Žinoma, tai ne lietuvių, o amerikiečių tyrėjai, tačiau, manau, tas tendencijas galima pritaikyti ir Lietuvoje.

„Vyras nustato sekso kainą: kuo moteris prieinamesnė, tuo kaina mažesnė“, - teigia Teksaso universiteto sociologas Markas Regnerusas.

„Seksas kažkuria prasme yra mainai. Kiekvienas žmogus kažką suteikia partneriui. Ką būtent? Priklauso nuo konkretaus atvejo", - aiškina M. Regnerusas, kuris sekse įžvelgia ekonominių požymių.

Mokslininkas kartu su kolega Jeremy Ueckeriu prieš kelerius metus išleistoje knygoje „Premarital Sex in America: How Young Americans Meet, Mate and Think About Marrying“ rašė: jaunų ir nesusituokusių amerikiečių romantiška draugystė palankesnė vyriškai pusei, bet žalingesnė merginai, siekiančiai ištekėti - ypač jei ši nori išsaugoti nekaltybę iki vestuvių.

M. Regnerusas pastebi, jog seksas šiais laikais nesureikšminamas, nebėra to mito, jog tai kažkas ypatingo, - pirmoji naktis, nekaltybės praradimas ir pan.

Kodėl įvyko tokie pokyčiai? Bet jau anksčiau mokslininkai vieningai sutarė, jog šeimos kūrimas grindžiamas paslaugų mainais: moteris rūpinasi namais ir vaikais, o vyras medžioja bei rūpinasi šeimos saugumu. Juk „santuokiniame mainų versle" egzistavo nuotakos kraitis, išpirka ir pan. (kai kuriose šalyse ir dabar tai galioja).

Dėl naujoviško jaunuolių požiūrio į santykius bei seksą kaltos kontraceptinės tabletės - „Heritage Foundation" forume, skaitydamas paskaitą, pareiškė M. Regnerusas. Anot jo, anksčiau sekso rinka buvo tolygi „nuotakų ir jaunikių rinkai". Kad pradėtų intymų gyvenimą su moterimi, vyras privalėdavo ją vesti (arba bent jau pasipiršti). Tačiau dabar seksas ir santuoka tapo atskiromis „veiklomis". Mokslininko teigimu, tokie santykių pokyčiai naudingesni vyrui: jis gali seksu užsiimti dažniau, su kiek nori partnerių, be jokių įsipareigojimų.

Tokie santykiai tenkina netgi kai kurias moteris, tačiau dalis jų supranta, jog tokie seksualiniai ryšiai nutolina santuokos galimybę. Juk nėra jokių garantiją, kad vyras pasipirš. Juk dabar netgi nesusituokusios poros gimdo ir augina vaikus.

Šiuo atveju moteris jaučiasi nesaugi, pažeidžiama ir turi elgtis pagal vyro primetamas žaidimo taisykles. Juk palyginti su sekso rinka, potencialių „nuotakų ir jaunikių rinkoje" vyrai sudaro mažumą, todėl jie ir diktuoja taisykles. Nori gyventi kartu, nori sekso, brangute? Gerai, galime, bet jokiu būdu neįsipareigoju tavęs vesti, mieloji.

Tačiau sociologas įsitikinęs, kad moterys gali (o aš pridėčiau - ir turi) paveikti tokias nenaudingas joms seksualinio gyvenimo normas.

„Jei moteris labiau save gerbtų, vertintų ir nepakištų savo kūno vyrui kaip lengvo grobio, pasitarnautų ir kitoms moterų kartoms", - pabrėžė mokslininkas.

Jei moteriai rūpėtų savigarba, jos taptų įtakingesnės seksualiniuose santykiuose, atsirastų daugiau santuokų, ilgiau vyras mergintų moterį, kad ją gautų, o gavęs - labiau vertintų.

Tačiau kaip čia dabar bus? Tu branginsiesi, o vyras nueis pas tą, kuri atsiduos iš karto net nedraugavusi... Bet tada pasakysiu viena - tiek tas vyras ir vertas tokios moters, jei pasitenkina greitu seksu.

Tik štai - ką daryti su jaunimu? Ar daug panelių saugo save tam, vieninteliam? Ar daug vyrų gerbia merginos norą neskubėti ir laukia, kol ši jam padovanos save?

Išties - kam vyrui įsipareigoti, vesti moterį, jeigu tą patį galima gauti ir gyvenant susimetus? O ką manote jūs? Kaip turėtų moteris elgtis? Kaip ta savigarba turėtų atrodyti? O gal ji - jau atgyvena?