Gelbėjam džinsus

Naujų džinsų spalva norisi džiaugtis kuo ilgiau. Deja, neretai tamsi mėlyna jau po kelių skalbimų praranda sodrumą. Prieš mesdamos naujus džinsus į skalbimo mašiną, patikrinkite, ar jie nedažo. Popierine servetėle patrinkite džinsinį audinį, jei ši įgauna melsvą atspalvį, aišku, kad džinsai dažys ir su kiekvienu skalbimu bluks.

Saugus būdas, nesugadinsiantis džinsų – sausas valymas, tačiau tai patuštins kišenę. Sutaupysite, jei prieš skalbimą dažyti linkusius džinsus išversite ir skalbsite su tamsesnės spalvos drabužiais šaltame vandenyje.


"Shutterstock" nuotr.

Gelbėjam baltus drabužius

Kad medvilnei sėkmingai grąžintumėte sniego baltumą, vien baliklio nepakaks. Pirmiausia patikrinkite, ar nėra dėmių, prieš balinimą jos turi būti pašalintos. Vandens pagrindo dėmių (prakaito, kraujo, kavos, arbatos ir pan.) atsikratysite šaltu vandeniu ir pasirinktu plovikliu. Sunkiau kovoti su riebalinėmis dėmėmis (sviestas, aliejus, pudra, kremas ir t.t.), tokias teks šalinti sausu valymu.


Sipa Press/Scanpix nuotr. "Ralph Lauren" modelis.

Gelbėjam mezginius

Orams atšalus vis dažniau įsisukame į šiltą megztinį. Bėda ta, kad jau po pirmųjų skalbimų megztiniai ima burbuliuotis. Mažus susivėlusių siūlų gumulėlius galite pašalinti specialia jiems skirta mašinėle. Svarbu per stipriai mašinėlės nespausti, kad nenuskustumėte per daug pluošto.

Jei norite kokybiško mezginio, kuris nebadytų akių nusidėvėjimu, ieškokite megzto iš kašmyro ar merinosų vilnos. Kad megztiniai ilgiau išlaikytų prekinę išvaizdą, juos skalbkite rankomis drungname vandenyje, kaip valiklį naudokite vaikams skirtą šampūną. Džiovinkite ištiesusios per visą džiovyklę, nekabinkite ant gyvatuko, nes megztinis gali išsitampyti ir prarasti pirminę formą.

"Asos" megztinis (asos.com nuotr.)

Gelbėjam vakarinius apdarus

Ne viena turime prabangesnį drabužį, siuvinėtą karoliukais, žvyneliais, žibučiais ar kitaip dekoruotą. Prieš skalbdamos tokius drabužius, išsiaiškinkite, kaip papuošimai pritvirtinti. Smulkiomis detalėmis siuvinėtus drabužius skalbkite išverstus į kitą pusę, įdėtus į specialų tinklinį maišelį. Skalbkite tik šaltame vandenyje, nustačiusios švelnaus skalbimo funkciją. Atminkite, kad skalbikliai ir stiprios dėmių šalinimo priemonės gali ištirpdyti karštus klijus ar vašką, kuriais kartais tvirtinami papuošimai.


"Asos" suknelė (
asos.com nuotr.
)

Gelbėjam rankines

Odinės rankinės – nepigios, tad jomis reikia atidžiai pasirūpinti. Jei jūsų rankinė peršlapo lietuje, ją iškraustykite ir pridėkite glamžytų laikraščių. Šie sugers drėgmę, kas kiek laiko sudrėkusius laikraščius pakeiskite sausais. Nedžiovinkite rankinės prie radiatoriaus - šiluma ją deformuos. Sausą rankinę patepkite odai skirtu kondicionieriumi; rankinė suminkštės, oda atsigaus.


Sipa/Scanpix nuotr. "Mulberry" modelis.