Naudojant kviečių gemalus maistui ruošti, jų negalima virti, kad nežūtų biologiškai vertingos medžiagos. Sumanūs virtuvės šeimininkai sugalvoja įvairiausių ir kiekvieną kartą skirtingų būdų, kaip gemalais paskaninti gaminamus patiekalus.
Kriaušių pyragas
© Shutterstock nuotr.

Jie rekomenduoja užpilti juos vaisių ar daržovių sultimis. Taip pat vartoti kaip maisto priedus pagrindiniams patiekalams pagardinti: pavyzdžiui, išsivirti savo mėgstamos košės ir pagardinti ją kviečių gemalais. Virtuvės šefai teigia, kad gemalai puikiai dera kartu su jogurtu ar pienu, tinka įberti į džemą, mišrainę ar salotas. Be to, jais galima apibarstyti sumuštinukus, omletą, žuvį ar kepsnius, įmaišyti į tešlą kepant blynus, sausainius, bandeles ar keksiukus.

Maistiniai kviečių gemalai ne tik skanūs, bet iš tiesų labai naudingi mūsų organizmui, todėl kiekvienam verta juos išbandyti. Vartodami gemalus jausitės sotūs ir laimingi, be to, sustiprinsite savo imunitetą ir atsparumą žiemos metu plintančioms ligoms.

Internete galima rasti nemažai įvairių kviečių gemalų panaudojimo būdų – nuo paprasčiausio kokteilio iki įmantrių kepinių. Jei dar niekada nebandėte kažko gaminti iš kviečių gemalų, ar jų net nesate ragavę, išbandykite keletą lengvai paruošiamų patiekalų, tinkančių ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Paragavę suprasite – tai ne tik vertinga organizmui, bet ir skanu!

KOKTEILIS SU MĖLYNĖMIS

Ingredientai:

400 g mėlynių;
750 g kefyro;
4 šaukštų kviečių gemalų;
4 šaukštų avižinių dribsnių;
medaus pagal skonį.

Kokteilis su mėlynėmis ir gemalais
Kokteilis su mėlynėmis ir gemalais
© Gamintojo nuotr.

Gaminimas:

Mėlynes perrinkite, nuplaukite ir supilkite į sietą, kad nuvarvėtų. Prireikus nuskainiokite likusius kotelius. Galiausiai mėlynes ir kefyrą supilkite į plaktuvą ir sutrinkite. Suberkite kviečių gemalus, avižinius dribsnius ir viską pagal skonį pasaldinkite medumi. Kokteilį supilstykite ir tuojau pat patiekite, kol dribsniai dar neišbrinkę. Skanaus!

KRIAUŠIŲ PYRAGAS SU IMBIERU IR GEMALAIS

Ingredientai:

4 minkštos ir sultingos kriaušės;
1 šaukštas tarkuoto šviežio imbiero arba 1/2 šaukštelio malto džiovinto imbiero miltelių;
75 g sviesto;
150 g rudojo cukraus;
2 kiaušiniai;
150 ml natūralaus jogurto;
1 stiklinė kvietinių miltų;
pusė stiklinės „Kauno Grūdų“ kviečių gemalų;
didelė sauja kapotų migdolų (apie 50 g);
2 šaukšteliai kepimo miltelių;
Druska;
1 šaukštas sezamo sėklų (nebūtinai).

Kriaušinis pyragas
Kriaušinis pyragas
© Gamintojo nuotr.

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Jas sudėkite į dubenį ir sumaišykite su imbieru. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinius ir plakite, kol masė taps balkšva. Sudėkite jogurtą ir dar kartą išplakite. Atskirame inde sumaišykite miltus, kviečių gemalus, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius. Miltus ir kapotus riešutus suberkite į plakinį ir dar kartą išmaišykite. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite sezamo sėklomis (nebūtinai). Į skardą sukrėskite pusę tešlos, sudėkite kriaušes, ant viršaus supilkite likusią tešlą ir išlyginkite paviršių. Kepkite orkaitėje maždaug 40-50 minučių. Skanaus!

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Perėjusi tikrą pragarą žydė į Vilijampolę grįžo ieškoti užkastos dėžės (111)

Izraelyje šiuo metu gyvenanti Kaune gimusi Dita Šperling savo akimis regėjo, kaip baltaraiščiai...

Lenkijos ekonomikos architektas: sukame pavojingu keliu (73)

Pirmosios nekomunistinės Lenkijos vyriausybės finansų ministras Leszekas Balcerowiczius sako, kad...

Brangi nafta kelia ne tik benzino kainas (48)

Dėl pabrangusios naftos kyla ir degalų kainos. Analitikai perspėja – jeigu taip bus ir toliau,...

Iš Rusijos stačiatikių vyskupo – akibrokštas Putinui (153)

Vienas Rusijos stačiatikių vyskupas pirmadienį pareiškė, kad per kovą vyksiančius šalies...

Šveicarų specialistai įvertino Gedimino kalno gelbėjimo planą: tikrai yra dėl ko nustebti (504)

Lietuvos mokslininkai ir specialistai vis dar nesutaria, kaip gelbėti Gedimino kalną. Kol mūsų...

Turkai lietuvius vadina pirmosiomis „kregždėmis“: atostogauti plūsta dar neprasidėjus kurorto sezonui (1)

Iki kalendorinės vasaros Lietuvoje dar likę beveik 5 mėnesiai, tačiau gyventojai vis aktyviau...

Garsenybėms – metų mados egzaminas. Kam pavyko jį išlaikyti? M. Palaikytės verdiktas (130)

Pramogų pasaulio apdovanojimų rengėjai garsiai skelbė – tai metų renginys. Tad įžymybės...

Naujutėlaitis JAV karo laivas įstrigo lede (94)

Naujutėlaitis JAV karinio jūrų laivyno nuo Kūčių dienos dar nepajudėjo iš Monrealio, o dėl...

Nerimauja dėl Vilniaus darželių plėtros: ar tikrai savivaldybė viską apgalvojo? (4)

Vos prieš mėnesį Vilniaus gyventojams dar kartą buvo pranešta džiaugsminga žinia: „kitąmet...

Serialų aktorė Thalia negali be dramų: močiutės 100-asis gimtadienis irgi priminė muilo operą (3)

Thalia nuvyko į Meksiką dalyvauti savo senelės Evos Mange šimto metų jubiliejuje. 46 metų...