Anot medikų, mūsų organizmui maži šių bakterijų kiekiai netgi naudingi, tačiau dideli gali būti gastrito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, dispepsijos ir netgi skrandžio vėžio priežastimi.

Gydytojai rekomenduoja naikinti šias bakterijas žmonėms, turintiems ar praeityje turėjusiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos opų, taip pat esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, skausmui pilvo „duobutėje“, nevirškinimui, pasireiškus neaiškiam geležies trūkumui ar esant mažakraujystei. Taip pat ligoniams, nuolatos vartojantiems nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (pvz., diklofenaką, ibuprofeną, nimezilį).

Šios bakterijos labai greitai pernešamos kitiems, taigi jei šeimoje serga vienas, susirgti gali ir visi kiti šeimos nariai.

H. pylori infekcijos simptomai: raugėjimas, rūgštingumo padidėjimas, pilvo pūtimas ir tempimas pilvo srityje, skausmas, žmogų gali pykinti, varginti nemalonus burnos kvapas.

Net jiegu tik atrodo, kad kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas - jį būtina mažinti, kadangi gali išsivystyti opaligė, gastroezofaginis refliuksas ar net stemplės vėžys. Opaligė dažnai ir vystosi esant skrandžio rūgštingumui dėl genetinių priežasčių, skrandyje apsigyvenus H. pylori bakterijai, nuolat patiriant stresą.

Opaligė dažniausiai kamuoja darbingo amžiaus žmones. Ji gali pažeisti skrandį arba dvylikapirštę žarną. Sergant skrandžio opalige skausmas juntamas vos tik pavalgius. Žmogų gali supykinti. Sergant dvylikapirštės žarnos opalige pavalgius skausmas nurimsta, bet naktį pradeda įkyriai kamuoti alkio jausmas – taip opa primena apie save. Gali pasireikšti ir kitų simptomų, pvz., pykinimas, vėmimas, atsirūgimas rūgščiu turiniu ir pan.

H. pyroli infekcija gydoma tam tikrų antibiotikų ir kitų vaistų deriniu. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad probiotikai (S. boulardii) taip pat prisideda prie H. Pyroli bakterijų infekcijos gydymo: pagreitina eradikacijos procesą, retina su gydymu susijusius nepageidaujamus reiškinius ir lengvina pacientų juntamus simptomus. Nustatyta, kad S. boulardii skiriant kartu su infekciją malšinančiais vaistais dar labiau sumažėja viduriavimo, kaip su gydymu susijusio nepageidaujamo reiškinio, rizika.

O apsisaugoti nuo infekcijos per didelio kiekio šių bakterijų galima šiais būdais.

Patariama:

- sumažinti kavos, alkoholio, paracetamolio ar kitų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimą;

- vengti streso;

- gerai išvėdinti gyvenamąsias ir darbo patalpas, dažniau kvėpuoti grynu oru;

- vengti maisto, kuris galėjo būti pagamintas nehigieniškoje aplinkoje ar ilgai stovėjo virtinoje (picos, salotos, sumuštiniai ir t.t.)

- dezinfekuoti indus, pjaustymo lenteles, dažnai keisti indų plovimo kempinėles bei šluostes.