Dažniausiai tokį reiškinį sukelia neteisingas vaistų - antibiotikų ar kitokių medikamentų - vartojimas, perdozavimas.

Pirštų antspaudų nykimas
Prieš kelerius metus amerikiečių migracijos pareigūnai kelioms valandoms sulaikė asmenį iš Singapūro, aptikę, kad šis neturi pirštų antspaudų. Pasirodo, jis vartojo vėžiui gydyti skirtą vaistą „Xeloda", kurio veiklioji medžiaga - kapecitabinas. Reaguodama į preparatą, oda tiesiog nusisluoksniavo ir neliko jai būdingo rašto.

Užmaršumas
Kino filmuose amnezija herojų ištinka stipriai susitrenkus galvą. Medicinoje trumpalaikį atminties praradimą gali sukelti kai kurie vaistiniai preparatai - trankvilizatoriai (raminamieji) ir migdomieji.

Sužalota uoslė
Medikai yra gavę pranešimų, jog kai kuriems pacientams visiškai išnyko gebėjimas skirti kvapus (anosmija). Tai interferono, kuris paprastai naudojamas hepatitui, leukemijai ir išsėtinei sklerozei gydyti, sukeltos pasekmės. Štai vienas pacientas, net ir praėjus daugiau nei metams po gydymo interferonu baigties, vis dar negalėjo skirti kvapų.

Seksualinė priklausomybė
Jei žmogus vartoja ropinirolį, kuris būna skiriamas Parkinsono ligos gydymui, gali susirgti seksualine priklausomybe ar pasinerti į azartinius žaidimus. Antibiotiko ropinolio šalutinis poveikis gali smarkiai paveikti paciento moralinę gyvenimo pusę. Pacientai turėtų informuoti gydytoją, jeigu jaučia potraukį lošimui, seksualiniams nuotykiams ar kitokiems dalykams.

Naktipiečiai
Migdomieji, kurių pagrindinė medžiaga zolpidemas, kai kuriuos pacientus veikia neįprastai - vilioja į virtuvę ruošti maisto, valgyti ir klaidžioti miego metu. Tai gana pavojinga, todėl artimieji žmogų, besigydantį šiuo vaistu, turėtų ypač stebėti bei juo rūpintis.

Haliucinacijos
Meflokvinas - tai medžiaga, kuri skiriama maliarijos prevencijai, tačiau jos sukeliamas šalutinis poveikis - haliucinacijos, bandymas nusižudyti. Tokius pojūčius praneša pacientai, kurie vartojo preparatą su meflokvinu.

Mėlynas šlapimas
Mėlyna spalva - gana reta gamtoje. Todėl keista, jog kai kurie medicininiai preparatai gali nudažyti šlapimą. Tai antidepresantas amitriptilinas, skausmą malšinantis indometacinas ir anestetikas propofolis (nuo jo perdozavimo mirė Michaelas Jacksonas). Mėlyna spalva atsiranda dėl dirbtinių dažiklių, kurių yra šiuose išvardintuose preparatuose.

Todėl tas priminimas „dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytojus ar vaistininku" yra itin svarbus. Klausinėkite gydytojo, skaitykite vaisto lapelyje apie galimą šalutinį poveikį, nes kitaip įsivarysite dar vieną ligą.

Pagal aif.ru