Nuo fizinio artumo galima tiesiog atprasti. Kaip sugrįžti prie sekso po pertraukos? Gydytojas seksologas, psichoterapeutas Evgenijus Kulgavčiukas patarimų nestokoja. Lytinis potraukis - natūralus organizmo poreikis, tačiau daugelis pastebi, kad jei ilgai gyvenama be sekso, tas potraukis nebūtinai pasireiškia. Kas vyksta su libido, kai nėra sekso? Jei viskas gerai su sveikata ir organizmu, o partnerio nėra, ar gali seksualinis geismas priblėsti ar visai nuslobti?

Specialistas komentuoja: „Seksologijoje žinomas Tarchanovo-Belovo fenomenas. Susilaikymo sąlygomis libido iš pradžių padidėja, tačiau „perdegus“ ima mažėti. Šis fenomenas daugiau pasireiškia vyrams, tačiau dažnai būna ir moterims. Pereinamojo laikotarpio trukmė priklauso nuo lytinės konstitucijos, kurią gali nustatyti gydytojas seksologas.

Būtina prisiminti, kad seksualinis aktyvumas - tai ne tik hormonai. Didžiulės reikšmės turi ir nervų sistema, ir žmogaus psichika. Esant ilgoms pauzėms, seksualinė funkcija gali nustoti veikti. Be to, dažnai pastebimi atvejai, kai asociatyviniai ryšiai ima blėsti - tai yra, organizmas kiek pamiršta, kaip tai daroma.“ Organizmas pamiršta procesą, o jūs pamirštate tai, kad kažkada galėjote būti seksualiai patrauklios.

Pavyzdžiui, sunkus išsiskyrimas nepadidina savivertės, o po to sekantis sekso nebuvimas pagimdo dar daugiau abejonių - kiek jūs esate patraukli, ar gerai atrodo jūsų kūnas, juk patrauklumo „įrodymų“ būta taip seniai, kad atmintis jau nebegali palaikyti jūsų pasitikėjimo savimi. Be to, esti ir baimė „nespėti“ padaryti visko, ko reikia arba ko norisi, juk jau daug laiko prabėgo. Kadangi pertrauka sekse paprastai turi savo konkrečias priežastis, ir sugrįžimas atgal į aktyvų seksualinį gyvenimą ne visada būna paprastas. Kartais libido sumažėjimas apsunkina seksualinę reabilitaciją. Todėl svarbu stebėti ir savo sveikatą.
Gamta neleidžia reprodukuotis asmenims, kurie yra prastos fizinės ir psichinės būklės, kadangi jie potencialiai gali nesugebėti pasirūpinti naujagimiais.

Specialistas komentuoja: „Libido sumažėjimo priežasčių - galybė. Tai ir psichologinės priežastys, tokios kaip depresija bei kiti sutrikimai, psichologinės traumos, represyvaus lytinio auklėjimo pasekmės. Somatinės - hormoniniai sutrikimai, ginekologiniai susirgimai. Apibendrinant galima pasakyti, kad bet koks susirgimas, ypač lydimas skausmų, gali nulemti sumažėjusį libido. Gamta neleidžia reprodukuotis asmenims, kurie yra prastos fizinės ir psichinės būklės, kadangi jie potencialiai gali nesugebėti pasirūpinti naujagimiais. Gamta tokiu būdu renkasi geriausius per deaktualizacijos mechanizmus. Čia dalyvauja tiek centrinės nervų sistemos procesai, tiek hormoniniai mechanizmai. Ir tai evoliuciškai pagrįsta. Todėl galima pasakyti, kad ir kariesas per dantų skausmą gali mažinti libido.“

Seksas arba meilė

Kalbant apie seksą kaip giminės tęsimo instinktą, moralinis pasiruošimas santykiams tampa ne mažiau svarbus, nei tiesiog fizinė trauka. Baimė, kad reikalas apsiribos tik intymiais santykiais, o toliau nepasistūmės, taip pat užtęsia periodą, kai ilgai nėra sekso. Juk išgyventi jausmą, kad jūs vėl nesukėlėte rimto intereso, gan skausminga. Kada galima kalbėti apie tai, kad pauzė užsitęsė ir reikia nelaukti, kol viskas susitvarkys savaime?

Specialistas komentuoja: „Nuo to momento, kai pradėjote pastebėti, kad aplinkui jus esančios moterys gyvena ne taip, kaip jūs, kad jos laimingesnės. Gali būti, kad šypsena jų veidą puošia dažniau. Tam svarbu turėti platų pažįstamų ratą, kad nepasimestumėte savo vienatvėje. Viską suvokus, reikia imtis veikti. Tai nereiškia, kad reikia kartis ant kaklo kiekvienam sutiktam. Tiesiog reikia pradėti užsiimti savo gyvenimo kokybės gerinimu. Šiame kelyje padės gydytojas seksologas arba psichoterapeutas. Juk iš pradžių reikia pasiruošti santykiams, taip pat ir intymiems.“

Didžiulis nerimas gali išprovokuoti pernelyg aukštus reikalavimus sau - užsibrėžus užduotį, būtina siekti ją įvykdyti per trumpiausią laiką. Tačiau intymių santykių sferoje neišeis veikti taip, kaip karjeroje - pagal schemą ir nesigilinant į smulkmenas. Čia, priešingai, teks daug kartų įsiklausyti į save, į savo pojūčius, galbūt vėl iš naujo ir iš naujo stabtelėti. Dar kurį laiką gali būti juntamas ankstesnis geismo ar pasitenkinimo nebuvimas.

Specialistas komentuoja: „Nereikia skubėti. Svarbu mokėti pajusti skonį. Pernelyg greitas startas gali atnešti nusivylimų. Šis periodas yra labai svarbus, kažkuria prasme jį galima pavadinti seksualine reabilitacija. Paprastai reabilitacija užima savaites, mėnesius. Dienos arba metai - tai jau ne patys harmoningiausi variantai.“

Kaip pabudinti geismus

Ką gi galima patarti toms, kurios nori vėl pradėti seksualinį gyvenimą po ilgos pertraukos?

Specialistas komentuoja: „Visi žmonės skirtingi, ir rekomendacijos gali būti skirtingos, priklausančios nuo moters patirties, jos psichologinio tipo, savivertės. Prieš valgant reikia sukelti apetitą. Todėl pirmasis etapas - tai to apetito formavimas, troškimas pakeisti savo gyvenime įprastą vienišą būseną. Neblogai yra turėti linksmą draugę, su kuria galima eiti pasižmonėti. Jei aplinkinių aktyvumas jus erzina ar baido, nesigėdinkite kreiptis profesionalios pagalbos. Kad susigaudytumėte savyje, kartais pakanka vieno susitikimo. Laimę patiria tie, kurie deda tam pastangų.“

Moteris, „pamiršusi“, kas yra seksas, panaši į žmogų, kuris ilgai buvo nejudrioje padėtyje ir iš naujo mokosi vaikščioti.

O štai jei į seksą žvelgiama pernelyg rimtai, galima sau pakenkti. Žaismingumas, mokėjimas flirtuoti ir gauti iš to pasitenkinimą sukuria reikiamą nuotaiką. Moteris, „pamiršusi“, kas yra seksas, panaši į žmogų, kuris ilgai buvo nejudrioje padėtyje ir iš naujo mokosi vaikščioti. Palaipsniui grįžta mokėjimas bendrauti su vyrais, meilė savo kūnui ir rūpestis juo, rūpestis išvaizda ir bet kokiais fiziniais malonumais, ar tai būtų skanus maistas, ar maloni vonia. Visa tai sugrąžins prisiminimus apie seksualinį patrauklumą ir gyvenimo džiaugsmus, taip pat ir intymius.

Specialistas komentuoja: „Galima pamėginti atgaivinti savo atmintyje laimingus gyvenimo momentus. Paprastai savo pacientėms rekomenduoju tai daryti prieš užmingant, ir organizmas gali net atsakyti erotiniais sapnais, žinoma, budinančiais seksualumą. Jei išsiskyrimas nebuvo skausmingas, galima prisiminti buvusį vyriškį. Ir gal net jam paskambinti. Kartais asociacijų atkūrimui pakaks nuėjimo į kiną. Kai kuriems padeda baseinas. O kai kuriems reikia kitko, pavyzdžiui - įsivaizduoti, kad ateityje bus vieniša, niekam nereikalinga bobulė su penkiomis katėmis. Neblogai reguliariai žiūrėti filmus apie jausmus, meilę, gražią erotiką. Tinka ir masažo kursas, SPA procedūros, reguliarios vonios su putomis, aromatiniai aliejai ir kremai kūnui. Kūnas turi prisiminti prisilietimų džiaugsmą. Kartais - net ir intymioje srityje, vonioje ar prieš miegą. Kiekvienam atvejui reikia individualaus sprendimo.“