Generalinė tvarka (detoksikacija) prasideda nuo taisyklingos mitybos. Valios pastangų ir ištvermės prireiks, tačiau, kai žinai, kad galėsi džiaugti geresniais rezultatais, gal verta ir pademonstruoti tą užsispyrimą? 

Maksimalaus efekto pasieksite, jei organizmą valysite savaitę, tačiau palankiai veikia ir kelių dienų organizmo valymo kursas.

Negalima

Atsisakykite saldumynų (netgi vaisių  bananų, vynuogių), duonos ir batono, gyvulinės kilmės produktų. Jei siekiate maksimalaus efekto, nevalgykite ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų. Taip pat pamirškite bulves, baltas pupeles, konservuotus produktus, riešutus, alkoholį.

Galima ir būtina

Detoksikacijos metu turėtumėte vartoti imbiero arbatą, kardamoną, cinamoną, alaviją, pankolį. Valomosiomis savybėmis pasižymi ramunėlės, todėl detokso laikotarpiu gerkite nuovirus bei trauktines iš šių vaistažolių. Tokiu būdu valomas skrandis, sumažėja pilvo pūtimas, iš organizmo pašalinamos žalingos medžiagos.

Taip pat tokią funkciją atlieka ir šviežiai plikyta žalioji arbata be cukraus; šis gėrimas dar puikiai valo kepenis ir kraują. Jei gersite žaliąją arbatą reguliariai, kraujagyslių sienelės nepasidengs riebalų plokštelėmis bei kitais kraujagysles kemšančiais dariniais.

Panašaus efekto pasieksite, gerdamos imbiero arbatą su citrina. Imbiero šaknyje esantys mikroelementai pagreitina metabolizmą (medžiagų apykaitą) ląstelėse, pagerina skrandžio veiklą.

Per dieną išgerkite geriamojo negazuoto vandens  mažiausiai 1 litrą.

Vaisius rinkitės tuos, kurie padeda virškinimo sistemai efektyviau veikti: greipfrutus, granatus, obuolius ir kivius.

Valgykite garintas daržoves: burokėlius, morkas, špinatus, brokolius, spalvotus kopūstus. Spauskite sultis iš šviežių daržovių  salierų, salotų lapų, špinatų, cikorijos.

DETOKSIKACINIS MENIU

Ši dieta išvalys organizmą  pasijusite lengvesnė, švaresnė, gyvybingesnė ir gražesnė. Pagerės savijauta, nuotaika, dailesnė bus figūra.

Pusryčiai

Vanduo su citrina. 3040 laipsnių temperatūros vandenį išgerkite likus pusvalandžiui iki pusryčių. Tokia porcija pažadins organizmo virškinamąjį traktą ir sureguliuos jį aktyviai veiklai visą dieną.
Nepatariama sergant opalige, gastritu, jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas.

Vaisių (uogų) kokteiliai. Imame šaldytas uogas (kol nėra šviežių)  ir į plaktuvą! Avietes, serbentus, vyšnias ar mėlynes visuomet galima pagardinti greipfrutais ir kiviais. Geras derinys  špinatai, ananasai, citrinos žievė ir tarkuotas imbieras. Į kokteilius galite dėti linų sėmenų. Dauguma kokteilių jus praturtins mikroelementais ir rūgštimis, reguliuojančiomis cholesterolio lygį kraujyje. Jeigu labai norite saldumynų, tinkamiausias desertas - keptas obuolys ir medus.
Nepatariama, jei sergate cholecistitu (tulžies pūslės uždegimas) ir kai kuriomis skrandžio bei virškinimo ligomis.

Priešpiečiai

Kivis, apelsinas ir žalioji arbata.

Pietūs

Daržovių sriuba arba rizotas. Pastarąjį geriau gaminti iš rudųjų ryžių, gerai išmirkytų ir išvirtų. Būtinai gardinkite prieskoniais, gerinančiais virškinimą: ciberžole, juodaisiais pipirais, kmynais.

Pavakariai

Salotos iš tarkuotų morkų ir burokėlių su šaukšteliu alyvuogių aliejaus.

Vakarienė

Uogų kokteilis  idealiausias variantas detoksikacijos laikotarpiu. Jie turi žemą glikemijos indeksą (GI). Galite įdėti salotų lapų arba šiek tiek alavijo.

Vakarienės patiekale turi būti kuo mažiau angliavandenių. Naktį intensyviai gaminamas kolagenas, kuris suteikia odai elastingumo, stangrumo, o cukrus trukdo šiam procesui.

10 patarimų idealiai detoksikacijai

1. Pradėkite dieną nuo aliejinio masažo. Ajurvedos specialistai rekomenduoja sezamų aliejų. Pradėkite masažuokite kūną nuo galvos, baikite pėdomis. Judesiai turi būti minkšti: masažas atpalaiduoja raumenis, tonizuoja ir kartu nuramina kūną ir protą, padeda atsikratyti streso.

2. Daugiau ilsėkitės. Jei tik turite galimybę, nežiūrėkite televizoriaus, taip pat nesiginčykite, stenkitės nesijaudinti.

3. Pamėginkite susiplanuoti keletą valandų, kad ištrūktumėte į gamtą  kad ir į artimiausią parką.

4. Užsiimkite joga. Jei nepakanka laiko atlikti asanas kasdien, pakeiskite jas kvėpavimo pratimais.

5. Kasdien pagulėkite šiltoje vonioje su imbiero ar eukalipto aliejumi.

6. Medituokite. Tai nuramins protą, padės palaikyti reikiamą nuotaiką, tonusą, atsipalaiduoti.

7. Jei nedraudžia gydytojas, kartą per savaitę pasikaitinkite saunoje arba garinėje pirtyje. Drauge su prakeiktu išeina žalingos medžiagos, o šiluma puikiai pašalina nuovargį.

8. Praplaukite nosį lengvai pasūdytu vandeniu (indų parduotuvėse yra specialus arbatinukas, supaprastinantis šią procedūrą). Toks ritualas padės atsikratyti peršalimo požymių.

9. Išsimiegokite. Visavertis miegas, trunkantis ne mažiau kaip 8 valandas, detoksikacijos metu ypač svarbus.

10. Naudokite aromaterapiją. Į specialų indą eteriniam aliejui kaitinti įdėkite uždegtą žvakę, įpilkite vandens, o į jį įlašinkite kelis lašelius levandų, šalavijų, geranijų, citrinų ar mėtų aliejaus  jie gerai valo organizmą. Kvėpuokite, skaitykite knygą, medituokite.