečio.

Labai prastos būklės dantys. „Jeigu dantys dėl baimių ar kitų priežasčių kurį laiką buvo apleisti ir jų būklė yra išties bloga, gali būti reikalingas dantų implantavimas. Tokiu atveju šventei ruoštis reikėtų pradėti prieš pusę metų ar net anksčiau. Nespėjus gydymo pabaigti iki šventės taip pat nereikėtų nusiminti – per vestuves galima būti su laikinais dantimis, kurie atrodo estetiškai ir gražiai, o diskomforto irgi nejusite“, – sako R. Abloževičienė.

Įsisenėję mitai

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad norint šventės metu jaustis visiškai laisvai, dantų balinimą geriausia atlikti likus ne vėliau kaip savaitei iki šventės. Mat tiek laiko po procedūros rekomenduojama laikytis tam tikrų atsargumo priemonių: nevartoti dažančio maisto ir gėrimų. Gydytoja taip pat skuba paneigti įsisenėjusius mitus.

„Kai kurios pacientės yra įsitikinusios, kad dantų balinimas gali turėti įtakos dantų jautrumo ar karieso atsiradimui. Tačiau profesionalus dantų balinimas, atliekamas laikantis visų balinimo rekomendacijų. Tai yra saugi, efektyvi ir mūsų dantims nekenkianti procedūra. Priešingai nei balinimas naminėmis priemonėmis, kurio kartais imasi skubančios pacientės“, – tvirtina R. Abloževičienė.

Odontologė atsargiai vertina dantų balinimo juosteles, kurias žmonės naudoja savo nuožiūra namuose – mat jos tikrai gali sukelti dantų jautrumą. Tačiau ypatingai skeptiškai gydytoja yra nusiteikusi mitų apie dantų balinimą buitinėmis priemonėmis atžvilgiu, kuomet, anot jos, galima pridaryti sau daugiau žalos negu naudos.

„Dantų balinimas tokiomis naminėmis priemonėmis, kaip: buitinė soda, citrina ar braškės yra ne tik neefektyvus, tačiau ir kenkia dantų emaliui. Vaisių rūgštys jį tirpina ir dantys tampa negrįžtamai jautrūs, o buitinė soda yra per grubi mūsų dantų emaliui ir gali jį subraižyti. Priešingai negu soda, kurią naudoja profesionalai atlikdami burnos higieną – ji yra švelni ir nepažeidžia dantų emalio. Vis dėlto šios namų sąlygomis vartoti nederėtų“, – įspėja R. Abloževičienė.

Taigi R. Abloževičienė ramina, kad likus nedaug laiko iki vestuvių panikuoti ir griebtis nesaugių balinimo priemonių nederėtų. Pirmiausia reikia pasirodyti odontologui, kuris, nustatęs dantų būklę, sudarys gydymo planą.