Nors nuo „Esminio instinkto“ praėjo du dešimtmečiai, tačiau ši amerikiečių aktorė vis tiek žavi savo grožiu, elegancija, seksualumu.

57-erių Holivudo aktorė turi problemų dėl sveikatos, todėl ji laikosi itin griežtos mitybos. Jai ne tas pats, kas guli lėkštėje.

GI (glikemijos indekso) dieta

Sharon visiškai nevalgo produktų su aukštu glikemijos indeksu (GI). Tai rodiklis, žymintis, kokiu greičiu vienas ar kitas produktas suskaidomas organizme ir paverčiamas gliukoze, pagrindiniu energijos šaltiniu. Jei suvalgysite produktų su itin aukštu GI, tai žymiai padidės cukraus lygis kraujyje, o Sharon Stone serga diabetu, todėl taip eksperimentuoti su maistu aktorei griežtai draudžiama.

Todėl jai, tarkim, visai netinka balta duona (GI  8090) ir pieniškas šokoladas (GI  70). Tačiau salotų, brokolių ar baklažanų GI  tik 10, todėl jų galima valgyti, kiek tik norisi.

Glikemijos indeksą kaip mitybos pagrindą „pasigrobė“ kanadų dietologas Rickas Gallopas, kuris ir žinomas kaip GI dietos išradėjas. Jis sugalvojo paletę spalvų, kad būtų paprasčiau orientuotis tarp produktų su skirtingu GI.

Patys pavojingiausi yra „raudonieji“ produktai  jų išvis negalima valgyti. Tai kukurūzų dribsniai, ryžių duonelės, prancūziškas batonas (baguette), moliūgas, datulės, balti greito paruošimo ryžiai, bulvių košė, bulvytės, klevų sirupas, pyragaičiai ir pan.

„Geltonųjų“ produktų galima valgyti, tačiau itin saikingai. Taigi lai jūsų dėmesį retkarčiais patraukia kviečių sėlenos, kviečiai, avižinė košė, balta duona, bandelės mėsainiams), ruginė duona, mangas, žaliosios besėklės vynuogės, bananai, razinos, papajos, figos, ananasai, keptos bulvės, laukiniai ryžiai, ledai.

O štai „žaliesiems“ produktams uždekite žalią šviesą. Iki soties valgykite soją, slyvas, greipfrutus, morkas, pomidorus, čili pipirus, įvairių rūšių salotas, žalias ankštines daržoves, raudonas paprikas, svogūnus  jie patys naudingiausi ir turi nedaug kalorijų. 

Sharon Stone valgiaraštyje šių maisto produktų itin gausu.

Šiek tiek apie bulves

Kartą Sh. Stone laikėsi bulvių dietos. Bendra šios mitybos charakteristika gal ir nėra bloga: atsisakoma miltinių patiekalų, ryte dar nevalgius išgeriama stiklinė vandens, vakare suvalgoma arbūzo minkštimo, prieš miegą išgeriama stiklinę kefyro. O daugiau valgyti virtas bulves. Tačiau jų GI ne toks jau ir mažas  70. Viskas nėra taip paprasta: bulvėse, nors jos ir kaloringos, yra itin daug kalio, kuris padeda iš organizmo šalinti susikaupusius skysčius, taigi  ir nereikalingus kilogramus. Tačiau bulvių dieta veikia tik tuo atveju, jei atsisakoma riebių produktų, ką Stone ir padarė.

Tačiau jei grįžtume prie GI dietos, kurią aktorė itin vertina bei giria, tai naudingiausios organizmui yra virtos šviežios, jaunos bulvės (jos priskiriamos „žalių" produktų kategorijai). Keptos bulvės jau yra „geltonojoje“ zonoje, o bulvių košė  „raudonojoje“.

Angliavandeniams ne, baltymams  taip

Tačiau, savaime suprantame, ne bulvių dieta padeda pusamžį perkopusiai kino deivei atrodyti nuostabiai, o speciali subalansuota tokiam amžiui mityba. Juk metams bėgant medžiagų apykaita lėtėja.

„Kuo mažiau angliavandenių ir riebalų, o daugiau daržovių, vaisių, baltyminių produktų,  rekomenduoja Sh. Stone.  Taip pat svarbu kontroliuoti porcijos dydį ir skaičiuoti kalorijas. Tokiu būdu jūs nepriaugsite svorio, išsaugosite savo raumenų masę. O svarbiausia, kad itin gerai jausis jūsų pagrindinis raumuo  širdis“.

Aktorės mityboje yra apribojimų, tačiau sekinančia tokios dietos niekaip nepavadinsi.

Draudžiama: sviestas, pusfabrikačiai, saldumynai (išskyrus jos mėgiamą juodą šokoladą su Kajeno pipirais ir vyšniomis), rafinuoti angliavandeniai (saldainiai, duona, makaronai, bulvių traškučiai, pomidorų padažas), stiprus alkoholis (aktorė kartais atsisako net ir vyno taurės pietų metu).

Rekomenduojama: jūros žuvys (jose daug Omega-3 riebiųjų rūgščių), liesa mėsa (iki 4 kartų per savaitę), liesi pieno produktai, daug vandens (iki 1,52 l per dieną). Reikėtų vartoti mažiau druskos, bet daugiau prieskoninių žolelių, citrinos sulčių, žalumynų, gerti žolelių arbatos (Sharon visuomet rytą pradeda nuo jos).

Maistas gaminamas paprastai  verdamas vandenyje arba ruošiamas ant garų. Jokio kepto maisto! Ne viename interviu Holivudo žvaigždė yra pabrėžusi, kad apie kūną negalvotume kaip apie šiukšliadėžę: reikia valgyti saikingai ir tik naudingą maistą.

O kaip dėl sporto?

Itin didelius fizinius krūvius gydytojai aktorei uždraudė  2001 metais Sh. Stone buvo ištikęs insultas. O ji buvo aistringa sportininkė  beveik neišeidavo iš treniruoklių salės, lankė kovos menus, darė tempimo pratimus ir dar bėgiojo.

Tačiau visiškai be sporto Sharon sunku tverti. Juk vien mityba nebūsi tokios puikios figūros: ūgis 170 cm, o svoris – apie 58 kg. Ji užsiiminėja fitnesu, tačiau protingai, nepersistengdama. Salėje būna asmeninis treneris, kuris reguliuoja krūvį. Sh. Stone patinka joga, Pilateso pratimai. Ji žavisi savo bendraamže Madonna ir sportuodama galvoja apie tai, kaip atrodyti taip pat pribloškiamai.