Iškepti pyragą – viena, o štai tešlos vyniotinį, kuriame būtų įsitaisę cukruoti obuoliai su cinamono dulkėmis, yra jau aukštesnis lygis. Ką gi, imamės darbo.


Reikės:
1 šaukštelio alyvuogių aliejaus,
1 šviežio kiaušinio,
250-300 g smulkiai maltų miltų,
druskos,
alyvuogių aliejaus tešlai patepti.

Įdarui reikės:
1 kg rūgščių obuolių,
100 g sviesto,
100 g maltų džiūvėsėlių,
250 g cukraus,
1-2 šaukštelių cinamono,
80 g razinų (galite ir skaldytų migdolų)
citrinos sulčių,
šlakelio romo.

Gaminimas. Miltus prasijokite ir palikite pastovėti - jie turi būti kambario temperatūros.

Ant stalo supilkite kalnelį, padarykite duobutę. įmuškite kiaušinį, berkite druskos, supilkite aliejų ir atskieskite pamažu 100 ml šilto vandens (su keliais acto lašeliais). Maišykite ir minkykite rankomis, kol pasidarys kieta tešla, nelimpanti prie rankų.

Suvoliokite rutulį, aptepkite alyvuogių aliejumi, susikite į foliją ir palikite po pašildytu dubeniu ar šiltu apklotu 20-30 minučių.

Ant stalo tieskite lininę staltiesę (ar rankšluostį, didelę servetėlę), pabarstykite miltų, padėkite tešlą ir iškočiokite. Paskui tešlą atsargiai ištempkite skirtingomis kryptimis - blynas turi būti labai plonas.

Obuolius nulupkite, supjaustykite smulkiomis skiltelėmis, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu, razinomis ir šlakeliu romo. Džiūvėsėlius pakepinkite svieste iki auksinės spalvos.

Tešlą apšlakstykite citrinos sultimis, tada pabarstykite džiūvėsėliais. Obuolių masę paskirstykite ant 2/3 tešlos blyno. Lininio rankšluosčio pagalba vyniokite štrudelį taip, kad tešla be obuolių įdaro būtų paskutinis užlenkimas.

Atsargiai su rankšluosčiu perneškite štrudelį ant kepimo skardos, pateptos sviestu, ir kiškite į 200 laipsnių kaitrumo orkaitę. Kepkite 30 minučių.

Leiskite kepiniui atvėsti, pabarstykite cukraus pudra, supjaustykitegriežinėliais ir valgykite.

Skanaus!