Prekybos tinklo maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo išbandyti ir pamėgti 3 gardžius šviežios žuvies receptus: gurmaniškai paruoštą jūrinį ešerį, citrininiu sviestu pagardintą paprastąjį otą bei paprastąją durklažuvę su švelniu žolelių padažu.

Gurmaniškas jūrinis ešerys su baltu vyno padažu

Jūrinis ešerys – itin populiari žuvis, labai vertinama dėl baltymų bei nedidelio kaulų kiekio. Riebus, sultingo skonio jūrinis ešerys, tiek kepant, tiek pjaustant nesubyra, todėl, kaip pasakoja maisto ekspertė, tinkamas tiek virti garuose, tiek troškinti ar kepti orkaitėje.

„Kubeliais supjaustykite 2 šviežias morkas, 2 salierų kotus, 3 raudonuosius svogūnus bei 2 dideles bulves. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštelius alyvuogių aliejaus ir suberkite pjaustytas daržoves - kepkite ant nedidelės ugnies apie 5 minutes. Kai daržovės lengvai apskrus, įpilkite 200 ml baltojo vyno, įdėkite 1 šaukštą sviesto bei apibarstykite druska ir pipirais. Daržoves su vyno padažu virkite dar apie 10 minučių, o per tą laiką pasiruoškite žuvį. Nedideliais gabaliukais supjaustykite 4 jūrinio ešerio filė, juos apibarstykite druska, pipirais bei apšlakstykite citrinos sultimis. Įkaitinkite keptuvėje 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir žuvį, iš abiejų pusių, apkepkite po 1 minutę. Skardą išklokite folija, palikdami užriestus kampelius, kad neištekėtų padažas. Sudėkite į skardą žuvį, o ant jos užpilkite daržoves su vyno padažu. Kepkite iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Paprastasis otas su citrininiu sviestu

Liesa paprastojo oto mėsa yra švelnaus salsvo skonio, šiek tiek kreminės tekstūros ir beveik be kaulų, todėl mėgstama ir tų, kurie nėra ypatingi žuvies gerbėjai. Maisto ekspertė pasakoja, kad geriausios šios žuvies savybės atsiskleidžia kepant ją vien su druska bei pipirais ir tik vėliau pagardinant pasirinktu padažu.

„Iš pradžių pasiruoškite citrininį sviestą. Sutarkuokite pusės citrinos žievelę, įberkite porą šaukštelių smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų ir įdėkite 1 šaukštelį kambario temperatūros sviesto. Sviestą su priedais gerai ištrinkite ir suvynioję į plėvelę palaikykite šaldytuve apie 1 valandą. Dubenyje išplakite 2 kiaušinius ir 1 šaukštą pieno. Į pasiruoštą mišinį pamirkykite oto filė, tuomet apvoliokite džiūvėsėliuose ir iš abiejų pusių apkepkite su alyvuogių aliejumi. Kai žuvis jau iškeps, ją nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į lėkštes ir ant kiekvieno gabaliuko uždėkite pasiruoštą citrininį sviestą“, – pataria kulinarė.

Lengva, greita ir skanu: paprastoji durklažuvė

Riebiosioms žuvims priskiriama paprastoji durklažuvė, maloniai rūgštoka, netrapi ir sultinga, todėl tinka kepti orkaitėje, virti garuose ar net malti. Šį kartą kulinarė siūlo pabandyti itin paprastą receptą ir kepti žuvį vien tik su švelniu šviežių žolelių padažu.

„Smulkiai supjaustykite baziliką, rozmariną, raudonėlį ir petražoles, sutarkuokite 1 apelsino žievelę, truputį imbiero šaknies ir užpylę alyvuogių aliejumi – viską gerai išmaišykite. Paprastosios durklažuvės filė supjaustykite nedideliais, apie 5 cm gabaliukais ir apibarstykite druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros, skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo sudėliokite žuvies gabaliukus. Ant kiekvieno žuvies gabaliuko užpilkite žolelių padažo ir kepkite apie 30 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.