Dažniausiai padėtį galima lengvai ištaisyti išsimaudžius duše, naudojant stipresnį dezodorantą arba išsivalius dantis mėtine dantų pasta. Tačiau būna atvejų, kai tokios priemonės nepadeda.

Taip yra todėl, kad kūno kvapas gali išduoti labai daug dalykų apie Jūsų sveikatą. Neseniai Švedijoje atlikto tyrimo metu išsiaiškinta, kad sergant kai kuriomis ligomis kūnas skleidžia unikalų, išskirtinį kvapą.

Į kuriuos kūno kvapus reikėtų atkreipti dėmesį? Pateikiame penkis dažniausiai pasitaikančius kvapus, kurie įspėja apie rimtą problemą. Taip pat pateikiame rekomendacijas, ką reikėtų daryti, jei jį pajutote.

KŪNO KVAPAS: VAISIAIS DVELKIANTIS KVAPAS IŠ BURNOS - DIABETO SIMPTOMAS

Toks burnos kvapas atsiranda nuo diabeto komplikacijos, vadinamos diabetine ketoacidoze (DKA), kuri atsiranda, kai organizmas išskiria mažai insulino, ir cukraus kiekis kraujyje ima svyruoti, sako Robertas Gabbay iš Joslin diabeto gydymo centro Bostone (JAV).

Ši komplikacija dažniau pasitaiko pacientams, sergantiems pirmojo, o ne antrojo tipo diabetu. Štai kas nutinka: organizmas negali pagaminti energijos, kuri reikalinga jo normaliam funkcionavimui, todėl ima skaidyti riebalų rūgštis. Dėl to kraujyje kaupiasi rūgštinės cheminės medžiagos, vadinamos ketonais. Dėl vienos iš pagrindinių rūgščių – acetono (ta pati medžiaga, kurios yra nagų lako valiklio sudėtyje) – burnos kvapas ir dvelkia vaisiais, sako R. Gabay. Jūs patys galite šito nepastebėti, kol kas nors iš šalies jums neužsimins, bet gydytojai jį užuodžia iškart, kai įeinate į patalpą. DKA pasekmės gali būti rimtos – netgi mirtinos: nuo jos žmogus gali vemti ir dažnai šlapintis, todėl organizmas gali netekti itin daug skysčių.

DKA dažniausiai pasireiškia su kitais diabeto simptomais, tokiais kaip nuovargis, regėjimo sutrikimai ir nepaaiškinamas svorio kritimas, bet dažniausiai pacientai visų šių simptomų nesuveda į viena, todėl diagnozė nustatoma labai vėlai ir gydymas komplikuojasi.

Jei pastebėjote vaisių kvapą iš burnos ir kitus išvardytus simptomus – ypač jei dar jaučiate ir nuovargį, burnos sausumą, kvėpavimo sutrikimus ar pilvo skausmą, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją, rekomenduoja Amerikos diabeto asociacija. Gydymo įstaigoje jums bus ištirtas kraujas: radus jame ketonų, bus atkurta skysčių pusiausvyra, o cukraus kiekis kraujyje normalizuotas pritaikius gydymą insulinu.

KŪNO KVAPAS: SMIRDINČIOS KOJOS - PĖDŲ GRYBELIO SIMPTOMAS

Niekaip neįveikiate dvokiančių sportbačių problemos? Galbūt dėl to kalta grybelinė infekcija. Jei pastebėjote, kad kojų pirštų ar tarpupirščių oda išsausėjusi ir supleišėjusi, paraudusi, su pūslelėmis, greičiausiai, jums prasidėjo pėdų grybelis.

Kojų odoje kartu su grybeliu gali įsiveisti ir bakterijų, tuomet jos skleis itin nemalonų kvapą, sako dermatologijos profesorius Cameronas Rokhsaras iš Sinajaus kalno ligoninės Niujorke. Jeigu pasikasę tarpupirščius paliesite kitas kūno vietas, grybelis gali išplisti ir į jas – pavyzdžiui, į kirkšnis ar į pažastį, tad šios kūno dalys taip pat potencialiai gali skleisti nemalonų kvapą.

Jei pėdų grybelį ignoruosite, tarpupirščių oda gali labai suplonėti, joje ims kauptis drėgmė ir prisiveis bakterijų, sako C. Rokhsaras. Tai gali peraugti į didesnes komplikacijas, tokias kaip bakterinė odos ląstelių infekcija.

Jei pastebėjote minėtus simptomus, visų pirma išbandykite nereceptinius preparatus nuo grybelio. Jei po dviejų savaičių problema neišnyks, kreipkitės į šeimos gydytoją, kuris atliks daugiau tyrimų ir paskirs jums asmeniškai pritaikytą gydymą.

Pėdų grybelis yra tik viena iš nemalonių infekcijų, kuriomis galima užsikrėsti sporto salėje, todėl rekomenduojama persirengimo kambaryje būtinai avėti batus. Kadangi grybeliai tarpsta drėgnoje terpėje, galite naudoti talką, kad pėdos išliktų sausos net kai suprakaituos.

KŪNO KVAPAS: ITIN STIPRUS IŠMATŲ KVAPAS GALI BŪTI ŽENKLAS, KAD ORGANIZMAS NETOLERUOJA LAKTOZĖS

Kai plonoji žarna nepagamina užtektinai enzimo, vadinamo laktaze, ji negali perdirbti laktozės – pieno produktų sudėtyje esančio cukraus, sako gastroenterologijos profesorius Ryanas Ungaro iš Sinajaus kalno ligoninės Niujorke.

Tad laktozė iš plonosios žarnos nukreipiama į gaubtinę žarną (o ne į kraują), kur žarnyno bakterijos ją fermentuoja – kitaip tariant, kyla rūgimo procesas, kuris ir nulemia skystas, labai dvokiančias išmatas, pilvo pūtimą ir dvokias dujas, sako R. Ungaro.

Laktozės netoleravimas yra gana paplitusi problema: JAV nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, pieno produktų nevirškina apie 65 proc. žmonių, tačiau tai gali pasireikšti skirtingais simptomais, pavyzdžiui, pilvo diegliais, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, taip pat, kaip jau minėjome, dvokiančiomis išmatomis ir dujomis. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus organizmo, sako leidinio „Men‘s Health“ ekspertas mitybos klausimais Alanas Aragonas.

Daugumai žmonių šiuos nemalonius simptomus sukelia vos 12 gramų laktozės – tai yra, 230 g pieno ar puodelis ledų, sako ekspertas.

Tad jei pastebėjote, kad išgėrus pieno, dujos ir išmatos tampa itin nemalonaus kvapo, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, sako A. Ungaro. Jis jums gali diagnozuoti laktozės netoleravimą arba rimtesnę problemą, tokią kaip Krono liga. Be to, gydytojas gali padėti jums nustatyti, kiek laktozės per dieną galite suvartoti, kad nekiltų problemų.

KŪNO KVAPAS: STIPRUS ŠLAPIMO KVAPAS - ŠLAPIMO TAKŲ INFEKCIJOS POŽYMIS

Nuo šlapimo takų infekcijos šlapimas gali skleisti nemalonų, kone cheminį kvapą, sako urologas Jaminas Brahmbhattas iš „Orlando Health“. Šią infekciją sukelia į šlapimo takus ar šlaplę pakliuvusi bakterija, dažniausiai E. coli. Ši bakterija ima daugintis šlapimo pūslėje ir sukelia infekciją.

Šlapimo takų infekcijos dažniau kankina moteris nei vyrus, nes jų šlaplė – kanalas, kuriuo iš pūslės teka šlapimas – yra trumpesnė. Jei pajutote, kad šlapimas yra aštresnio kvapo nei paprastai, kreipkitės į gydytoją, kuris jums paskirs šlapimo tyrimą.

KŪNO KVAPAS: NEMALONUS BURNOS KVAPAS GALI BŪTI MIEGO APNĖJOS SIMPTOMAS

Jei rytais jums iš burnos visada sklinda nemalonus kvapas – net jei reguliariai valotės dantis – ko gero jus kankina nediagnozuota miego apnėja. Tai sutrikimas, kai miegant protarpiais nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas.

Miego apnėja gali sukelti garsų knarkimą, žmogus naktį kvėpuoja per burną, todėl ryte burna būna labai išdžiūvusi, o dėl to atsiranda nemalonus kvapas, sako klinikinės medicinos profesorius Rajas Dasgupta iš Pietų Kalifornijos universiteto.

Išsausėjusioje burnoje labiau dauginasi bakterijos, o kai kurios jų rūšys skleidžia sieros kvapą, tad iš burnos gali sklisti supuvusių kiaušinių dvokas.

Jei pašalinote visas kitas nemalonaus burnos kvapo priežastis, ir vis tiek ryte nubudus iš burnos sklinda nemalonus kvapas, be to, dieną jaučiatės mieguisti, o miegodami knarkiate, rekomenduojame kreiptis į gydytoją. Labai svarbu, kad miego apnėja būtų diagnozuota kuo anksčiau: šis sutrikimas labai glaudžiai siejamas su diabetu, aukštu kraujospūdžiu ir širdies ligomis, tad kuo greičiau imsitės priemonių, tuo didesnė tikimybė, kad išvengsite ilgalaikės žalos sveikatai, sako R. Dasgupta.

Gydytojas gali pasiūlyti specialų prietaisą – ant nosies ir burnos dedamą kaukę, kuri miego metu padeda išlaikyti kvėpavimo takus atvirus.