O jų gali būti įvairių. Jei žmogus nemielas, kažkuo atstumiantis ir negalite atsipalaiduoti, tada tikrai mylėtis bus nemalonu. Man taip buvo paskutiniais santuokos mėnesiais. Nebenorėjau Dariaus, visa įsitempdavau, kai jis prisiliesdavo. Mėginau dar įteigti sau, kad galiu, įrodyti, kad jis geras meilužis, tik despotas buityje, bet ne... Negalėjau. Buvo ŽIAURIAI NEMALONU. Kai jau išsimyli, tai net ir seksualus kūnas nebetrauks, nei bučiniai jaudins, nei surengtas romantiškas vakaras su žvakėms ir šokoladu padės.

Gydytojų nuomone, kas antra moteris kartais patiria skausmą intymaus artumo metu. Kodėl sekso metu kyla nemalonūs pojūčiai ir kaip juos įveikti? Nes juk tiek daug kalbama, kad seksas kaip tik gerina sveikatą - padeda atsikratyti galvos skausmo, stiprina raumenis, gerina virškinimą bei kraujotaką. Ir, aišku, pakelia nuotaiką. Taigi - kodėl gali skaudėti sekso metu?

Viena galimų priežasčių - menkas makšties drėkinimas. Tuomet partnerio judesiai gali sukelti tikras kančias. Makšties drėgnumas dažnai sumažėja maitinimo krūtimi, menopauzės laikotarpiu, vartojant hormoninius preparatus arba kai moteris visiškai nesusijaudinusi.

Yra ir psichologinės šios problemos priežastys. Makštis gali nesudrėkti dėl baiminimosi pastoti arba jei partneris moteriai nemalonus (ką ir minėjau aukščiau). Kartais moteris to nesupranta, tačiau pasąmonės lygmenyje jos organizmas siunčia signalą, kad paverstų intymų artumą sudėtingu. Žinoma, įsigijusi lubrikantą, problemą pašaliniste, tačiau pirmiausia reikia suvokti savo baimes. Juk lubrikantu tik užglaistysite požymius, o ne pačią priežastį.

Sekso metu atsirandančius nemalonius pojūčius galima aiškinti ir grubiu partnerio elgesiu. Skausmą jaučiate, kai mylitės tam tikra poza arba kai partneris per giliai įsiskverbia. Moters makštis yra ganėtinai elastinga, o lytinio akto metu ji pailgėja, tačiau jei vyro „pasididžiavimas" yra tikrai nemenkas, moteris jaučia diskomfortą. Daugelis damų nemėgsta „šuniuko" pozos (kai vyras yra iš nugaros), nors tuomet labiausiai stimuliuojamas taškas G. Tiesa, moters kūnas gali prisitaikyti prie bet kokios pozos, ir jei jaučiate skausmingus pojūčius, ko gero, dėl to yra kaltas jūsų partneris.

Ginekologiniai susirgimai taip pat gali sugadinti artumo malonumą. Dėl cistų gali atsirasti stiprus skausmas pilvo apačioje, dėl fibromos atsiranda skausmingi pojūčiai strėnose, o sergant endometrioze moteris patiria diskomfortą po lytinio akto. Pienligė taip pat gali sukelti begalę nemalonumų. Ginekologai tvirtina, kad sekso metu kas ketvirta moteris patiria skausmą būtent dėl pienligės. Po lytinio akto makštis parausta ir suaktyvėja uždegiminiai procesai, prasideda deginimas ir niežulys.

Kartais skausmas gali atsirasti dėl alergijos. Muilas, dušo želė, lubrikantai gali erzinti lytinių organų sritį. Sekso metu diskomfortas tik didėja. Tad prieš pirkdama įvairias intymios higienos priemones, atlikite paprastą odos jautrumo testą. Ant vidinės alkūnės pusės odos užtepkite nedidelį kiekį priemonės, o po 15 minučių pasižiūrėkite, ar nėra kokios nors reakcijos. Jei nieko neatsitiko, priemonė jums tinkama. Taip pat alergija gali sukelti lateksas arba sperma. Jei norite tikslios diagnozės, reikia atlikti tyrimus.

Ir apskritai - nekurkite diagnozės. Jei santykiai skausmingi, būtinai nueikite pas ginekologą.