Žinoma, galime gulėti ir ant pilvo – turėsime netgi labai plokščią variantą. Tačiau ar tai išeitis? Žiemą priaugti lašinukų dar didesnė rizika: į darbą ir iš jo važiuojame, vakare sėdime namuose, nei pajudame, tai iki vonios kambario ar šaldytuvo. Prisiversti bent per pietų pertrauką pasivaikščioti (bent iki valandos per dieną) ar kelis kartus per savaitę pasportuoti, daryti daugiau fizinių pratimų ir mažiau valgyti jau prilygsta žygdarbiui.

Štai keli žingsniai, kurių reikėtų laikytis, jeigu tvirtai nusprendėte veikti, o ne tik sakyti – viskas, rytoj pradedu.

Peržvelkite mitybą

Bent porą savaičių rašykite, kada ir kaip maitinatės, kiek suvartojate skysčių. Pažymėkite taip pat, kokį maistą valgote – virtą, keptą, šaltą, žalią – ir porcijos dydį. O paskui savo sąrašiuką palyginkite su sveikos mitybos principais. Kai surašysite pliusus ir minusas, tiesa tikrai taip durs į akį, kad noras veikti bus itin motyvuotas.

Lėtas planas

Dietologai teigia, jog plokščiam pilvui ir grakščiai talijai kenkia šokoladas bei kiti saldumynai, kepiniai, uogienės su cukrumi, sūdyti riešutai, riebūs produktai. Jei nusprendėte uoliai plokštinti pilvą, turėsite atsisakyti rūkytų ir konservuotų produktų bei pusfabrikačių, pomidorų padažas bei majonezo, sulčių iš pakelio.

Nepirkite saldaus jogurto, sūrio, pudingo, grietinėlės ir riebaus pieno, taip pat „baltų“ kepinių – batonų, bandelių, pyragų. Ir tai dar ne viskas! Jei sapnuojate save plokščiapilvę, privalėsite atsisakyti alkoholio, ypač alaus, kuriame esantys fitoestrogenai sutrikdo medžiagų apykaitą ir aplipina taliją riebalais.

Taip pat turėsite mesti rūkyti – nikotinas suardo ląstelių kvėpavimą, sendina organizmą ir skatina riebalus kauptis organizme.

Sumažinkite ir druskos – tik iki 4 g per parą.

Pilvas ims trauktis ir suplokštės, jei valgysite:

* sėlenų ir neskaldytų grūdų duoną,

* neskaldytų grūdų košę, virtą vandeniu atskiestame piene,

* sėlenas bei produktus su jomis,

* daržoves ir vaisius, kurie yra ląstelienos, vitaminų ir mineralų šaltinis. Talijos grakštumui tinka citrusiniai vaisiai, obuoliai ir kriaušės, venkite vynuogių ir bananų,

* žalias daržoves – jų kiekio neribokite,

* liesus pieno produktus, o dar geriau – rauginto pieno,

* graikinių riešutų, anakardžių ir migdolų – saikingai,

* jūros produktus – juose mažai kalorijų, bet daug baltymų bei nesočiųjų riebalų. Sušiai ir rollai – puiki dieta,

* mėsą, žuvį, vištieną – liesą. Geriau virkite, o kepkite be riebalų, tačiau gardinkite prieskoniais – pipirais, čiobreliais, žalumynais.

Kad mitybos planas būtų efektyvus, laikykitės ir tam tikrų taisyklių. Tebūna jums pagalbininkės:

1. Nevalgykite prie televizoriaus, kompiuterio ar skaitydama knygą.

2. Valgydama susitelkite į patį procesą, lėtai ir daug kartų sukramtykite – taip suvalgysite mažiau.

3. Įsidėkite į lėkštę savo įprastinę porciją ir padalinkite į tris dalis. Suvalgykite tik du trečdalius.

4. Būtinai pusryčiaukite, nesvarbu, darbe ar namuose. Jei išgeriate tik kavos, tai nėra pusryčiai.

5. Savo dienos normą padalinkite į 4–5 valgymus. Porcijos turi būti nedidelės.

6. Nevakarieniaukite vėliau kaip 19–20 val., ypač jei anksti einate miegoti.

Kad ir kokios dietos besilaikytumėte, numesti kilogramai gali sugrįžti, jei nesilaikysite aukščiau išvardintų taisyklių ir neatsisakysite kenksmingų figūrai produktų.

Jei norite, kad lieknėjimo rezultatai pasimatytų greitai, galima daryti iškrovos dieną ar laikytis gana griežtos monodietos (grikių, kefyro, obuolių, ryžių). Ilgai taip maitintis nepatartina, o iškrovos dieną surenkite tik kartą per savaitę.

KEFYRO DIETA

Laikomasi jos 3–5 dienas. Be kefyro, reikia gerti daug negazuoto vandens. Jei kefyras jums neskanus, skieskite perpus su sultimis. 

Preliminarus meniu: 

* pusryčiai – 1,5 stiklinės kefyro, riekė ruginės duonos su sėlenomis,

* pietūs – 2-3 stiklinės kefyro,

* vakarienė – 1,5 stiklinės kefyro ir 2 ruginiai džiūvėsėliai.

GRIKIŲ DIETA

Laikytis 4–5 dienas. Kruopos ne verdamos, o užplikomos ir paliekamos per naktį brinkti. Dėl skonio galime išspausti citrinos sulčių, tačiau daugiau jokių pagardų – sviesto, grietinės ar prieskonių. Geriamas vanduo arba kefyras.

OBUOLIŲ DIETA

Laikytis 3–5 dienas. Valgykite tik obuolius neribotais kiekiais, per pietus galite sukrimsti ruginių džiūvėsių (4-5 vnt.). Gerkite paprastą vandenį.

Po tokių monodietų keiskite savo mitybą iš esmės, taip pat nepamirškite pratimų pilvo presui, pritūpimų, bėgimo, plaukimo. Šios sporto šakos gerai tempia ne tik pilvo, bet ir viso kūno raumenis.