Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųskite programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Nors kūdikio lytis nulemiama apvaisinimo metu, yra nauja galimybė išsiaiškinti be jokių tyrimų, kas jums gims – berniukas ar mergaitė. Kitaip nei bobučių pranašystės pagal pilvo padėtį ar rytinio pykinimo stiprumą, šis metodas yra pagrįstas moksliškai.

„Plos One“ pristatė milžinišką naują tyrimą, apimantį 68 milijonus gimimų per 23 metus. Mokslininkai nustatė, kad mažiausiai svorio nėštumo metu priaugusios moterys dažniau susilaukdavo mergaičių. 51 procentas kūdikių, gimusių nėštumo metu mažiau nei devynis kilogramus priaugusioms moterims, buvo moteriškos lyties.

Žinoma, šis tyrimas identifikuoja koreliaciją, bet ne priežastį. Taigi, tai nereiškia, kad vengiant svorio augimo gims mergaitė. Kūdikio lytį apsprendžia genetika ir paprasčiausias atsitiktinumas. Vis dėlto, pagal nėštumo metu priaugtą svorį galima prognozuoti būsimo kūdikio lytį.

Mokslininkai vis dar negali paaiškinti ryšio tarp nėštumo metu priaugto svorio ir tikimybės susilaukti vienos ar kitos lyties kūdikio. Tačiau pavyko išsiaiškinti, kad mažai svorio priaugusios moterys, kurios patyrė persileidimą, dažniau netenka vyriškos nei moteriškos lyties vaisiaus.

Viena to priežasčių: prieš gimimą berniukų medžiagų apykaita yra intensyvesnė nei mergaičių, todėl jų normaliam augimui ir vystymuisi reikia daugiau maistinių medžiagų. Todėl, pasak mokslininkų, jie turi mažiau galimybių būti išnešioti motinų, kurios gauna nepakankamai kalorijų.

Vėlgi, šie tyrimo rezultatai neįrodo priežastinio ryšio – tai nereiškia, kad nepriaugus pakankamai svorio būtinai prarasite vyriškos lyties kūdikį. Amerikos akušerių ir ginekologų kongresas rekomenduoja nėštumo metu priaugti nuo 11 iki 16 kilogramų, jeigu norite sveiko kūdikio, nepriklausomai nuo to, pageidaujate berniuko ar mergaitės.