Šiais metais garsi teatralė dviračių sezoną uždarė anksčiau. Jos vyras dviračiais vis dar važinėja net ir iškritus pirmajam sniegui. O štai pernai N. Narmontaitė dviračiu važinėjosi iki kalendorinės žiemos pradžios. Dviračio sezono uždarymas ir atidarymas priklauso nuo oro, sako ji.

Mina ir gatvėje, ir namuose

Vieniems didžiųjų Europos miestų gyventojams dviratis yra susisiekimo priemonė. Kitiems tai - malonus ir aktyvus laisvalaikis, pramoga.

"Man tai yra malonumas. Man labai patinka važiuoti dviračiu. Minu tiek namuose, tiek gatvėje. Ypatingai patinka išsiruošti su dviračiu į žygius pajūryje, važinėti po parkus, apžiūrėti ir išlandžioti visus kampelius, įdomias vietoves atvykus į svečią šalį. Dviračiu gali pasiekti vietas, kur mašina neprivažiuoja, ir įveikti atstumus, kur pėsčiomis negalėtum", - pasakoja aktorė.
Nijolė Narmontaitė, Paulius Kovas

Kadangi žinoma moteris pati vairuoja automobilį, kelyje nematomą tamsiai apsirengusį dviratininką be jokių atšvaitų vadina kamikadze.

"Žinodama, kaip visi vairuotojai keiksnoja tokius dviratininkus, aš visada rengiuosi liemenę, deduosi riešų, kojų atšvaitus. Tamsiu paros metu nelabai mėgstu važinėti, bet jei tenka, laikausi visų taisyklių, važinėju dviračių takais. Prieš perėjas visada sustoju, persivarau dviratį", - prisipažįsta N. Narmontaitė.

Užjaučia vairuotojus

Ji puikiai supranta ir užjaučia vairuotojus, kuriems daug bėdų gali pridaryti iš už kampo išlindęs juodas ir nematomas dviratininkas. "Tokie pridaro bėdos ne tik patys sau, bet ir kitiems. Todėl aš stengiuosi niekam nepridaryti problemų", - sako aktorė.

Seniau tokio judėjimo keliuose nebuvo, vienas kitas automobilis pravažiuodavo. Todėl gal ir nebuvo tokių minčių saugotis, perspėjamuosius ženklus nešioti.

Kas paskatino imtis tokių atsargumo priemonių?

"Vaikystėje labai mėgau važinėti dviračiu be taisyklių. Kuo mandriau, tuo geriau. Tiek kojas iškėlus, tiek be rankų, užsilipus ant sėdynės ir panašiai. Ne kartą esu kritusi, nusibalnojusi. Tiesa, seniau tokio judėjimo keliuose nebuvo, vienas kitas automobilis pravažiuodavo. Todėl gal ir nebuvo tokių minčių saugotis, perspėjamuosius ženklus nešioti", - prisimena pašnekovė.

Tačiau pati tapusi vairuotoja aktorė suprato, kad reikia saugotis nematomų dviratininkų ir pačiai tokia negalima būti.

"Kadangi pati vairuoju, esu patyrusi ne vieną nesaugią situaciją, kurią sukėlė tarsi iš po žemių išdygę dviratininkai. Viskas baigėsi laimingai, tačiau galėjo būti visko", - neabejoja N. Narmontaitė.
Nijolė Narmontaitė

Dviratę transporto priemonę mėgstanti aktorė mina netgi namuose, pavyzdžiui, skaitydama knygą ar žiūrėdama televizorių.

"Man visada gaila laiko, vienu metu mėgstu daryti kelis dalykus. Todėl jei yra galimybė, mėgstu pajudinti galūnes ir pajudėti ant dviračio, pavyzdžiui, žiūrėdama žinias ar skaitydama", - sako ji.