Juolab, kad žinome, jog Kalėdos ir pokalėdinis laikotarpis yra toks apsirijimo metas, kad po adventinio pasninkavimo atrodome, lyg atitrūkusios nuo grandinės.

Dėl visokių dietų... Jų geriau netempti iki paskutinės savaitės, nes tos ekstra dietos nualins organizmą. Jau tada geriau daryti iškrovos dienas.

Pirmiausia objektyviai save įvertinkite: koks jūsų tikslas? Jei norite atsikratyti 5-6 kilogramų antsvorio, tai mėnesio pakaks. Štai keli patarimai:

1. Neužsibrėžkite akimirksniu sulieknėti, marindamos save badu. Badavimą organizmas suvoks kaip stresą – juk nutraukėte jam „maisto tiekimą“, todėl jis pradės atsargas kaupti. Taigi badaudamos nesulieknėsite.

2. Greitos dietos – greitas kilogramų sugrįžimas. Efektas gal ir bus, bet paskui verksite krokodilo ašaromis. O kiti metai juk ne krokodilo, o Arklio. Norite būti grakšti kumelė, o ne paliegęs kuinas.

3. Pagrindiniai produktai, laikantis lieknėjimo plano, - avižos, sėlenos, žali obuoliai, liesa varškė, kiaušinių baltymai, vištienos krūtinėlė, žuvis.

4. Atsisakykite makaronų patiekalų (nebent retkarčiais pasimėgautumėte patiekalu iš kietagrūdžių kviečių makaronų), bandelių, saldumynų, bulvių ir kukurūzų. Iš vaisių sąrašo išbraukite vynuoges ir bananus.

5. Laikykitės dienos ir mitybos režimo. Posakis „Pusryčius valgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui“ - labai aktualus.

6. Nepersivalgykite, bet ir nemarinkite savęs badu. Jei alkis tiesiog sutraukia skrandį, sukrimskite obuolį, išgerkite stiklinę kefyro arba žolelių arbatos su keliomis kruopelėmis cukraus ar medaus šaukšteliu. Tai padės numalšinti alkį.

7. Prieš pradėdamos laikytis kitokio mitybos plano, sumažinkite kasdien suvartojamų kalorijų skaičių iki 1500 kcal. Kas savaitę normą vis mažinkite pagal tokią scemą:
1 savaitė – 1500 kcal,
2 savaitė – 1300 kcal,
3 savaitė – 1100 kcal,
4 savaitė – 900 kcal.

8. Košę, duoniukus ir grūdėtą duoną stenkitės su maistu valgyti iki 14 val. Po pietų pereikite prie daržovių, neriebių pieno produktų, liesos vištienos bei žuvies.

9. Sumažinkite cukraus vartojimą. Vietoj desertų valgykite greipfrutus, obuolius.

10. Į maistą berkite mažiau druskos; tai padės atsikratyti vadinamųjų „vandens“ kilogramų – susikaupusių skysčių. Vietoj druskos vartokite citrinos sultis.

11. Patartina reguliariai eiti į pirtį ir baseiną – taip palaikysite tonusą, sustangrinsite ir išvalysite odą, padailinsite kūno linijas. Vandens procedūros – labai geras derinys su pakitusiu mitybos planu.

12. Pradėkite sportuoti. Tai gali būti ir žieminė veikla: slidinėjimas, čiuožimas. Taip pat neatmeskite fitneso, aerobikos, jogos, Pilateso, bėgiojimo. Mankšta bei treniruokliai ir padės dailinti kūno linijas. Be to, antsvoris ims kristi, reikės odą sustangrinti.

13. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu, o kokteilių išvis atsisakykite. Daugumoje jų yra gazuotų vaisvandenių, sulčių, kuriuose yra pakankamai kalorijų. Beje, ir pats alkoholis jų turi.

14. Jei užklups alkio priepuolis, valgykite žieminį klasikinį maistą – raugintus kopūstus. Jie malšina alkį ir beveik neturi kalorijų! Taigi šaldytuve – būtinos kopūsčiukų atsargos.

15. Paskatinkite save! Galvokite apie tai, kaip puikiai atrodysite su nauja suknele, kaip jūsų kūno pokyčiais bus nustebę draugai bei artimieji. Jeigu jūs dietą vertinsite ne kaip kankinimosi procesą, o kaip ruošimąsi šventei, jausite teigiamas emocijas, tai motyvacija bus stipresnė ir efektas didesnis. Taip norimų rezultatų bus siekti paprasčiau. Vizualizuokite su šypsena!

16. Dieta prieš šventes – tai ne priežastis persivalgyti, kai dangų nušvies naujamečiai fejerverkai. Per šventes vis tiek prisilaikykite, nevalgykite taip, lyg reiktų viską, kas padėta ant stalo, sunaikinti.

Kokios dietos efektyvios ir padės tolygiai ir nemirštant iš alkio numesti svorio? Mes jau rašėme: