Pirma, močiutės koldūnuose mėsos yra dvigubai daugiau nei parduotuviniuose, kuriuose įdarą užtinki tik iš antro kąsnio. Antra, namuose minkyta tešla yra gardesnė, o trečia, niekas nemokės taip užraityti koldūnų, kaip mano močiutė. Vien nuo to vaizdo seilės pradeda kauptis.

Mokė ir mane, kaip reikia raityti, bet aš sėkmingiau juos raitau ne ant stalo ir į puodą, o į skrandį.

Tešlai reikės:
1 kiaušinio,
1 stiklinės vandens,
1 šaukštelio druskos,
600 g kvietinių miltų,

Įdarui:
250 g jautienos faršo,
250 g kiaulienos faršo,
1 svogūno,
1 česnako skiltelės,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas. Iš prasijotų miltų ant stalo supilkite kalnelį. Padarykite centre duobutę, įmuškite kiaušinį ir įpilkite 1 šaukštą vandens, įberkite druskos. Vanduo koldūnams turi būti ledinis, todėl iš karto pasiruoškite - palaikykite šaldytuve.

Suversdamos miltus iš kraštų į centrą, kad kiaušinis ir vanduo neišbėgtų, minkykite tešlą, pamažu pildamos vandenį. Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir vienalytė. Nusiteikite miltinei meditacijai - tai užtruks apie 10 minučių. Paruoštą tešlą užklokite drėgnu rankšluosčiu ir pamirškite 30 minučių.

Dabar paruoškite įdarą. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite, sumaišykite juos su jautienos ir kiaulienos faršu, įberkite druskos, pipirų. Gerai išmaišykite.

Tešlą padalinkite į 4 dalis. Vieną paimkite, o kitas vėl kiškite po drėgnu rankšluosčiu. Iš tos paimtos dalies iškočiokite rankomis apie 2 cm skersmens gyvačiukę ir supjaustykite ją 1,5 cm kąsneliais. Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite kiekvieną gabaliuką, kad būtų blynelis.

Į kiekvieną skritulį dėkite po 1,5 šaukštelio įdaro ir sulenkite, kad gautųsi pusmėnulis. Sudrėkintais pirštais tvirtai sulipinkite, o pusmėnulio kraštus sujunkite. Turite nuostabiausius koldūnus.

Išdėliokite juos ant miltais pabarstytos lentelės, vėl pabarstykite miltų ir dėkite į šaldytuvą. Liks dar trys tešlos gabalai... Darbuokitės ir gardžiuokitės.

Koldūnus virkite iš karto pagamintus arba dėkite į šaldiklį, jei planuojate valgyti vėliau. Skanaus.