Esame tai, ką valgome. Visi mūsų organizme vykstantys procesai tiesiogiai priklauso nuo mitybos.

Taigi, ką valgyti, kad...

... būtų gražūs PLAUKAI?

Jei jūsų plaukai slenka  jiems trūksta cinko, kurio daug yra paprastoje jautienoje. Jei norite pagreitinti plaukų augimą ir padaryti taip, kad jie mažiau lūžinėtų, jums reikalinga pagrindinė statybinė mūsų kūno medžiaga  baltymas, o taip pat silicis (žalumynai, ankštinių daigai) ir geležis. Jei plaukai sausi ir negyvybingi, o galvos oda riebi, tai gydyti taip pat verta ne itin vaistiniu šampūnu, o teisinga dieta  padės vitaminas А ir omega-3 riebiosios rūgštys (žuvis, sėmenų aliejus).

Atsisakykite pusfabrikačių ir riebios mėsos, pakeiskite juos lengvais produktais – kepta paukštiena, jautiena, žuvimi. Įdėkite riešutų, saulėgrąžų ir daigintų kviečių grūdų visur, kur tik galima, įskaitant rytinius pusryčius (javainius) ir visas daržovių salotas. Valgykite daugiau ankštinių produktų ir špinatų (geležis), nepamirškite citrusinių vaisių  vitaminas С padeda geriau įsisavinti geležį.

Ką valgyti? Avokadus, morkas, brokolius, citrusinius vaisius, obuolius, džiovintus vaisius, špinatus ir kitus žalumynus, jautieną, žuvį ir jūros gėrybes, tofu sūrį, sėmenų aliejų, saulėgrąžas, migdolus, anakardžius, jūros dumblius.

Receptas: varškės ir apelsinų kokteilis pusryčiams  baltymas ir vitaminas С. Suplakite 50 g varškės, 50 ml pieno ir 100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių. Taip pat galite įdėti 1 šaukštą avižinių dribsnių, kad pusryčiai būtų sotesni.

Nuotr. Shutterstock

...būtų sveiki DANTYS?

Pirmiausia, liaukitės rūkyti, atsisakykite kavos (arba bent jau sumažinkite jos kiekį), valgykite mažiau saldumynų ir miltinių patiekalų  burnoje jie sukuria aplinką, kurioje patogiausia daugintis bakterijoms, todėl įsimeta ėduonis ir dantenų susirgimai. Teigiamai dantis veikia žalios daržovės (pašalina dantų apnašas, masažuoja dantenas), pieno produktai ir riešutai (naudingas kalcis), vištiena ir kiaušiniai (ir kalcis, ir fosforas reikalingi dantų audinio statybai). Vitaminas С (kiviai, citrusiniai vaisiai, paprika) reikalingas apsaugai nuo parodontozės.

Stomatologai rekomenduoja po valgio burną skalauti vandeniu, apskritai gerti daugiau vandens, o saldžius gėrimus gerti per šiaudelį, kad ant dantų liktų kuo mažiau cukraus.

Ką valgyti? Žalias daržoves (salierus, morkas, agurkus, pipirus), kivius, apelsinus, obuolius, mėtas, petražoles, pieną, jogurtą, sūrį, jautieną, jūros dumblius, sezamo sėklas, riešutus, gerti žaliąją arbatą.

Receptas: žaliosios salotos su mocarelos sūriu. Į lėkštę suplėšykite salotų lapus (tiks gražgarstės, pipirnė arba salotų mišinys), vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę ir sudėliokite į lėkštę, sudėkite gabalėliais supjaustytą mocarelos sūrį, apšlakstykite alyvuogių aliejaus ir balzamiko acto mišiniu.

... būtų gražus ĮDEGIS?

Kad įdegtumėte lygiai, o įdegis laikytųsi ilgiau, reikia valgyti daugiau produktų, kuriuose yra karotinoidų. Jei kasdien valgysite pomidorus, morkas, žalumynus, braškes ir abrikosus, jie sustiprins imunitetą, išlygins odą ir patamsins ją netgi be saulės vonių. O jei deginsitės  viskas bus dar greičiau!

Gaminkite daugiau šviežių salotų, o morkas griaužkite šiaip sau.

Beje, kepti daržoves taip pat galima, nes termiškai apdorojami karotinoidai išsaugo savo savybes.

Ką valgyti? Pomidorus, morkas, moliūgus, rausvus greipfrutus, melionus, abrikosus, mangus, braškes, jūros gėrybes, kiaušinio trynį, kajeno pipirus, papriką, tamsialapius žalumynus (gražgarstes, špinatus, burokų lapus).

Receptas: pitos duonelė su krevetėmis, pomidorais ir žalumynais. Krevetes apkepkite alyvuogių aliejuje su imbieru ir kajeno pipiru, sumaišykite su supjaustytais pomidorais ir suplėšytais žalumynais (pasirinktinai), įdėkite poro (pagal skonį), apipilkite citrinos sultimis ir viską sukraukite į pitos puselę.

... būtų lygi ODA?

Nuo raukšlių padeda ne tik stebuklingai veikiantys kremai, bet ir teisinga dieta  baltymų ir sudėtinių angliavandenių kaitaliojimas, dažna mityba ir naudingi riebalai. Baltymus ir angliavandenius rekomenduojama kaitalioti dienomis: pavyzdžiui, šiandien geriate kefyrą, valgote vištienos krūtinėlę, sūrį, varškę ir salotas, o rytoj prie baltymų prijungiate angliavandenius  avižinę košę, pilnagrūdę duoną, makaronus. Be to, valgyti reikia dažniau, tačiau nedidelėmis porcijomis. Tokia dieta normalizuos gliukozės kiekį kraujyje, sumažins apetitą ir neleis maistui kauptis kaip sutežusiems „baltiems riebalams.

Ką valgyti? Vaisius, uogas ir daržoves, visus pilnagrūdžius produktus, o taip pat baltymus  žuvį, vištieną, kalakutieną, jūros gėrybes, varškę, sūrį, pieną, kefyrą, pasukas, riešutus, sėmenų ir alyvuogių aliejų.

Receptas: vištienos krūtinėlė su daržovių padažu. Vištą apvirkite arba iškepkite orkaitėje, patiekite su padažu iš sutrintų (smulkintuve) pomidorų, paprikos, porų ir žalumynų, sumaišytų su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Patiekite su bet kokiu naudingu garnyru  rudaisiais ryžiais, grikiais, lęšiais, makaronais.

... būtų gera NUOTAIKA?

Nuotaika taip pat priklauso nuo to, ką mes valgome. Cukrų, kuris stimuliuoja trumpalaikį „laimės hormonų" pagaminimą, pamėginkite keisti produktais, kuriuose gausu chromo (medus, svogūnai, jautiena), triptofano (kalakutiena, tunas, jūros gėrybės) ir galingo antidepresanto seleno (grybai, česnakas, brinza).

Serotoninas (laimės hormonas) mūsų organizme gaminasi dėl riebiųjų rūgščių, todėl griebkite žuvį, sėklas (moliūgų ir saulėgrąžų) ir naudingus aliejus  dietologai rekomenduoja rytais prieš valgant išgerti šaukštą sėmenų arba alyvuogių aliejaus. Vitamino B deficitas skatina depresiją, todėl valgykite graikinius riešutus, migdolus, lapinius žalumynus, ankštinius produktus ir jautieną.

Ką valgyti? Kietą sūrį, vištieną, kalakutieną, žuvį ir jūros gėrybes, šparagus, pomidorus, salierą, svogūnus, citrusinius, bananus, grybus, kiaušinius, avižinę košę, daigus, saulėgrąžas, medų.

Receptas: salotos iš obuolių ir brokolių. Brokolius apvirkite, sumaišykite su griežinėliais pjaustytu kietu obuoliu ir apkeptais raudono svogūno gabalėliais, apibarstykite susmulkintais migdolais, apipilkite citrinų sultimis, sumaišytomis su išspaustu česnaku ir lašeliu medaus. Tokios salotos yra tinkamos patiekti prie mėsos patiekalų.