Mano vyras namie dažnai degina smilkalus, kurių aitrus kvapas mane tiesiog varo iš proto. Nuo smilkalų skleidžiamo kvapo man ima spausti galvą, o uoslė rodos visai atšimpa. Pasirodo, smilkalų dūmuose yra daug daugiau toksinių medžiagų nei automobilių išmetamose dujose judrioje miesto sankryžoje. Todėl ėmiau ieškoti natūralesnių būdų kvepinti namus, kurie maloniai kutentų, o ne griaužtų nosį.

Oro gaivikliai ir kvapnios žvakės taip pat ne pati geriausia alternatyva. Kaip rašo livestrong.com, sintetiniai oro gaivikliai išskiria daugybę pavojingų medžiagų, kurios nusėda kvėpavimo takuose. Todėl reikėtų rinktis ekologiškas priemones arba tiesiog plačiai praverti langą. Tačiau lauke siaučiant pūgoms, tikrai nesinori šalčio įsileisti ir į namus. Siūlau išbandyti kitas natūralias priemones, kurios suteiks jūsų namams jaukaus ir šviežio kvapnumo.

Pačius maloniausius kvapus namuose skleidžia natūralios džiovintos žolelės. Jų galima ir nusipirkti, tačiau geriausia pačioms prisidžiovinti. Todėl ruoškitės vasarą prisiskinti mėtų, melisų, čiobrelių, levandų, ramūnėlių. Sukrovusios džiovintas žoleles į drobinį maišelį, sušlapinkite ir laikykite ant karšto radiatoriaus. Namai prisipildys jaukaus kvapo, kuris pagerins nuotaiką ir savijautą.

Džiovintų žolelių ryšulėlius kabinkite ir į drabužių spintą, įvairūs audiniai itin gerai sugeria kvapus. Kai šie ryšulėliai išsikvėps, naudokite juos vonioje - įmerkite į karštą vonią ir maudynių metu mėgaukitės natūraliais kvapais. Šitaip naudodama džiovintas melisas vos neužmigau. Tikrai nuostabiai atpalaiduojanti ir atgaivinanti naminė kvapų terapija.

Ekologiškose parduotuvėlėse parduodami natūralūs eteriniai aliejai yra puiki priemonė namų kvepinimui. Pasirinkimas kvapų įvairus, todėl kiekvienam metų laikui galite rinktis skirtingą - sunkesnį ir šiltesnį žiemą, gaivesnį ir lengvesnį vasarą. Tereikia kelis lašus eterinio aliejaus užlašinti ant elektros lemputės - šylant eterinis aliejus paskleis savo aromatą. Galite kelis lašus užlašinti ant grindų šluostės. Taip plaunant grindis visi namai prisipildys gaivaus aromato. Vertėtų vengti sintetinių eterinių aliejų, jie gali ne tik erzinti uoslės receptorius, bet ir sukelti alergiją.

Žiemą namus galite kvepinti panaudodamos apelsiną ir gvazdikėlius. Subadykite apelsiną džiovintais gvazdikeliais ir pastatykite norimoje patalpoje. Kambarys prisipildys jaukaus kvapo. Tačiau man šis aromatas patinka tik per žiemos šventes, o paskui greitai pabosta.

Pasigaminkite natūralų namų gaiviklį - į purškiamą vandens dozatorių įpilkite vandens ir įlašinkite kelis lašus mėgstamo kvapo eterinio aliejaus. Šiam reikalui panaudojau seną buteliuką, kuriuo apipurkšdavau gėles vandeniu. Šitaip kvepinu ne tik vonios ir tualeto kambarius, bet ir virtuvę.

Pavasarį drabužinę ir gyvenamąsias patalpas labiau tinka kvepinti šiltais kvapais: kedrų, vanilės, jazminų ar rozmarinų. Vasarą puikiai nuteikia pakalnučių, magnolijų, citrinų, apelsinų, greipfurtų aromatai.