Medikai teigia, kad tokio dalyko, kaip saugus įdegis, nėra apskritai... Vis dėlto įgauti rusvą odos atspalvį ir pasikrauti vitamino D atsargas būsimai žiemai nori daugelis. Tad kaip, mažiausiai sau pakenkiant, pasiekti geriausių rezultatų?

Pasiruošk tinkamai

Prieš saulės vonias odą reikia tinkamai paruošti - nušveisti ir pašalinti negyvas epidermio ląsteles.

Natūralios kosmetikos „Uoga uoga" kūrėja Lena Sokolovska rekomenduotų šią procedūrą atlikti su natūraliu kūno šveitikliu, pagamintu aliejaus pagrindu su jūros druska arba ruduoju cukrumi, kuris ne tik nušveistų odą, bet ir ją tinkamai pamaitintų.

Šveitiklis kūnui su jūros druska

Reikės:
stiklinės smulkios jūros druskos,
pusės stiklinės migdolų aliejaus,
1/4 stiklinės medaus,
10 lašų mėtų eterinio aliejaus

Šveitiklis kūnui su ruduoju cukrumi

Reikės:
stiklinės smulkinto (permalto) rudojo cukraus,
pusės stiklinės nerafinuoto kokosų aliejaus,
1/4 stiklinės medaus.

Paruošimas. Gerai sumaišykite visus reikalingus ingredientus. Šveitiklio užteks ir ateičiai, jei bus sandariai uždarytas ir į jį nepateks vandens, net iki 4 mėn.

Kūną reikėtų šveisti dieną prieš mėgaujantis saulės voniomis, nes kartu su negyvomis ląstelėmis nušveisite ir natūralų odos riebalų sluoksnį, kuris svarbus, saugantis nuo spindulių sukeliamos žalos. Dėl šios priežasties tą dieną, kai ruošiatės degintis, nepatartina ir mirkti vonioje, naudoti kempinių.

Saugus ir saikingas laikas

Saugiausias laikas lepintis saulės spinduliais laikomas iki 10 val. ir po 16 val. Patys agresyviausi spinduliai būna vidurdienį tarp 11 val. ir 13 val. - šiuo metu griežtai rekomenduotume nesideginti, ypač turintiems labai šviesią ir apgamuotą odą.

Pradėjus saulės vonių seansus, patariama pirmąją dieną saulėje praleisti ne ilgiau 15 min. Kasdien šį laiką galima po truputį ilginti, bet jis neturėtų viršyti valandos trukmės per dieną.

Ką tepti ir kaip

Renkantis apsauginį kremą nuo saulės - pasirinkimas platus, svarbu laikytis ant pakuotės rašomų nurodymų bei pasirinkti apsaugos faktorių pagal savo odos tipą ir poreikį.

Norintiems rinktis natūralią apsaugą be sintetinių priedų, kvapiklių ir konservantų, alternatyva gali tapti natūralūs aliejai. Kosmetikos kūrėja L. Sokolovska išskiria sąrašą tinkamiausių naudoti, laiką leidžiant saulėje. Pastarieji dėl savo savybių ne tik labai efektyviai drėkina ir maitina odą, bet ir pagal esamus duomenis maksimaliai iš visų kitų aliejų blokuoja žalingus saulės spindulius.

Svarbu nepamiršti, kad saulės vonių metu odą reikia nuolat drėkinti, nes būtent išsausėjusi ji skausmingai nudega. Ant drėgnos odos turi būti tepami ir natūralūs aliejai, svarbu jais teptis dažnai, nepamiršti to pakartoti po maudynių. Sveika natūraliu aliejumi odą palepinti ir po saulės vonių.

Kokį natūralų aliejų rinktis?

Aviečių sėklų aliejus garsėja kaip labai stipriai drėkinantis ir maitinantis odą. Tyrimų metų buvo nustatyta, kad tam tikros jo cheminės savybės prilygsta titano dioksidui, kuris naudojamas sintetinėse priemonėse apsaugai nuo saulės ir žalingų UV spindulių. Yra teigiama, kad iš visų aliejų šis turi aukščiausią apsaugos nuo saulės faktorių, svyruojanti tarp 28 - 50. Tiksliai šis faktorius nustatomas konkrečiam aliejui. Šis aliejus taip pat turi labai daug vitaminų - E, A, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, todėl skatina ląstelių atsinaujinimo procesus, padeda atkurti odos tonusą ir normalų kolageno lygį, puikiai išlaiko drėgmę odoje, efektyviai apsaugo ją nuo pirmalaikio senėjimo.

Kraštuose, kuriuose auga kokosai, jų aliejus nuo seno naudojamas palepinti odą būnant saulėje ir po jos vonių. Kai kurie šaltiniai teigia, kad kokosų aliejus yra viena pirmųjų natūralių priemonių apsaugai nuo saulės, kurios pagrindu vėliau buvo kuriamos sintetinės apsaugos nuo saulės priemones. Šis aliejus labai tinkamas turintiems jautrią odą, savo sudėtyje jis kaupia daug antioksidantų, kurie labai svarbūs siekiant išvengti odos nudegimo. Atgaivinti juo odą patartina ir po saulės vonių.

Kanapių sėklų aliejus turi cheminių junginių, kurie ne tik padeda apsisaugoti nuo žalingų saulės spindulių, bet ir neblokuoja vitamino D patekimo į odą bei skatina ląstelių atsinaujinimą. Šis aliejus teigiamai veikia odos pH, subalansuoja lipidų kiekį ir ją drėkina. Kanapių aliejus pasižymi priešuždegiminėmis, antioksidacinėmis, stabdančiomis senėjimo procesus, drėkinančiomis, maitinančiomis, odos būklę gerinančiomis ir saugančiomis savybėmis. Puikiai tinka brandžiai, senstančiai odai.

Lazdynų riešutų aliejus dėl sudėtyje esančio gausaus vitamino E kiekio yra taip pat priskiriamas prie tinkamų naudoti ilgiau būnant saulėje. Palyginus su kitais aliejais, oda jį itin gerai ir greitai absorbuoja. Jis atstato drėgmės ir riebalų pusiausvyrą, maitina, minkština ir stiprina, puikiai pasiskirsto, įsigeria, sutraukia poras, nepalieka riebios plėvelės ant odos.

Sviestmedžio aliejuje esanti ypatinga cinamono rūgštis suteikia apsaugą nuo žalingų UV spindulių, o pats aliejus labai tinka itin sausai odai. Jis puikiai lydosi nuo kūno temperatūros, greitai susigeria į odą, nepalieka riebumo jausmo. Jame apstu antioksidantų, vitaminų A, E, kurie stiprina odos ląstelių regeneraciją ir skatina kraujo apytaką žemiau odos paviršiaus.

Makadamijos riešutų aliejuje taip pat randama jau minėtos cinamono rūgšties, kuri gelbsti, saugantis nuo žalingų saulės spindulių. Pats aliejus turi savybių, panašių į natūralų žmogaus odos sebumą, kurį gamina mūsų riebalinės liaukos, kad apsaugotų odą nuo išsausėjimo. Todėl šis aliejus padeda atstatyti ir išlaikyti odos drėgmės balansą, efektyviai ją minkština, daro elastingesne, maitina. Jame nestinga magnio, geležies, fosforo, kalio ir vitamino E.

Simondsijų aliejus, kaip ir makadamijų, yra panašus į žmogaus sebumą (natūralų odos riebalą), jis ne tik natūraliai maitina, bet ir suteikia gydomųjų ir priešuždegiminių savybių. Svarbu juo palepinti odą ir po saulės vonių, kad pamaitintumėte ir atstatytumėte drėgmę. Per ilgai pabuvus saulėje, simondsijų aliejus nuramins jos perštėjimą.

Alyvuogių aliejuje, jei jis nerafinuotas ir šalto spaudimo, taip pat nestinga vitamino E, kuris ramina ir drėkina odą tuo pačiu metu. Tai itin svarbu, mėgaujantis saulės voniomis.