Kai parduotuvių lentynos lūžta nuo majonezo su įvairiausiais priedais, galima nustumti nuovargį nuo jų gausos, apsukančios galvą, ir pasigaminti pačioms majonezą. Esu kažkada bendravusi su Arvydu Saboniu, tai jis irgi pats gamina majonezą ir valgo su žuvimi.

Pateiksiu ne Sabonio receptą, tačiau nė kiek ne prastesnį. Ir net kelis gaminimo variantus!

1 variantas Majonezą suplakti galite maišikliu (mikseriu). Aliejus pilamas į kiaušinių, prieskonių ir citrinos sulčių plakinį plona srovele, nenustojant plakti. Naudojami tik kiaušinio tryniai.

O receptas paprastas: 2 kiaušinio tryniai, 350 ml aliejaus, 1 citrinos sultys, druska, pipirai.

2 variantas

Gurmanai gali pasigaminti majonezo be jokių elektrinių prietaisų. Visa paslaptis - plakimo šluotelė, kambario temperatūros tryniai ir tam tikra eile dedami ingredientai.

Iš pradžių išplakite kiaušinio trynius su druska, pipirais, garstyčiomis, paskui palengva pilkite aliejų (netgi lašindamos). Kai tik masė ims tirštėti, galite aliejų pilti greičiau.

Tada reiktų į masę kartu lašinti ir citrinų sultis. Plakite tol, kol supilsite visą aliejų bei sultis, - majonezas turi būti šilkinis, blizgantis. Gurmaniškas akcentas - į majonezą įmaišykite alyvuogių aliejuje pakepintą ir į košelę sutrintą česnako skiltelę.

Receptas: 2 kiaušinio tryniai, 1 šaukštelis garstyčių, druska, pipirai, 250 ml aliejaus, 1 šaukštelis citrinos sulčių, česnakas. Proporcijas galite keisti.

SVARBU. Kiaušinius plakite sausame keraminiame arba moliniame dubenėlyje. Ingredientai, ypač kiaušiniai, aliejus, turi būti kambario temperatūros.

Gamindamos majonezą, priedus galite dėti įvairiausius: petražoles, krapus, krienus, alyvuoges, ančiuvius. Kartą pasigaminusios majonezo namuose, į parduotuvinius nebesidairysite. Tik, žinoma, kiaušinius turite pirkti iš patikimų ūkininkų.

Shutterstock nuotr.