Surfinijas bei petunijas sunku atskirti, tačiau surfinijoms būdingi svyrantys stiebai ir daugybė žiedų. Manoma, kad gražuolės surfinijos yra lapesnės.

Petunijos ir surfinijos gražios. Be jų, kaip ir be raganių, sunku įsivaizduoti tikrai puošnią kaimo sodybą ar stilingą daugiabučio balkoną. Kuo ypatingos petunijos bei surfinijos? Ko reikia, kad jos ilgai džiugintų akį?

Kokie pagrindiniai principai ir ką vertėtų žinoti apie petunijų bei surfinijų priežiūrą vasarą?

* Petunijos bei surfinijos turi galingą šaknų sistemą, todėl žemės joms reikia daug: 5 l vienam augalui. Į 10 l talpos vazoną galima sodinti dvi petunijas (surfinijas).

* Petunijos (surfinijos) labai ėdrios gėlės, todėl reikia nuolat tręšti. Kol gėlės jaunos, joms reikia trąšų, kurių sudėtyje yra azoto. Vėliau jau reikalingas fosforas ir kalis. Tinka ir kompleksinės trąšos su mikroelementais.

* Geležis - svarbi petunijų (surfinijų) valgiaraščio dalis. Kai jos trūksta, ima geltonuoti lapeliai. Jei taip nutinka, ieškoti specialių trąšų su šiuo elementu.

* Jau suaugusias petunijas (surfinijas) reikia tręšti kas 5 dienas, paeiliui vis kaitaliojant šaknines ir nešakninį (lapinį) tręšimą. Ypač šie augalai mėgsta kalio monofosfatą. Gėlių žydėjimo laikotarpiu reikėtų tręšti ne mažiau kaip 1 kartą per 2 savaites.

* Svarbu neperlaistyti petunijų daigų, o štai suaugusias gėles jau galite lieti gausiai. Jei žemė bus trumpam išdžiuvusi (tarkim, išvyksite į kelionę), tai šie augalai tai ištvers.

* Nužydėjusius žiedus būtinai nugnaibykite - tai sukels dar vieną žydėjimo bangą. Jeigu norite, kad petuniją gausintųsi vešliais krūmeliais, o ne stiebtųsi vienu stiebu į viršų, tuomet nugnybkite ties trečiu lapeliu. Žodžiu, turite formuoti kaip bonsus.

* Kad lapeliai būtų mėsingi, sveiki, o žiedai dideli, pailgėtų žydėjimo laikas, reikėtų laistyti specialiu preparatu, kurio rasite parduotuvėse.

* Petunijos (surfinijos) mėgsta saulėtas, gerai apšviestas vietas. Jei auga šešėlyje, lapų bus gausiau, o žiedų sumažės, augalai [praras savo dekoratyvumą. Jei jūsų balkonas ar terasa yra pietinėje ar petvakarių pusėje, tai geriausia kryptis šiems augalams.

* Augalai mėgsta šilumą, tačiau itin didelius karščius perneša sunkiai. Kažkurį laiką petunijos gali gyventi be vandens, tačiau kad normaliai augtų ir žydėtų, jas reikia laistyti reguliariai. Karštomis dienomis gėles pageidautina laistyti ryte ir vakare (prieš saulėtekį ir po saulėlydžio), kad žemė visiškai neišdžiūtų.

* Petunijos (surfinijos) pakelia ir dirvožemio drėgmę, tačiau svarbu, kad vanduo neužsilaikytų, kitaip ims pūti šaknys. Idealu šiltomis dienomis augalus apipurkšti (vandens lašeliai turi būti smulkūs). Tokios priemonės neleis augalui susirgti.

* Senos šių augalų rūšys yra lepesnės, tačiau šiuolaikiniai augalai yra atsparesni prastoms oro sąlygoms: lietui, vėjui, sausrą, tačiau tai nereiškia, kad augalus turi palikti likimo valiai ar perlieti. Jei matome, kad svyrančios surfinijos yra talžomos vėjo, lietaus, geriau jas pernešti į saugesnę vietą, kad nebūtų pažeisti liauni stiebai.

* Jei petunijos (surfinijos) perdžiūvo, pamėginkite skubiai atgaivinti - į vonią ar didelį indą priliekite kambario temperatūros vandens, įleiskite vazoną ir ištraukusios palikite kelioms minutėms, kad nuvarvėtų. Į lauką išneškite tik tuomet, kai gėlių nebeveiks tiesioginiai saulės spinduliai.

Shutterstock nuotr.